GRØNT ER SKJØNT: Det er en kjent sak at planter forbedrer inneklimaet. Men visste du at planter også har en positiv effekt på humøret vårt? FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

GRØNT ER SKJØNT: Det er en kjent sak at planter forbedrer inneklimaet. Men visste du at planter også har en positiv effekt på humøret vårt? FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

– Visste du det mamma, at voksne pleier å ha planter. Mange planter. Du er jo snart førti, burde ikke du ha noen planter?

Datteren min hadde vært på besøk hos farmoren sin, der hadde hun gjort en grønn oppdagelse. Farmor har nemlig planter i alle størrelser, over alt.

Her hjemme tok jenten en runde i huset og oppdaget så mange som ingen levende vekster. Jeg forsøkte først å bortforklare de manglende plantene med at jeg faktisk ikke snart er førti, jeg er 37, og da er det lenge til jeg er førti! I tillegg er det noe med klimaet, eller huset, eller lyset her hjemme, for plantene dør før de kommer over dørstokken.

NYTT FORSØK:  18 år etter det fatale avleggerdrapet prøver jeg igjen. Jeg har stilt blomsterhandleren inngående spørsmål og googlet alt om stueplanter, forhåpentligvis skal denne planten overleve. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

NYTT FORSØK: 18 år etter det fatale avleggerdrapet prøver jeg igjen. Jeg har stilt blomsterhandleren inngående spørsmål og googlet alt om stueplanter, forhåpentligvis skal denne planten overleve. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

Om de i det hele tatt kommer over dørstokken da. Det er nemlig andre som har forsøkt å gjøre meg til planteelsker før. Nevnte farmor, for eksempel. Da jeg skulle gifte meg med sønnen hennes fikk jeg en rørende gave. En avlegger av en plante som hun selv hadde fått da sønnen ble født. Jeg husker at jeg ble svett og skjelven ved overrekkelsen. Ikke uten grunn, jeg hadde allerede druknede kaktuser, uttørkede hortensia og sammensunkne orkideer på samvittigheten.

Men dagen etter leste jeg meg opp på stueplanter. Jeg overbeviste jeg meg selv om at jeg nå skulle snu trenden, jeg skulle få planten til å blomstre i takt med ekteskapet. Jeg så for meg en plante som vokste til taket på grunn av mine grønne fingre og store omsorg. Jeg hadde virkelig troen, på meg og på planten, helt til jeg kom på at avleggeren fortsatt lå i bilen. I 10 minus. Livet sto ikke til å redde, planten var vissen og gjennomfrossen.

SELVPLUKK: Forleng sommeren med grønne vekster fra hagen. Både gratis og fint! FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

SELVPLUKK: Forleng sommeren med grønne vekster fra hagen. Både gratis og fint! FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

Heldigvis ble ikke den frosne planten et tegn på hvordan ekteskapet ville bli, mannen og jeg er fortsatt gift. Men grønne planter, det har jeg stort sett holdt meg unna.

Helt til nå. For min datters skyld gjør jeg et nytt forsøk. Og første hinder er forsert. Planten har kommet vel inn døren.

  • Du kan lese mer fra Stina i Fru Andersens blogg her.

Mer fra Fru Andersen: