Nå nærmer den seg, dagen som markerer ett nytt semester. Første skoledag! Kanskje har du en rykende fersk førsteklassing i hus, eller småleie skoleslitere litt høyere opp i systemet. Hos oss har vi representanter fra familien både på barneskolen, ungdomsskolen og videregående. De har ryddet i skuffer og skap, kastet gamle notater og blyantstumper med bitemerker. Nå står sekkene klare med blanke skrivebøker og nye matbokser.
Denne iveren og oppstartsgleden er smittsom. Merkelig nok føler både mannen min og jeg oss også litt skoleklare. Selv om ingen av oss er elever. Derfor tok vi endelig grep om hjemmekontoret. Kontoret hadde i løpet av våren og sommeren umerkelig endret funksjon. Det hadde gått fra å være en arbeidsplass til å bli en bod. Et rom der vi plasserte alt vi ikke visste helt hvor vi skulle plassere. Som støvsugeren, halvferdige hobbyprosjekter, tomflasker og veggplater. Etter hvert som kaoshaugen vokste forsvant inspirasjonen, og vi brukte ikke lenger kontoret slik som vi burde. Men ny høst gir nye muligheter, og nå er vi klare til å ta fatt på nye prosjekter, direkte fra hjemmekontoret.
Vil du også starte høsten med blanke ark og fargestifter til? Da kan du følge mine seks smarte tips:
1: Rydd og organiser:
Et ryddig og godt organisert hjemmekontor gjør at du jobber raskere og mer effektivt. Derfor bør du fjerne alt du ikke bruker. Kast gamle post it-lapper og dårlige kulepenner. Sett notater og andre ark du vil ta vare på i permer og lag et system for post og regninger. Prøv å begrense mengden av papirer. Du må være litt streng med deg selv, dersom du har noe på nett trenger du ikke ha en papirkopi.
Og støvsugeren, den må ut. Det samme gjelder tomflaskene.
2: Oppbevaring:
Etter at du har sortert og ryddet må du finne en smart måte å oppbevare de tingene du vil ta vare på. Gode oppbevaringsløsninger får man aldri nok av! Du kan bruke kurver, hyllesystemer eller kommoder, eller en kombinasjon av alt. Dersom du allerede har ulike møbler du kan bruke til oppbevaring på kontoret kan du for eksempel male disse i samme farge slik at uttrykket i rommet blir roligere. Det viktigste er at tingene får en fast plass og ikke opptar areal på selve arbeidsbordet.
Vi har en god skapløsning på vårt kontor. Det gjør at alt av permer, printer og annet utstyr kan stå bak lukkede dører. Det gir oss en stor arbeidsflate og mulighet til kun å ha PC på pulten.
Husk at det er kjekt å ha skrivesaker og enkelte småting om for eksempel kodebrikker lett tilgjengelig. Vi bruker en hermetikkboks som barna har dekorert med pasta til dette.
3: Arbeidsflate
Ulike situasjoner krever ulike arbeidsflater. Noen tar enkelt en arbeidsøkt med PC-en på fanget og en kaffekopp i hånden, andre trenger plass til både tegninger og bøker. Når du skal velge arbeidsbord må du derfor tenke igjennom om du trenger stor eller liten arbeidsflate. Du bør også tenke langsiktig og ta høyde for at behovet kan endre seg med tiden.
4: Belysning
En god arbeidsplass krever gode lysforhold. Det er ikke noe kjekt å sitte og myse med øynene når kveldene blir mørke og deadline nærmer seg. God generell belysning i taket er et bra utgangspunkt, men mer direkte belysning kan også være nødvendig. Vi har spotter i taket og en tradisjonell arbeidslampe med lang, regulerbar arm festet på skrivebordet.
Du bør også tenke på at pc-en bør plasseres bort fra vindu for å unngå blending og forstyrrende kontraster på skjermen. Dette var vanskelig å få til hos oss, derfor har vi montert en liftgardin foran vinduet slik at vi kan stenge for sollyset de dagene det er nødvendig.
5: Utnytt veggene
Veggene er jo der uansett, så da kan du like gjerne utnytte den tomme plassen på en smart og dekorativ måte.
Vi har festet en stor tavle på veggen vår. Der kan vi skrive opp ting vi må huske, feste fargeprøver eller inspirerende bilder. En slik tavle lager du enkelt av en treplate og to strøk med matt maling.
6: Rom i rommet
Om du ikke har et separat rom som hjemmekontor, kan du likevel innrede et eget område for arbeid. Du kan enten la arbeidsplassen smelte inn i den øvrige innredningen, for eksempel ved å la arbeidsbordet matche de andre stuemøblen I stil og farge. Eller du kan skape en egen sone og la arbeidsplassen bli et ”rom i rommet”. Det gjør du enkelt ved hjelp av fargebruk. Du kan for eksempel male deler av en vegg I en kontrasfarge og plassere skrivebordet der. Den malte delen vil ramme inn kontordelen av rommet slik at det oppleves som et helt eget område.
Du finner flere interiørtips på bloggen min.
Mer fra Fru Andersen:
- Les også: Ta naturen inn
- Les også: Dere som spammer Facebook med palmer, strender, fly-vinger og tær ved bassenget: Dere lurer ikke meg!
- Les også: Tilbake til 70-tallet
- Les også: Har du barn som kjeder seg i det dårlige sommerværet? Les her!
- Les også: Du kan finne masse skatter på ferie
- Les også: Kvinner speiler seg nesten 40 ganger om dagen!
- Les også: Slik lager du ditt eget hagebord