Lekeplassen i Amalie Skrams vei i Sandviken var ikke akkurat et skue for øyet. En disse, en sandkasse, en skute som hadde sett seilt sin siste sjø, og en benk på et velkjent gummiunderlag utgjorde hovedparten av lekeområdet. I tillegg til dette ble et par ruvende trær hogget ved en feiltakelse. Dermed var tristessen et faktum, og Bergen Kommune så seg nødt til å ta grep. Inn kom studenter fra Bergen Arkitekthøyskole (BAS), og ved starten av året startet byggingen.
– Plassen i seg selv var nokså trist. Nå kan det sies at det var januar og at det var generelt veldig «grått» av seg. Mye av innleggene på plassen var råtne og slitte, så lekeplassen trengte virkelig et løft. Så vi forstod hvorfor Grønn Etat ønsket å gjøre den bedre, sier Carmen Isabel Olsen Román (25).
Hun er en av tolv 2.-klassestudenter ved BAS som har vært med på å totalrenovere lekeplassen. Kurset «Klient» var i praksis studentenes første møte med en reell klient. Resultatet ser slik ut:
- Les også: For prisen av en leilighet i Bergen kan du få både enebolig og småbruk andre steder i landet
Insektshotell og togbane
– Vi ville gå vekk fra det konvensjonelle på lekeplassene, som rutsjebane, disse og lignende, og fant ut at terreng like gjerne kunne erstatte alt dette, sier Siri Nordeide (25).
Lekeplassen har blant annet blitt inspirert av «Alice i Eventyrland», og har nå blant annet hinderløype, tunnel, sandkasse, et liggende tre som klatrestativ, insektshotell og svingstanger som også fungerer som fotballmål.
– Vi ble sendt på observering i SFOer og barnehager rundt omkring, for å snakke med barna, og for å se hvordan de leker og beveger seg. Det var veldig interessant. Vi spurte mange og fikk til og med tegnet noen forslag, sier Román.
– Det var én som ville vi bare skulle bygge en stor togbane, og ingenting annet, sier Nordeide.
Falne trær
Studentene har også vært på Løvstakken og hentet materiale til lekeplassen. Et tre har som nevnt blitt avbarket og gjort til et klatrestativ, og noen stubber har blitt plassert i jorden.
– Det er trær som ble tatt under stormen «Ole». Vi fikk hentet dem med kranbil, og vi har også hentet granittstein derfra. Vi ville gjøre det så billig som mulig, sier Román.
I tillegg har Studentsamskipnaden i Bergen donert benker og røret som har blitt tunnel.
– Kommunen ga oss et budsjett på 300 000 kroner, og vi tenkte at det hørtes mye ut, sier hun.
– Men et standard lekeapparat koster fort 200 000 kroner, så vi synes vi har fått mye ut av pengene, supplerer Nordeide.
– Legger til rette for fantasien
Hege Hellebø, leder for Barnas Byrom i Grønn etat, forteller at målet med prosjektet har vært å lage en spennende og ikke tradisjonell lekeplass.
– Grepene som er gjort på lekeplassen har skapt et spennende og lekent landskap. Lekeplassen inneholder ikke standard lekeplassutstyr, men legger til rette for fantasien og barns evne til å bruke den, sier Hellebø.
Grønn etat har hatt en veiledende rolle med tanke på utforming og sikkerhet, og har hatt byggeledelse. Byggleder og hjulpet til med det praktiske arbeidet på anlegget, men studentene har gjort det meste av arbeidet selv.
– Vi håper den nye lekeplassen vil være til inspirasjon og glede for både barn og voksne og at plassen blir en viktig møteplass for naboer, og at barnehager og skoler i området legger turen til en ny og spennende lekeplass i nærmiljøet.
Faste følgere
Lekeplassen vil være åpen for bruk gjennom sommeren, og ifølge Hellebø vil det etter ferien arrangeres en offisiell åpning hvor barn inviteres. Og ifølge studentene har naboene vist stor interesse for prosjektet.
– Naboene har spurt når den skal åpnes, og barn har fulgt med når vi har jobbet. Det var en unge som kom igjen flere dager, som satt oppe på muren og fulgte med, sier Román.
Prosjektet har tatt tid, og det har blitt lange dager for studentgjengen, som har måttet bruke mye av fritiden sin på prosjektet.
– Vi har holdt på til elleve på kvelden i ukedagene, til tre på lørdagene, og søndagene har vi måttet ta fri, sier Nordeide, og legger til:
– Det blir litt tomt når vi er ferdig, men jeg kommer til å gå opp hit og leke masse, ler hun.