Hvis du skulle snuble over et mobilt kjøkken, eller en enorm haug med oppblåsbare badedyr, i Bergen sentrum den kommende uken, er det på grunn av utstillingen som åpnes lørdag, med base på Marineholmen.
Her vil midlertidige og flyttebare mikroarkitekturprosjekter stilles ut, blant annet for å fremheve viktigheten av selvdrevne, lokale initiativ, mens også for å få folk til å tenke over hvordan de bruker byen sin.
– I verdens byer vokser det nå frem et «urbant fellesskap» på initiativ fra lokale nabolag og grupper som et svar på krisen i den offentlige økonomien, sier arkitekt Lars Tørressen.
Han er initiativtaker bak kunstserien Hardbakka Ruins som arrangeres for tredje gang.
– Utstillingen «The Commons» eller “fellesverdiene” sikter til hvordan mennesker til alle tider har løst felles anliggender i handlings- og ytringsrom som hverken er private eller offentlige, sier han.
Hjemmeinnredning i gaten
– Arbeidene som vises på denne utstillingen vokser frem av byens omgivelser og kommenterer dem, sier Tørressen.
Enkelte arbeid er også er ment å brukes av publikum for å gi en opplevelse av sted, lys, luft og vann. Andre utstillere fremhever byens infrastruktur som ellers oversees i det daglige, som koblingsbokser og redningstrapper.
– Andre forsøker å overskride grensen mellom det private og det offenlige ved å bringe typiske innredningselementer ut i det offentlige, sier han, og sikter gjerne da til blant annet stuen på hjul.
Blir stående
Kurator for utstillingen, Alison Hugill, sier at urbane fellesverdier er et veldig aktuelt tema i arkitekturverdenen. Hun tror det beste publikumet vil være dem som oppdager arbeidene ved tilfeldigheter.
– Etter åpningsdagen er folk ikke nødvendigvis med arbeidene sine lenger, og da vil de bare stå der. Jeg håper det kan få folk til å tenke annerledes over sine daglige rutiner, og kanskje få et mer personlig eierskap til selve byen, sier hun.
– Det skjer mye infrastrukturelt i byen som folk ikke vet om, og vi vil at folk skal tenker over hvordan byen fungerer og ta mer kontroll selv, sier Hugill.
Tidligere år har utstillingen funnet sted ved Svartediket, og dette er første gang arbeidene vises fra i byen. I år har de også fått hjelp av det tyske kunstnettverket ON/OFF. I tillegg har arkitekter og designere fra både Tyskland, USA og Canada har blitt invitert, og har flydd, til Bergen for å bidra til utstillingen, som varer frem til 6. juni.