I 2012 presenterte Austevoll kommune planene for utbygging av Prestaneset og tilgrensede områder på Storebø. Her er planen å legge til rette for næring, boliger, badeplass, småbåthavn og grøntområder.

Midt i det hele skal en syvetasjers boligblokk ruve i sjøkanten, noe som ikke er et vanlig syn i øykommunen som kanskje er mest kjent for trehus og naust.

austevoll1

SENTRALT: Dette bildet er tatt fra tomten. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

– Dette blir vårt eget Manhattan, sa daværende ordfører Helge André Njåstad (Frp) til BT dengang.

Er startet arbeidet

Siste uken i april i år ble det gitt byggetillatelse, og nå er gravemaskinene på plass på Storebø.

– Det er stadig behov for flere plasser folk kan bo, og vi vil hele tiden være “på” med tanke på å legge til rette. Vi tillater derfor mer fortetning i Bekkjarvik og på Storebø, og her er det også fokus på leiligheter – noe som ikke har vært så vanlig på Austevoll tidligere sier ordører Renate Møgster Klepsvik.

austevoll2

BANER VEI: Nå er gravemaskinene i gang på Storebø. Her skal det bygges moderne leiligheter i sjøkanten. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Austevoll er en av de største kommunene som er uten fastlandsforbindelse, og det er en kommune i vekst. Ordføreren forteller at det er mange unge som velger å flytte hjem igjen, og at det også er flere andre som velger å bosette seg på øyene.

– Vi får et omdømme som en ja-kommune, og vi ønsker å være positiv til spennende prosjekt, sier Klepsvik.

Fylkesmann Lars Sponheim sa allerede i 2012 at han var grunnleggende positiv til planene om en kompakt utbygging på Storebø. Dette sa han på bakgrunn av at han mente at helheten tok vare på grøntarealer og friluftsområder.

Mange lurte på om prosjektet ville få gjennomslag, men nå er gravemaskinene på plass. Her blir det blokker i strandsonen.

Vil gjøre det enklere for de unge

I dagens boligmarked er det tøft for de unge, også det ønsker de å gjøre noe med.

– Det har tidligere stort sett vært eneboliger her ute, i tillegg til disse nye leilighetsprosjektene bygges det også flere firemannsboliger både på Storebø og Selbjørn. Dette for å gjøre det enklere for de unge og komme inn på boligmarkedet, vi vil at det skal være gode muligheter for alle å bosette seg her, forteller ordføreren.

austevoll3

MYE ENEBOLIGER: Det er stort sett eneboliger på Austevoll, men nå blir det mer fortetning med leiligheter i sjøkanten. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Det er mange planer i kommunen, og de ønsker både å trekke til seg fastboende og turister.

– Vi har jo trukket gulloddet når det gjelder turisme med den beste maten, sier hun og sikter til den prisbelønte norske kokken, og vinner av Bocuse d’Or 2015, Ørjan Johannessen ved Bekkjarvik Gjestgiveri.

– Inspirert av New York

Utbyggeren bak de planlagte blokkene er Storebø Maritim AS, eid av Magnus Stangeland, Blænes-familien og Helge Arvid Møgster. De har hyret arkitektfirmaet Tippetue til å tegne blokkene.

ausetvoll1

FINE OMGIVELSER: De nye leilighetene vil ligge i sjøkanten. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

De har argumentert med at byggene er miljøeffektive, med kompakte bygningskropper og oppvarming fra sjøen.

Tidligere har FrP-ordfører i Os regulert inn og bygget boligblokker i Osøyro, men tidligere Austevoll-ordfører har sagt til BT at det ikke var der inspirasjonen kom fra:

– Dette blir mye finere enn Os sjøfront. Vi er mer inspirert av New York, sa Njåstad da planene ble lagt frem.