Hvem som har kjøpt leilighetene vil ikke administrerende direktør i BOB, Terje Gilje, ut med.
– Både kjøper og kjøpesum er konfidensielt, sier han.
Vil vokse geografisk
Etter det Bonansa får opplyst er den aktuelle porteføljen ved salget organisert som et eget aksjeselskap.
Gilje forteller at hovedårsaken til at BOB nå selger seg ut er at de ønsker å dele portalen sin over et større geografisk området. Nesten alt de har av utleieboliger i øyeblikket er i Årstad og Bergenhus, mens medlemsmassen strekker seg over hele Hordaland og Sogn og fjordane.
– Vi skal ikke ut av leiemarkedet. Vi skal bare fornye oss, insisterer Gilje.
Resten er ikke til salgs
Etter det Bonansa forstår er det uro blant leietakerne i boligene som nå er solgt. Leietakerne frykter prisene vil øke. Dette tilbakeviser Gilje.
– Leietakerne som bor der har treårskontrakter. De skal fortsette å bo der til samme pris. Det er kommunen som i praksis bestemmer hvem som skal bo i cirka 50 av disse leilighetene. Det er dette som er kommunal tildelingsrett. Vanligvis bor folk i tre år. I noen unntak bor de i seks år, men det er sjelden, sier Gilje.
Overtagelse av boligene, som ligger i Kirkegaten, i Rothaugsgaten og på Møhlenpris, skjer til høsten.
– For dagens leietagere har ikke salget noe innvirkning på gjeldende leieavtaler. For BOB er utleie av boliger til medlemmene et viktig medlemstilbud eller medlemsfordel – og salget endrer ikke på dette. Imidlertid er salget med på å danne grunnlag for fremtidig utvikling av utleieboliger for et større tverrsnitt av vår medlemsmasse – og gjerne utleieboliger for unge boligsøkere, opplyser Gilje.
Totalt er det altså solgt 217 leiligheter av BOBs totalt 375 leiligheter.
– Hva med resten?
– De er ikke til salgs. Det er ikke engang et tema. De skal vi ha, sier Gilje.
Slik har vi regnet ut “prisen”
Leilighetene som er solgt er i gjennomsnitt 60 kvadratmeter store. Det betyr at BOB totalt har solgt 13.020 kvadratmeter. Ifølge prisindeksen på Finn.no, som gjelder boliger som er til salgs i øyeblikket, er gjeldende kvadratmeterpris i Bergenhus bydel 50.355 kroner.
Dette skulle bety en potensiell totalsum for leilighetene på 655.622.100 kroner.
– Helt feil. Dette er leiligheter av svært varierende standard, sier Gilje.
Flere spekulerer
Det var Eiendomsmagasinet som først skrev om oppkjøpet av leiligheter i Bergen sentrum. De antyder en kjøpesum mellom 400 og 450 millioner kroner.
– Men kjøpesummen de opererer med er ikke korrekt, sier Gilje til Bonansa.
Han har heller ingen kommentar til Bonansas utregnede kjøpesum, annet enn at den ikke stemmer.
– Husk at dette er leiligheter som er fine utvendig, men som har veldig varierende standard innvendig, sier Gilje, med trykk på “veldig”.
Han opplyser at prisen reflekterer nettopp dette.
– Å selge disse leilighetene til markedspris er ikke tema. Man kan ikke ta frem kalkulatoren og finne kjøpesummen, sier Gilje.
Beboerne ønsket å kjøpe selv
Enkelte av beboerne ønsket selv å kunne kjøpe, og flere har manet til underskriftskampanje.
– For min del tar jeg sjansen på at alt fortsetter som før. Det er ikke aktuelt for meg å kjøpe, sier Elin Landaas (70).
Hun er en av beboerne i Kirkegaten som nå er usikker på hva fremtiden bringer.
– Foreløpig vet vi ikke hva som skjer. Vi har fått noen skriv, og jeg regner med at leieavtalen fortsetter som før, sier 70-åringen, som er inne i sitt fjerde år som leietaker her.
– Det er mange som er redde for at leien skal bli høy. Private er private, vet du, sier hun.
– Er lokale kjøpere fra Bergen
Megler hos EiendomsMegler 1 Næring, Petter Grevstad Theodorsen, sier til Bonansa at det er lokale kjøpere fra Bergen som står bak oppkjøpet. Han vil ikke si hvem, og henviser til Gilje hos BOB.
– Prisen er lavere enn den dere opererer med. Det er veldig forskjellig standard på disse leilighetene og det er ikke mulig å se på markedsprisen, sier Grevstad Theodorsen.
– Hvorfor har ikke beboerne selv blitt tilbudt å kjøpe?
– Det er jo en kommunal forkjøpsrett her. I alle bygårder med over fire enheter som selges kan beboerne gå i dialog for å se om de kan starte et borettslag og kjøpe selv. Da må de forskjellige bygårdene gå sammen om å kjøpe, for de kan ikke kjøpe en og en, sier megleren.
Samtidig understreker han at den nye eieren må forholde seg til de leiekontraktene som er der.
- Siste nytt i saken: Kjøper sier til Bonansa at han vil ruste opp for 100-200 millioner kroner