Susanne Puchberger (39) er fra Wien, og tok sin utdanning som diplomingeniør der. Arkitekten er en av tre i juryen til Bonansas tegnekonkurranse.

  • Se de noen av de flotte tegningene vi har fått inn i bunnen av artikkelen.
KONKURRANSE: TEGN DIN DRØMMEBOLIG
Er du under 13 år og glad i å tegne? Da håper vi at du har lyst til å sende inn en tegning av ditt drømmehus til oss.

  • Premier: En jury vil plukke ut en vinner av en lekehytte levert av Bonansa.
    Vi trekker også ut en skoleklasse som vil få kinobilletter.
    I tillegg trekker vi to kunstnere som får hver sin sparkesykkel.
  • Her kan man delta både privat og med skoleklassen sin.
  • Det er kun kreativiteten som setter grenser. Dette er DITT drømmehus.
  • Send din tegning på e-post til elisabeth.gjesdal@bt.no, eller lever den i resepsjonen hos BT i Krinkelkroken 1. Du kan også sende den via post til Mediehuset Bergens Tidende, PB 7240, 5020 Bergen. Vi må ha den senest 15. mai – vinnerne blir annonsert fredag 22. mai.
  • Husk å skrive fullt navn, alder, samt telefonnummer bakpå tegningen. Skoleklasser må legge tegningene i en felleskonvolutt og merke hvilken skole og hvilken klasse det er fra. De som leverer inn som skoleklasse er selvsagt også med å kjempe om hovedpremiene.

gulvspesialisten

– Barn er fantastiske, de bruker jo det de får. Så er det oss voksnes oppgave å gi dem en plass og en arena å leke på. De trenger ikke alltid en lekeplass, de boltrer seg over alt – men de trenger at noen områder er tilrettelagt for dem, sier Puchberger.

– Barn er en viktig brukergruppe av byen

jury1rett

Susanne Puchberger

Hun jobber hos 3RW Arkitekter, og holder kurs for tredje året på rad for arkitekthøyskolens andreklassinger. Der underviser hun i det å planlegge for andres behov, å forholde seg til reelle klienter.

– Jeg gjør det slik at vi har barn eller ungdommer som klienter. Dette er en veldig viktig brukergruppe i byen som veldig ofte blir oversett. De er aktive brukere, men har ingen stemmerett – og blir ofte utelukket i de store beslutningene, sier arkitekten.

Studentene skal jobbe med å utforme lekeplass, og vil lytte til barnas ønsker.

– Lekeplassene blir mer og mer ferdigbestilte og litt triste saker. Man forholder seg til regler, men ikke til barn. Det er viktig å forholde seg til sikkerhet, men man kan samtidig gi et mangfoldig tilbud. Vi vil gi barna mulighet for å fremme ønsker og være litt mer aktiv i byen.

Bonansa mener derfor at hun er perfekt til å sitte i juryen for tegnekonkurransen.

– Hva vil du se etter i barnas tegninger?

– Det blir jo lettere å se når jeg har hele spekteret – og det er vanskelig å sammenligne en på 3 år med en på 12 år. Men jeg vil jo se litt på funksjonalitet, hvor mange som kan bo i huset og orginalitet. Det er sikkert mange som kommer opp med mange gode ideer.

jury2rett

Inês Moço Pereira

Hun har med seg kollega Inês Moço Pereira fra Portugal, som har sin arkitektutdanning fra Lisboa og Roma. Hun har ni års erfaring som prosjekterende arkitekt, og har ved flere anledninger vært engasjert som gjestelærer på bachelornivå ved Bergen Arkitekthøyskole (BAS) siden 2009.

Ser etter noe som ikke er helt vanlig

Å jobbe med barn handler ofte for arkitektene å legge egne estetiske ønsker til side, sier Puchberger.

– Vi må lytte på klienten og høre hva de ønsker, ta dem på alvor.

Hun påpeker at det offentlige har et stort ansvar når det gjelder vedlikehold.

– En ting er å få det med i byplanen slik at man kan skaffe det, men man må også ha realistiske budsjett til å kunne stelle med det og ta vare på det.

– Og man kan kreve mer kvalitet av uterommet. Bergen burde satse mye mer på det enn det de gjør.

Også Garant Home stiller med et jurymedlem, nemlig daglig leder for butikken i Åsane, Christoffer Thomsen.

– Jeg vil gjerne se etter noe som er litt spennende, og kanskje litt farger. En bolig som ikke er helt vanlig, men noe ungene synes er gøy, sier 23-åringen.

– Tegnet du mye da du var yngre?

– Nei, det gikk nok mest i fotball og andre ting, og tegnet jeg noe, så var det helst noe som hadde med fotball å gjøre. Det var jo den gang Brann var i Tippeligaen, ler han.

Han er veldig glad i gamle bergenshus og mye detaljer, og ser frem til å se mer på tegningene som er sendt inn.

Se noen av de flotte tegningene vi har fått inn

tegnekonkakvarie

KREATIVT: Dette huset har fått et digert akvarium. Det har også svømmebasseng på taket. TEGNET AV: Ruby Ge (med hjelp av Michelle Sandvik), klasse 5b på Nordnes skole

tegnekonkbrage

BLÅTT: Vi ble veldig sjarmert av dette flotte huset. TEGNET AV: Brage Sande, 5 år

tegnekonkgodteri

NAM, NAM: Vi tipper at kunstneren som har laget denne tegningen er veldig glad i godteri. TEGNET AV: Solveig, klasse 5b på Nordnes skole

tegnekonkgulbane

MYE MORO: Her må det være gøy å bo! TEGNET AV: Malin Svensson, 11 år

tegnekonkhelikopter

KLATREVEGG OG HELIKOPTERPLASS: Vi fikk veldig lyst til å prøve denne klatreveggen her, og ikke minst trampolinen inne i huset. TEGNET AV: Sara Kristine Finsås Sognnes, 10 år

tegnekonkinni

INNHOLDSRIKT: Her var det mange flotte detaljer – og ikke minst fine farger! TEGNET AV: En elev i klasse 5b på Nordnes skole

tegnekonkkrohnengen

FARGERIKT: Her er det både hus og trehytte, og ikke minst en kjempegøy rutsjebane. Ella Sofie Holmefjord Amundsen, 4. klasse på Krohnengen skole

tegnekonkmia

SOMMER: Denne tegningen viser et hus med en fantastisk hage. Her er det både trampoline, basseng og ikke minst iskake. TEGNET AV: Mia, 5a på Nordnes skole

tegnekonkorange

FARGER: Her er det to hus tett i tett med flotte farger. TEGNET AV: Milla Strand, 5 år

tegnekonkprinsesse

PRINSESSESLOTT: Her er det både flagg og postkasse, og en nydelig jente. TEGNET AV: Lykke Janson, 5 år

tegnekonksukkerspinn

MYE GØY: Her er det både kinosal, disco-rom og basseng. Og ikke minst en egen sukkerspinn-maskin. Hvem ønsker seg vel ikke det? TEGNET AV: Chimen Fuad Kasem, 10 år

 

Sitter du med en god idé? Du har ennå litt tid på deg til å sende inn en tegning!