naboertopp

Jeg bor innerst i en blindvei og har god kontakt med naboene mine. Vi er en fin liten gruppe som bor i noenlunde nærhet av snuplassen, men hvis jeg beveger meg litt lenger oppover i gaten, så er nabokontakten mer overfladisk og tilfeldig. Enkelte nøyer jeg meg med å hilse på, uten at jeg stopper opp for en prat.

Det betyr ikke at jeg har noe imot dem, det har bare blitt slik.

Løsningen med at man sier et raskt hei og går videre ser ut til å fungere for alle parter, man er fornøyd med å ha et høflig og litt distansert naboforhold.

Men hva gjør du når du står og venter på bussen, og en av disse perifere naboene dukker opp? Det vil oppleves som unaturlig å bare si hei, for deretter å tie stille til bussen kommer. Dette er jo ikke noe nytt fenomen, tvert imot så har slike situasjoner oppstått utallige ganger rundt omkring i de tusen nabolag. Situasjonen har som regel funnet sin løsning ved at man begynner å snakke om været eller Brann. Praten går da noenlunde greit, men begge er jo fullstendig klar over at dette er en pliktsamtale, og trekker et lettelsens sukk når bussen omsider viser seg oppe i svingen.

Det trenger imidlertid ikke å være slik, det finnes noen enkle triks for å få disse samtalene til å flyte lettere, og bruker du disse kan du fort oppleve at du plutselig setter deg ved siden av naboen på bussen, for å fortsette praten!

Forslag 1: Få samtalen inn på noe arbeid naboen har gjort på huset sitt: «Ja, eg må si at den muren din har blitt skikkelig fin. Du har jobbet mye med den?»

Så får du et bekreftende svar, muligens etterfulgt av noen detaljer. Stopper praten opp er det bare å kjøre på videre. «Men si meg, hvordan klarte du å få muren så bein? Brukte du laser for å måle?» Før du aner ordet av det har du en engasjert nabo foran deg, som kanskje også forteller deg noe du kan lære av, og som kan interessere deg.

Forslag 2: Nevn naboens familie: «Du, de barnebarna dine vokser jammen fort til, jeg kjente nesten ikke igjen han yngstemann forleden dag.» Denne åpningen fører vanligvis til at praten flyter lett, og det er i tillegg meget enkelt å legge mer ved på bålet: «Hva var det han sønnen din jobbet med nå igjen?»

Forslag 3: Dersom det er et hus til slags i nabolaget, så er det en sikker vinner: «Ja, eg ser at de i nummer 32 skal selge.» Da kan dere diskutere takst, prisantydning, antatt salgsverdi, hvor mye oppussing som trengs, utsikt, solforhold, parkeringsmuligheter og så veldig videre. Skulle dere mot formodning gå tom for ammunisjon før bussen kommer, kan du raskt slå over i en generell prat om hvordan det står til i boligmarkedet. Det har de fleste en mening om.

Forslag 4: Snakk om noe som angår dere begge, og som dere står sammen om: «Jeg synes disse ungdommene kjører vel fort gjennom gaten vår, det er jo små barn som leker her.» Om vinteren kan kvaliteten på brøytingen i gaten være en fin inngang til en prat: «De har det ikke travelt med å komme og brøyte, disse karene.»

Det faktum at dere er på samme side skaper en god stemning i praten, som igjen kan føre dere videre til nye temaer.

Forslag 5: Ferieplaner, eller ferieopplevelser: «Ja, hvor skal du på ferie i år da?» Uansett hvilket svar du får, er det bare å pøse på med spørsmål om de har vært der tidligere, hvordan er det der, hvordan kommer man seg dit og så videre. Dersom naboen svarer at han ikke skal reise bort, er jo det et tema i seg selv. «Ja, det e jo godt å bare være hjemme og slappe av, slippe alt det styret med all reisingen.»

Forslag 6: Skryt av naboens aktivitetsnivå: «Du e jammen meg ivrig etter å mosjonere, jeg ser jo at du stadig vekk går på tur.» Her kommer vi igjen i den gunstige situasjonen at temaet medfører en rekke oppfølgingsspørsmål som turterreng, varighet, forslag til alternative ruter, helsegevinst ved jevnlig mosjon og så videre.

Forslag 7: Unngå å snakke om politikk, religion og innvandring: Her kan du bevege deg rett inn i et minefelt. Man kan aldri vite hvilke synspunkter perifere naboer har, og det er ikke sikkert at du ønsker å finne ut at naboen din mener jødene har skylden for den muslimske invasjonen som pågår i Norge, og at alt hadde vært bedre om Hitler vant krigen…

Jeg håper mine forslag er til hjelp neste gang du må småprate med naboen din, og jeg tipper at du vil få samme opplevelse som meg, at de aller aller fleste er svært hyggelige mennesker, som det er kjekt å bli bedre kjent med. Godt naboskap!

Mer fra Hanøy: