– Mange lar seg inspirere av stilen fra luksuriøse boutiquehoteller, forteller fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.
Hun innredet Mikado-suiten på Grand Hotel i 2013, da hun jobbet som kreativ leder i en malingskjede. I høst er stilen høyaktuell i private hjem.
Kjennetegn på hotellstilen er store senger, luksuriøst sengetøy, en stoppet sengegavl, lange gardiner og store – og mange – puter.
Hjemmesnekret luksus
Linda Elmin, interiørstylist og eier av den nettbaserte livsstilsbutikken hviit.no, ser stor forskjell på hvordan soveromstrendene er nå i forhold til for ti år siden. Hun mener soverommet spiller en helt annen rolle i hjemmet nå.
– Før var jo soverommene gjerne kjempesmå, sier Elmin. – Og man brukte dem til oppbevaring i tillegg til soving.
Interiørblogger Lina Maria Karlsen er enig i at soverommet har fått en annen funksjon enn tidligere. Hun bor i en blokkleilighet og står bak bloggen «Her skal vi bygge og bo». Til leiligheten har hun skaffet seg mange møbler fra både loppemarked og slektninger, i tillegg til at hun og kjæresten ofte har tatt hammer og spiker fatt, for å få akkurat det møblementet de vil ha hjemme hos seg.
– Før lagret man ting på soverommet, og sov der, sier bloggeren.
– Nå kan rommet vises frem til besøkende på en annen måte enn før. Hos oss står døren til soverommet alltid åpen.
Karlsen mener at den eksklusive hotellstilen mest av alt er et uttrykk for at nordmenn har mer penger og er villige til å bruke dem på interiør og oppussing.
Hennes eget soverom er lyst grått med en stor seng midt i rommet. For Karlsen og kjæresten var det viktig at sengen var så stor som mulig, og etter et mislykket sengekjøp bestemte de seg for å lage den selv. De snudde seks IKEA-kjøkkenskap opp ned, og bygde en sengebunn oppå. Slik fikk sengen en god bredde, og det ble mye oppbevaringsplass under møbelet.
Interiørstylist Elmin mener at en høy seng ikke bare kan skjule oppbevaringssystemer, men også være moteriktig.
– Sengene blir høyere og høyere, forteller hun. – Også det skyldes inspirasjon fra hotellene.
Slik velger du madrass
Sengen skal altså være stor og fylt med puter, men det kan også være verdt å tenke på hva du ligger på. En god natts søvn er nemlig noe som ikke går av moten. Et menneske tilbringer gjennomsnittlig en tredel av livet sitt i sengen, og da er det viktig med riktig madrass og pute.
Kiropraktor Martin Grimsrud hos Din Helse Bjølsen i Oslo forteller at den vanligste feilen folk gjør, er å kjøpe en madrass som er for myk.
– Hovedregelen er at den skal være hard, sier Grimsrud. – En myk madrass er den mest komfortable når man prøver den i butikken, men madrassen skal gi støtte til rygg og nakke, og da må den være hard.
Grimsrud understreker at det kan lønne seg å investere i en litt dyrere madrass, og at man også må vite når man skal bytte den ut.
– Man bør bytte ut madrassen etter åtte til ti år, sier han. – Fordi madrassen etter så mye bruk mister sin funksjon som støtte for kroppen.
Grimsrud sier at også puten må byttes ut etter en viss tid, helst etter fem-seks år. Putens rolle i sengen er å støtte nakken, og man må passe på at også den gir nok stabilitet.
Her er tekstiltrendene
For soverommets tekstiler er det ensfargede, mørke farger som gjelder, og det skal føles luksuriøst.
– Sengetøyet skal være av ordentlig kvalitet, forteller Linda Elmin.
Hun mener at man i stedet for å kjøpe seks forskjellige rimelige sengetøy, heller kan kjøpe tre dyrere.
Soveromstekstilene bør være ensfargede, synes hun, for å skape ro i rommet og bidra til at man sover godt.
Dagny Thurmann-Moe mener at det er viktigere å tenke på hvilke farger som gir god søvn enn hva som er trendy, og at farger som blått, grønt og lilla bidrar til at man sover bedre. I Mikado-suiten hun innredet på Grand, malte hun veggene i en dyp plommefarge.
– Ikke vær redd for å bruke mørkere farger enn du er vant til, råder hun.
Elmin legger til at også sesongen avgjør hva slags sengetøy og hvilke farger de mer interiørbevisste slipper inn på soverommet.
– Om sommeren vil man ofte ha det lyst og svalt og gjerne hvitt sengetøy, og ingen store pledd i sengen. Om vinteren bruker vi gjerne mørkere farger og pledd.
Blogger Lina Maria Karlsen mener at spesielt dype blå- og grønnfarger vil gjøre sitt inntog på soverommene utover høsten, da særlig på sengetøy. På detaljene kan det være fint med kontrastfarger. Interiør og Boligmessen i Bergen, som finner sted i oktober, har kåret «konjakk» til en trendfarge i år. Det er en farge Elmin mener kan passe til soveromstilbehør.
– Den er kanskje litt heftig på veggene for oss nordmenn, sier hun. – Men på detaljer, som på puter, blir det lekkert.
Messing- og metalltrenden har vært populær i noen år nå, og det er noe som vil holde stand, spår Elmin.
– Nå kommer det mer krom inn i bildet også, men messingen fortsetter en god stund til, forteller hun.
Hun legger til at også velur, farget marmor, lin og ull vil markere seg utover høsten. Thurmann-Moe nevner også treverk som et populært materiale.
– Det er fortsatt de lyse treslagene som er populære, men også de noe mørkere, sier hun. – Det er et økt fokus på kvalitet, bærekraftighet og lokal produksjon.
Trenger du mer inspirasjon til hjemmet? Sjekk ut disse anbefalte sakene: