Hvitevarebransjen har lenge snakket om Internet of Things(IoT), eller Tingenes internett, og demonstrert hvordan smarte og nettilkoblede hvitevarer kan snakke sammen og styres fra mobilen, melder Tek.no.
Nå ser det omsider ut til å bli fart i sakene. Og det ser ikke så dumt ut som det gjorde i starten.
Det å ha en app på mobilen som kontrollerer alle maskinene i huset er ingen dårlig idé. Det kan være praktisk å kunne få tilgang til brukermanualer og få fjerndiagnose på maskiner som krangler. Alle vet jo hva et hjemmebesøk av en serviceteknikker kan koste.
Eller hva med en titt i kjøleskapet fra mobilen når du står i butikken og lurer på om du trenger å kjøpe gulrøtter?
Kikk inn i kjøleskapet via mobilen
Kjøleskapet er utstyrt med to vidvinkelkameraer som kan se det meste av innholdet. Det kan være gull verd når du står i butikken og lurer på om du har gulost og melk.
En fjerntitt inn via appen gjør jobben. Her kan man også endre temperaturen og gjøre andre innstillinger som er viktig for levetiden til matvarene.
Slik ser Samsung for seg din teknologihverdag i 2020
Brygg kaffe fra sengen
Du kan også programmere ulike varianter av kaffe etter hverandre. Det er bare å sende mobilen rundt i selskapet og så kan alle få det de vil ha.
Dermed får maskinen en «spilleliste» og det eneste som må gjøres er å bytte fulle med tomme kopper.
Denne vaskemaskinen kan du programmere via mobilen
Vask og tørk
Da er tilkoblede og fjernstyrte vaskemaskiner og tørketromler muligens mer nyttige. Da kan du for eksempel sørge for at vasken akkurat er ferdig når du kommer hjem fra jobb slik at klærne slipper å ligge fuktig hele dagen.
Maskinene forteller deg også når de er klare, og det er lettere å programmere maskinen på en app, gjerne på et nettbrett enn via kontrollene på maskinen. Vaske- og tørkenoviser skal dessuten kunne få en innføring i hva alle programmene betyr.
På samme måte kan man fjernstarte oppvaskmaskinen og den kan fortelle når den er ferdig. Og når det begynner å gå tomt for vaske- og glansemiddel.
Viktigere er det kanskje at appen tilbyr en større skjerm enn den ørlille tegnruten vi gjerne finner på innbygningsmodeller. De færreste husker jo hva som ligger bak vaskeprogram nummer fem. Stekeovnen er også blitt koblet til.
Alle produktene er tilgjengelig på det tyske markedet. Til Norge kommer de i første kvartal neste år.
Mer neste år
Kommunikasjonssjef for IoT i Bosch, Marcello Hiering, forteller at det fortsatt er et par produkter som mangler, og at man først neste år vil være klar med en koketopp og en kjøkkenvifte.
– Koketoppen er vanskelig fordi den i motsetning til stekeovnen avgir åpen varme. Men vi har løsningen i sikte og når disse er på nettet kan de snakke sammen og avtale hvordan de skal samarbeide. Koketoppen kan starte viften på et nivå som passer til det man lager. Og vifta kan fortelle når filteret må byttes, forklarer Hiering.
Denne lille dingsen skal automatisere hverdagen din
Tror på en åpen standard
Kommunikasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, forteller at alle de store hvitevareprodusentene, fra BSH, Siemens og Electrolux til LG og Samsung, satser på smarte hvitevarer.
– Så langt har vi sett prototyper og dyre enkeltprodukter, men 2016 ser ut til å bli året smarte og fornuftig prisede hvitevarer for alvor inntar butikkhyllene. Skjønt det vil nok ta tid før disse produktene blir allemannseie, sier Ottemo.
Hun mener nøkkelen til suksess ligger i åpne standarder som lar kundene koble sammen produkter fra ulike produsenter, slik blant andre Samsung har tatt til orde for.