Hjemmet til familien Pitcher-Wernström glitrer i solen, der det står i en skrånende helling på en kupert tomt i Vårberg på Skärholmen utenfor Stockholm.

EGNE FRONTER: Arkitekten har selv utformet egne kjøkkenfronter med skinnhåndtak med basis i et Ikea-kjøkken. FOTO: Karen Gjermundrød

Før familien på fire flyttet inn i fjor høst, bodde de på 104 m² i en sliten 60-tallsleilighet i byen.

De var i ferd med å renovere da de fant ut at det de hadde spart opp, ikke ville strekke til.

Hus versus leilighet

Etter en rask overslagsregning fant Anita Wernström ut at om de solgte leiligheten og la på det de hadde spart, så kunne de kanskje få råd til en bolig utenfor byen.

BLÅTT TAK: Herlig arbeidsrom med blått tak.

– Jeg plottet summen av dette inn i en app på mobiltelefonen, og da kom plutselig dette huset pluss to andre opp – de eneste som fantes i vår priskategori. Først trodde jeg det var tull, i og med at dette huset var så himla fint, og det lå overraskende nærme, sier Anita Wernström, som er billedkunstner.

Huset hadde en total byggekostnad på rundt halvannen million kroner.

Hun tok med seg en venninne på visning før hun dro tilbake med komikermannen Al Pitcher.

VINDUER: Familien ønsker å vende blikkene bort fra TV-skjermen og skape et sted der man kan nyte en bok eller bare se ut av digre vinduer. -Det har de fått i dette huset, som i seg selv oppmuntrer til lek og bruk av fantasien.

Han ble først litt gretten på grunn av avstanden til T-banen.

– Ingen av oss har hverken førerkort eller bil, vi tar bare banen og sykler. Matvarer bestiller vi online og får levert rett på døren, forklarer Anita Wernström.

– Kom det til å ruste?

Al var helt stille etter at de hadde vært og sett på huset, men det viste seg at han var like forelsket som Anita, som dro rett hjem og målte alle møblene for å se om de kunne passe inn.

NAKNE VEGGER: – Jeg har forsøkt å henge opp bilder på veggene, men har endt opp med å ta dem ned igjen da veggplatenes tretekstur er så fin i seg selv, sier Anita Wernström.

Kort tid etterpå tok paret et møte med arkitekt Tommy Carlsson.

– Vi fikk umiddelbart en veldig god følelse, men jeg hadde mange rare spørsmål. Kom huset til å stå her om 50 år? Kom det til å ruste? Det ble en budrunde, men jeg tror vi var de rette kjøperne. Arkitekten mente dette var et ideelt hus for oss som er et par som jobber kreativt og ikke har en superstabil inntekt. I dette tilfelle kunne vi ha råd til et hus rett utenfor byen istedenfor en leilighet. Vi har fått mye for pengene, konstaterer Anita.

Paret hadde ikke villet flytte om det ikke var for at de fant akkurat dette unike huset.

MATERIALER: Ferdighus i nærheten av Stockholm kledd i galvanisert bølgeblikk.

Her har de naturen rett utenfor, med hakkespett, rev og ekorn som springer rundt.

I tillegg kommer det rådyr opp på eiendommen. Rett nedenfor er det en liten strand.

– Etter å ha bodd mange år i leilighet, har jeg savnet å kunne gå rett ut i naturen, sier Anita Wernström.

Hvor mye plass trenger man egentlig?

Før de kjøpte, satte de spørsmålstegn ved mange av forestillingene de hadde om et hus og hvordan man lever som familie.

KINA: Det grønne kinesiske brylluppsskapet på kjøkkenet er et funn fra Frelsesarméen der middagsporselenet oppbevares. Glassdøren benyttes flittig for å ta seg raskt ut fra kjøkken til hage.

– Dette er 110 m². Egentlig er det litt for lite i forhold til hva man tror at man trenger, men man kan helt fint bo på 110 m² med hage. Huset i seg selv vekker også hele tiden nye spørsmål. Plassbegrensningen gjør at man blir nødt til tenke over sitt forbruksmønster. Hvor mange ting og møbler skal man ha? Og hvor mye kan man ta vare på? påpeker Anita.

Hun mener også at husets utforming, den organiske følelsen innvendig, og de enkle valgene som er gjort, gjør noe med tankegangen.

BIBLIOTEK: Anitas besteforeldres string-hylle strekker seg høyt oppover veggen og utnytter takhøyden samtidig som den skaper en bibliotekfølelse.

– At huset i seg selv ikke er konvensjonelt, gjør også noe med vår holdning til saker og ting om at ikke alt nødvendigvis trenger å være så konvensjonelt. Jeg er i tillegg veldig glad i teksturen på fasaden, og at den er i et holdbart og vedlikeholdsfritt materiale, understreker billedkunstneren.

Huset er kledd i galvanisert bølgeblikk.

Visjon om bedre verden

Hver etasje har en grunnflate på 65 m², første etasje med stue, spisestue og kontor mens den øverste delen består av to soverom i uvanlige former og et lounge oppholdsrom.

En serie av vinklede overflater definerer og kobler de to etasjene sammen.

Dette er det første huset i sitt slag tegnet av den svenske arkitekten Tommy Carlsson.

BØLGEBLIKK: Den svenske arkitekten Tommy Carlsson har utviklet et ferdighus i nærheten av Stockholm kledd i galvanisert bølgeblikk som ligner en kube med avkuttede hjørner. Huset er ment som en prototyp for en rimelig, energieffektiv og plassbesparende bolig.

– Konseptet Happy Cheap er både en visjon om en bedre verden i et lite format, hvordan vi lever i fremtiden, hva vi trenger rundt oss og hvor stort hus vi virkelig trenger, forklarer arkitekten.

Familien ser frem til å bo her lenge.

– Dette huset har forandret måten vi omgås som familie, legger Anita til.

– Vi er gladere, det er morsommere å være hjemme og vi utnytter hele huset til det fulle. Man kan være på kjøkkenet og lage mat og jobbe på kontoret samtidig, noe som fungerer topp i forhold til hvordan vi lever. Komfyren er plassert slik at man kan se ut og ha oversikt over barna mens de er ute og leker. Naturen kommer tett på og det er også helt herlig bare å sitte inne og lytte når det regner og blåser, og se vannet renne fra takrennene utenfor, smiler Anita Wernström.

Her er tre andre utradisjonelle ferdighus:

Fredfull rustikk – ÁPH 80 Portable House. Arkitekter: ÁBATON (abaton.es), interiør: ÁBATON and BATAVIA (batavia.es) FOTO: Juan Baraja

Fredfull rustikk – ÁPH 80 Portable House. Arkitekter: ÁBATON (abaton.es), interiør: ÁBATON and BATAVIA (batavia.es) FOTO: Juan Baraja

Mobilitet – The Blob VB3. Arkitekter: dmvA (dmva-architecten.be) FOTO: Frederik Vercruysse

Egget The Blob er 20 m2 og rommer bad, kjøkken, seng og oppbevaringsplass. Nesen åpnes automatisk og fungerer som en slags port. Denne mobile enheten kan brukes som det du ønsker – en hytte, kontor, gjesterom, resepsjon eller for eksempel et hagehus.

Symmetri – Extension VB4. Arkitekter: dmvA (dmva-architecten.be) FOTO: Mick Couwenbergh

Resultatet av det som opprinnelig var et tilbygg til et A-formet hus, er et moderne, lyst og praktisk hus med rette kanter, et ferdighus som kan fungere som en hytte eller et kontorbygg. Det arkitektoniske konseptet er basert på en dialog mellom gammelt og nytt, det koselige og åpne, og glass og tre.