Hver sommer advarer forsikringsselskapene mot å legge ut statusoppdateringer om ferien. Men har det egentlig vært innbrudd som følge av at noen har lagt ut at de «koser seg i Spania» på Facebook?

Da vi sjekket sist oppga Bærum og Asker politidistrikt at de kjente til ett tilfelle, Stavanger politistasjon kjente ikke til innbrudd som følge av Facebook-status og ingen av forsikringsselskapene vi snakket med kjente til konkrete saker.

Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du «er på ferie frem til xx. dato», advarer Huseiernes Landsforbund.

– Det er opplagt at tyvene og bandene har blitt mer proffe. De bruker alle mulige informasjonskanaler til å sjekke når folk er borte og hus er tomme, sier Petter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund.

Dro på fjellet – så kom tyvene

«Det kribler…:O) SOL! Først helg og så og jeg skal nyyyyyte en uke på Ustaoset…jeg er kjempeheldig!!!», skrev en kvinne fra Bergen på Facebook i 2012. Mens hun var borte brøt tyver seg inn i huset hennes, ifølge Bergensavisen.

Tyvene brøt seg inn via verandadøren og tok en PC, men forsikringen ble ikke avkortet selv om hun skrev på Facebook at hun var reist på fjellet.

Politiet antok at meldingen kvinnen postet på sin åpne Facebook-profil kan ha trigget innbruddet i boligen hennes.

Sommeren 2012 skrev en jente som gikk første klasse på videregående i Asker-/Bærum-området på Facebook at hun skulle til USA med familien sin på et gitt tidspunkt.

FRITT FREM I EN UKE: Hvis du deler feriestatuser i sosiale medier, vær litt mer vag enn dette, anbefaler forsikringsselskapene. FOTO: Faksimile Facebook

– Noen av hennes venner på Facebook benyttet sjansen til å bryte seg inn, og hadde tilhold i deres hus i flere dager. Det vet vi på grunn av forklaringene til de som ble tatt, sier Bjørn Egil Drangevåg, politiførstebetjent i Asker og Bærum politidistrikt.

Han vet ikke om flere tilfeller fra området, men anbefaler at man ikke legger ut statusoppdateringer om ferie på Facebook.

– Gå over sikkerhetsinnstillingene

Tryg ber sine kunder om å være forsiktig med å kunngjøre ferien i sosiale medier.

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg, ser ikke bort fra at det kan ha skjedd innbrudd knyttet til Facebook-statuser, men kjenner ikke til konkrete tilfeller.

Han anbefaler at man skrur av geotag på Instagram og Facebook hvis man ikke vil opplyse om hvor man er.

Også DNB advarer, men påpeker at hvis kun venner og familie har tilgang på informasjonen vil det neppe være noe problem å legge ut feriestatuser.

– Det viktigste rådet er å gå over sikkerhetsinnstillingene på sine sosiale medier-kontoer, slik at informasjonen ikke ligger fritt ute, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Har sluttet å advare

Gjensidige Forsikring har sluttet å advare mot Facebook på ferie, de har snudd. De mener det går normalt sett fint å dele feriebilder, men mener en bør tenke over hva en skriver, og ikke annonsere at huset står tomt.

Om man får innbrudd, og du var åpen om ferieplaner på Facebook, vil ikke det ha noe å si for skadeoppgjøret, ifølge Øystein Thoresen, informasjonsdirektør i Gjensidige.

– Øker man risikoen for innbrudd ved å poste på Facebook at man har reist på ferie?

– Vi har ingen grunn til å tro det, sier Thoresen.

Anthon Andreassen, kommunikasjonssjef i Storebrand, oppfordrer til å bruke sunn fornuft når man bruker Facebook og Twitter i ferien.

– Vi har ingen grunn til å tro at kriminelle tråler Facebook på jakt etter ferietomme hus. Hvis du vil unngå ubudne gjester så har du større effekt av å installere en boligalarm, passe på at vinduer og dører er forsvarlig lukket og sørge for at noen tømmer postkassen når du er bortreist, sier Andreassen.