1. juli blir det mulig å bygge garasje eller bod uten å søke. Samtidig må man oppfylle en del kriterier for å kunne unngå søknaden, og man må forholde seg til de gjeldende reglene.

Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) har i dag lansert veilederen «Bygg uten å søke» som skal hjelpe folk med regler og forutsetninger. Man svarer på 17 spørsmål for å sjekke om man må sende byggesøknad til kommunen, om man må søke om dispensasjon eller om man kan tilpasse bygningen så man slipper å søke.

NYE BYGGEREGLER: Jan Tore Sanner (H) og Morten Lie i Direktoratet for Byggkvalitet viser frem veilederen som skal gjøre byggeprosessen enklere å forstå. FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

Det er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) som har vært forkjemper for forenklingene i byggereglene.

Regelverket er for komplisert – ikke bare for vanlige folk. Det sier Sanner da vi møter ham.

– Det er bakgrunnen for at vi fornyer og forenkler. En veileder gjør det enklere for folk som skal bygge hobbyrom eller garasje å forstå reglene, sier statsråden.

Fremdeles mulig å søke

Man kan fremdeles søke om å bygge hvis man er i tvil. Men bygningsetatene i kommunene blir i større grad veiledere.

Eksempel på spørsmål i veilederen:

– «Skal noen bo eller sove i bygningen?»

– «Er eiendommen bebygd?»

– «Skal bygningen være større enn 50 kvadratmeter?»

Svarer du ja på disse spørsmålene må du sende inn søknad til kommunen for å bygge, og du kan ikke bygge før søknaden er godkjent.

SKAL FORKLARE: «Skal bygningen plasseres minst 1,0 meter fra nabogrensa?» Det kan avgjøre om du må søke om å bygge eller ikke. FOTO: Faksimile DiBK

Før du begynner med veilederen må du bestille et situasjonskart fra kommunen. Be om at vannledninger også synes på kartet.

Det gir informasjon om hva du kan bygge, hvor du kan bygge og hvor mye du har lov til å bygge på eiendommen din. På sikt vil man kunne få opp kartet over sin eiendom i veilederen.

Flere veiledere kommer

Foreløpig har DiBK kun lansert veileder for garasje, verksted, atelier, hobbyrom, anneks og lysthus.

– Å lese vedtekter og regler er mest for profesjonelle. Vi vil lage enkle verktøy som oversetter det ganske kompliserte verktøyet. Dette skal være lett å forstå for privatpersoner som vil bygge lite, eller for håndverkere, sier Morten Lie, direktør i Direktoratet for Byggkvalitet.

Får kritikk

Bygger man uten søknad er det ingen krav til å sende ut formelt nabovarsel. Etter 1. juli kan man i teorien komme hjem fra ferie og oppdage at naboen har bygget garasje en meter fra tomtegrensen.

Flere vi har snakket med tror de forenklede reglene kan skape flere nabokonflikter. Hva tror dere?

– Som en bygningssjef sa «det kan ikke bli mer enn i dag». Veilederen vil kunne bidra til at folk gjør det på rette måten. Det er et ansvar hver og en har. Jeg tror ikke et nabovarsel i utgangspunktet kan bidra til å dempe konflikt, sier Sanner.

Sanner anbefaler at man snakker sammen over hagegjerdet.

– Men du trenger ikke ringe på døren og få en underskrift. Snakk sammen i nabolaget og bli enige, sier Sanner.

Overfører du ikke nå ansvaret fra det offentlige til privatpersoner?

– Folk får noe større frihet. Med større frihet følger det også ansvar. Er man i tvil kan man ta en telefon til kommunen. Følger du regelverket mener vi du skal kunne bygge disse begrensede byggene, sier statsråden.