Einar Strand

Einar Strand

Han forklarer økningen av “kuppmakere” med at det er høy etterspørsel etter boliger i hele bergensregionen. Både i Bergen og i Oslo er dette fenomenet på fremmarsj.

Og dette på tross av at ferske tall fra Eiendom Norge i dag viser at boligprisene har gått ned med 0,1 prosent den siste måneden.

– Det som er gjennomgående likt for samtlige som prøver å snappe en bolig foran nesen på andre boligkjøpere, er at de har vært gjennom mange visninger. Når det etter hvert dukker opp en bolig av interesse, graves det dypere i lommeboken for å kuppe boligen før den planlagte visningen, sier Strand.

– Arranger visningen

Han anbefaler generelt at boligselgere arrangerer den planlagte visningen.

– Med flere budgivere får boligkjøperen den beste vurderingen av hva markedet er villig til å gi. Dette kan selvfølgelig slå begge veier. Det er en form for risikosport, sier Strand.

Kan ikke si nei

Som megler har han imidlertid ingen fast regel:

– Vi skal betjene boligselgeren, men mottar vi et bud man ikke kan si nei til før en visning, er valget enkelt.

Strand tror det vil være høy aktivitet i det bergenske boligmarkedet også i juni.

– I fjor opplevde vi for første gang at det var større aktivitet enn ellers gjennom hele sommeren. Fellesferien er normalt meglernes hvileskjær i løpet av året, men i fjor bidro spesielt studenter til at det aldri ble noen ferie i boligmarkedet. Det er svært mange som med foreldrenes hjelp ønsker å kjøpe bolig i forbindelse med studier, og at dette er i orden til studiestart, sier han.

– Selv med tallene som kom i dag og viser en ørliten tilbakegang for mai?

– Ja. De var ikke helt som forventet, men mai er jo full av fridager. Og så må vi huske at vi har hatt et fantastisk godt boligmarked i hele år. Prisrekordene fører til kunstig høye forventninger. Alle kan ikke få rekordpris. Dette blir som sherpaer som har med seg cola på Mount Everest. Der oppe får de god pris for den, selvfølgelig. Det blir rekord. Og slik er det i boligmarkedet også: Noen kan ha fått i overkant av hva det er verd, sier Strand til Bonansa.

Koker på Landås

De siste månedene har særlig rekkehus på Landås gått langt over prisantydning.

– Hvis man for eksempel ser et objekt akkurat der, og vil ha det. Skal man da kuppe salget før visning?

– Det er et vanskelig spørsmål. Jeg pleier å anbefaler alle å gjennomføre visningen. På Landås er det jo igjen et spørsmål om du faktisk er villig til å betale en million over takst før visning. Da kan man kanskje få en følelse av å ha betalt overpris.

– Så du anbefaler egentlig ikke å kuppe budrunder på denne måten?

– Skal du kjøpe en enebolig og bo der i 30 år, så er én million – uten å høres flåsete ut – lite. Er det et mindre objekt med en botid på 2-5 år, er det ikke lurt. Men færre kjøper bolig for å investere i dag. Trivselsfaktoren er viktigst nå. Folk spør ikke lenger om boligkjøpet er en god investering, sier Strand.