Opplegg for vaskemaskin var et av Sine Alva Wellens kriterier da hun kjøpte sin første leilighet i fjor høst.

I prospektet blir det bekreftet to ganger at det er opplegg for vaskemaskin i leiligheten. Vaskemaskinen er avbildet tre steder i prospektet.

vaskemaskin1

IKKE NØDVENDIG Å SJEKKE: – Det burde være helt unødvendig for en forbruker å måtte sjekke at det er opplegg for vaskemaskin hvis den er avbildet og når står skriftlig at det er opplegg, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. FOTO: Sine Wellens

Wellens var i utlandet da leiligheten var for salg, så moren hennes dro på privatvisning for henne. De kjøpte leiligheten før fellesvisningen.

Da hun skulle vaske klær for første gang etter at hun flyttet inn, oppdaget hun at det hverken var tilkobling for vann eller strøm bak vaskemaskinen.

– Mitt inntrykk er at vaskemaskinen ble satt inn kun for visningens skyld. Men det kan jeg ikke bevise. Det virker jo rart at hun har hatt den stående til pynt.

Det vil koste cirka 12.000 kroner å koble vaskemaskinen til strøm og vann, ifølge et tilbud Wellens har fått fra elektriker og rørlegger.

vaskemaskin2

UTHEVET: Vaskemaskinen blir nevnt to ganger i prospektet. FOTO: Faksimile

Hun understreker at det ikke er en stor feil ved leiligheten at vaskemaskinen ikke kan kobles til, men at hun synes det er frekt, og at summen hun må bruke på å koble til maskinen ikke er småpenger for henne.

Avvist av Protector

Protector forsikring avviste Wellens reklamasjon i slutten av mars.

De skriver blant annet om vaskemaskinen og et dusjkabinett at «bagatellmessige avvik fra avtalen utgjør aldri en mangel. I denne saken er det reklamert over et forhold av svært begrenset art og omfang».

Beløpet er for beskjedent, og at forholdet ikke er «av en slik art eller omfang at eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn du hadde grunn til å regne med».

– Selger har i denne saken ikke hatt kunnskap om at vaskemaskinen ikke var tilkoblet, da den ikke ble benyttet. Den har stått igjen fra tidligere eier. Det er også et, i lovens forstand, beskjedent beløp for å utbedre forholdet, hvilket innebærer at det ikke vil anses som en mangel i lovens forstand, sier Tommy Ravndal, advokat og leder av Prosessteam i Protector.

vaskemaskin3

IKKE STIKKONTAKT: Slik ser det ut bak vaskemaskinen. FOTO: Sine Wellens

Ravndal svarer på vegne av selgeren. På spørsmål om hvorfor selger har hatt vaskemaskin på badet uten å  kunne bruke den, svarer Protector følgende:

– Det var et fellesvaskeri med tørketrommel som var mer praktisk i og med at man uansett da måtte i kjelleren. Vaskemaskinen sto igjen fra tidligere eier, men hun benyttet den ikke, sier Ravndal.

– Selger har på ingen måte forsøkt å forlede interessenter, legger han til.

Men får 6000 kroner av Privatmegleren

Privatmegleren, som solgte boligen, har gitt Wellens 6000 kroner for vaskemaskinen.

Iver Graff, daglig leder i Privatmegleren Scenario, tviler på at de spurte selgeren om vaskemaskinen virkelig var koblet til.

– Dette har vi ikke opplevd før, sier Graff.

Han synes det er underlig at vaskemaskinen ble plassert på badet uten å være koblet til, samtidig stusser han på at ingen har lagt merke til det. Graff mener man fysisk måtte løftet bort maskinen for å se at den ikke var koblet til.

Burde dere ha sjekket om vaskemaskinen var koblet til?

– I ettertid ser jeg at vi nok burde det. Men når vi ser på en eiendom må vi basere oss på selgers opplysninger, sier Graff.

Hvorfor gir dere Borgen 6000 kroner?

– Denne saken er spesiell, og uansett hvordan man vrir og vender på det har vi skrevet feil i prospektet. Hun kom ikke videre med eierforsikring og selger, så vi gir et plaster på såret. Vi vil jo ha fornøyde kunder. Det hender man gjør feil, og i hvilken grad vi har gjort feil er jeg usikker, men vi vil rydde opp, sier Graff.