front729Hvor minimalistisk er du? Hvor organisert er du?

Og kan dette hjelpe deg til å forstå hvordan du skal lettere holde orden?

Det blogges mye hvordan holde orden i hjemmet for tiden, og en av grunnene tror jeg er den bestselgende boken av japanske Marie Kondo med tittelen “The life-changing magic of tidying up” En bok som lover at følger du denne metoden skal du ha ryddet en gang for alle. En fantastisk tanke og dessverre noe som ennå ikke er gjennomført her i huset.

En annen teori går ut på å finne ut hvilken type man egentlig er og lære seg knepene som er de rette for deg. Så derfor mitt spørsmål på starten er du en skjuler eller en fronter?

fr1

Slik virker det:

Blir du knyttet til tingene dine og gjerne vil vise dem fram er du nok en “fronter” Er du på den andre siden en person som nyter en tilværelse med få gjenstander og et minimalistisk utrykk så er du nok en “skjuler”.

Litt usikker ennå?

Svarer du på disse spørsmålene kan du kanskje bli litt klokere:

Velg ett av alterntivene:

  1. Jeg liker at de fleste eiendelene mine er skjult i skap og skjult oppbevaring bortsett fra noen få nøkkelementer.
  2. Jeg liker å ha mesteparten av tingene mine på utstilling og fremme.

Velg ett av alternativene:

  1. Mitt rot er for det meste skjult, og jeg har skap og skuffer du ikke kan åpne i mitt hjem.
  2. Mitt rot er overalt.

Valgte du alternativ 1 på begge, er nok en “skjuler”. Var påstandene under 2 riktige, er du nok klart en “fronter”.

Så, hva nå?

Så har du fått slått det fast, men hva gjør du med det og hvordan kan det få deg til å bli mer ryddig?

Rot er en stressfaktor uansett om det er skjult eller synlig. Og bruker man kunnskapen om hvordan man er som person kan man tilrettelegge kjøkken, stue, bad og soverom med passende oppbevaringsmuligheter for å minske ditt stressnivå, sies det.

Ta et hjemmekontor som et eksempel:

Er du en “fronter” har du nok store hauger av papirer og trenger ting som kan holde orden og ting sortert som binders og en åpen hylle hvor alt er synlig og  man lett kan finne ting igjen .

Er man en “skjuler” vil man en trenge bokser med lokk som skjuler løse papirer og et lukket skap for å kunne rydde alt bort på slutten av dagen for å skape rene flater.

Det samme for et soverom eller et kjøkken. Praktiske skjulte hyller og skap med god organisering for rene flater til en “skjuler” ,mens “fronteren” trenger  oppbevaring som kan skjule, men også åpne hyller og løsninger hvor favoritter kan henge eller bare stå framme til pynt.

fr2

Så hvordan gikk det med deg?

Er du en “skjuler” eller en “fronter”?

Jeg selv er nok helt klart en blanding av 30% skjuler og 70% fronter.

Jeg har skap og skuffer jeg overhode ikke kan åpne for de er for rotete og fulle. Jeg har tomme skuffer på soverommet, mens de nyvaskete klærne ligger godt synlig på vaskerommet i en til tider stor haug. Og skapet på badet… Vel jeg lar bildet tale for seg selv. Du finner det sammen med det vakre minimalistiske baderommet med teksten “fronter”.

Så hva gjør jeg med det?

Jeg tenker jeg bor i et levende hjem med selvvalgte åpne hyller og løsninger. Jeg syns det er fantastisk med et nyvaskete ryddig hjem, men vi er nå engang en gjeng med kreative sjeler som mye heller hengir oss til aktiviteter som fotografering eller musikk så snart vi har noen timer ledig, og da blir det utrolig lite tid til den ryddingen. Med alle mine åpne løsninger er jeg blitt god på å samle ting sammen i grupper slik at det ikke blir bare kaos, og så skal jeg sakte men sikkert gjøre det jeg kanskje tror er løsningen. Ikke fylle på med nye ting. Kaste og sortere bort alt som ikke betyr noe for meg eller noen andre i min familie, og beholde de tingene som betyr noe.

Da blir det mindre å holde rede på og forhåpentlig mindre å rydde på.

Starter med baderomsskapet, jeg.