Hyttetrendene peker tydelig i retning av det enkle og funksjonelle.

Men enkelt behøver ikke bety primitivt.

Moderne teknologi og materialer gjør det mulig å tilby i rikt monn det som er selve poenget med hytte for de fleste: Kontakt med naturen.

GLIR INN: Hyttas utforming, materialbruk og plassering på Hvaler gjør at den nærmest forsvinner i omgivelsene. FOTO: ESPEN GRØNLI

En hytte på Hvaler tegnet av arkitekt og partner i Morfeus arkitekter, Cecilie Wille, representerer selve hyttedrømmen for mange: Enorme glassflater som nærmest visker ut skillet mellom inne og ute, stilren minimalisme og maksimal arealutnyttelse.

Samtidig bidrar materialvalg, gråning av utvendig treverk og selve plasseringen av hytta til at den glir inn i landskapet.

– En kan kanskje si at hytta er omvendt storslått, ved at de mektige inntrykkene oppstår når man er på innsiden og ser ut?

– Ja. Og det er noe mange etterlyser: Å få «hele» havet og landskapet inn i hytta. Å innfri ønsket om mer lys, luftige rom og maksimalt med utsikt er lettere nå enn før, fordi store glassflater er mindre kostbare og mer tilgjengelige enn tidligere. Vi opplever også at flere av kommunene etter hvert er blitt mer åpne for å tenke utradisjonelt når det gjelder hyttearkitektur, sier Cecilie Wille, som er TV-aktuell i NRK-programmet «Arkitektenes hjem».

Væruavhengig

Samtidig som Hvaler-hytta ble tegnet med tanke på mest mulig utsyn, tok arkitektfirmaet hensyn til vind- og himmelretninger, samt til eierens ønske om et skjermet privatliv.

TRENDY SJØHYTTE: Stort luftigere enn dette, får man det ikke. Den arkitekttegnede hytta på Hvaler er designet med tanke på maksimal utsikt og nærhet til naturen. FOTO: ESPEN GRØNLI

Blant annet får hytta ly fra gamle steingjerder bygget med lokal stein.

Hytta tilpasser seg disse gjerdene og omkringliggende svaberg.

Begge deler bidrar til å skjule hytta i terrenget, og til å gi ulike skjermede uteplasser.

Hun mener lyse, luftige hytterom i nærkontakt med naturen er som skapt for norske forhold.

– Mange nordmenn vil jo helst være utendørs hele sommeren, men været kan raskt sette en stopper for det. Med innerom som er så transparente som her, så er man i ett med naturen selv når man er innendørs, og da gjør det ikke så mye om det kommer en regnskur, sier Wille.

– Plassering viktig

Ferdighytteprodusentene går i samme retning, og melder om større etterspørsel etter moderne, mer lys- og luft-bevisste løsninger.

– En strammere, mer minimalistisk stil med store vinduer som slipper naturen inn, er det helt klart stadig større interesse for, sier salgssjef hos HIBA Hus, Hans Petter Talberg.

BESKJEDENT STORSLÅTT: Industridesigner Ole Petter Wullum har utvilket flere hytte-konsepter for Rindalshytter. Enkelt og luftig, der omgivelsen er i fokus, er grunnleggende prinsipper. ILLUSTRASJONSFOTO: MIR

Dette gjelder like mye til fjells som ved sjøen.

For fjellhytter er beliggenheten i forhold til ski- og turområder for mange vel så viktig som selve hytta.

– Folk vil være mer aktive og ute i naturen når de er på hyttetur, og hyttas størrelse betyr mindre enn plasseringen og naturopplevelsen, sier Bjørnar Mickelson, kommunikasjonsansvarlig i BoligPartner.

Smått er godt

Cecilie Wille mener hyttetrenden kan ses i forhold til en større samfunnstendens, der blant annet bevisstheten omkring ens eget klimaavtrykk er økende.

BLANDER TRADISJONER: Ferdighytta “Danebu”, produsert av Tindehytter, kan leveres med tradisjonelle elementer som torvtak, samtidig som den er tilpasset en moderne stil. ILLUSTRASJONSFOTO: TINDEHYTTER

Man kan se en parallell til dagens hyttemote i «småhusbevegelsen» som oppsto i USA og for alvor bredte om seg under finanskrisen i 2007-2008.

Bevegelsens målsetning er å fjerne så mange «ting» fra livet som mulig, ha en sterkere tilknytning til naturen og utforske hvor tett innpå et eksistensminimum man kan leve og likevel ha et fullkomment behagelig liv.

– Det er nok i tiden å klare seg med mindre, noe vi også ser innenfor arkitekturen. Gjenbruk, ofte mindre boarealer, fleksible planer tilrettelagt for ulike livsfaser, mer beskjedne løsninger – rett og slett et enklere liv. Men også mer berikende, der blant annet ny teknologi tas i bruk for å finne gode løsninger, sier Wille.

Lavmælte «småhus»

Industridesigner og førsteamanuensis Ole Petter Wullum har utviklet et prisbelønt småhusprosjekt på vegne av Rindalshytter.

FERDIG FUNKIS: En minimalistisk stil som glir inn i omgivelsene og blander inn- og utemiljø, tilbys også av ferdighytte-produsentene. Her ser vi “Åtte glass”-designet til BoligPartner. Foto: BoligPartner FOTO: BOLIGPARTNER

I løpet av de siste årene har han sett en tydelig endring i hva kjøpere er ute etter.

Nøkkelord er færre kvadratmeter, bedre utnyttelse av eksisterende arealer og harmoni med omgivelsene.

Den minste hytta er på kun 15 kvadratmeter.

– Hyttene skal være enklere og mindre, men smarte. Man vil heller bruke penger på økt kvalitet og gode romløsninger enn stor plass, sier Wullum.

SKJERMET: Selv om maksimalt utsyn var tanken bak hyttearkitekturen, er både privatliv og skjerming fra vær og vind ivaretatt på Hvaler. FOTO: CECILIE WILLE/MORFEIUS ARKITEKTER

Og utvendig handler det fra Wullums side om å blande tradisjoner med funksjonell og stedstilpasset design.

– Hyttene tar opp i seg og bygger videre på lokale hustradisjoner, som blant annet innbefatter beskjedne, små og lavmælte bygningskropper, mener Wullum.