– Vi synes det er moro med en trapp som er litt annerledes enn hos folk flest, sier Æsæl Sollie.

Eneboligen hun, mannen og barna bor i, sto ferdig i 2010 og er arkitekttegnet med løsninger tilpasset familiens behov. Men trappen var ikke planlagt fra starten av.

STÅLRØR: Rekkverket er stålrør festet til trappetrinn i eik. FOTO: BØRRE ESKEDAHL

STÅLRØR: Rekkverket er stålrør festet til trappetrinn i eik. FOTO: BØRRE ESKEDAHL

– Arkitekten tegnet runde vegger i trappeåpningen, men han hadde ikke spesifisert noe utover det. Siden huset er tegnet spesielt til oss, ønsket vi også et særegent uttrykk på trappen.

De endte opp med en rund vindeltrapp med eiketrinn og rekkverk i stål. Og det som gjør trappen enda mer original, er veggene som rammer inn øverste del av trappen.

FORM & FUNKSJON: – Trappen er en kombinasjon av form og funksjon. Jeg ønsket å bruke trappen som romdeler mellom stuen og spisestuen, uten å stenge helt av. Derfor ble det hullete vegger, sier designer Biljana Jovanovic. FOTO: GERARDO ALTEMIR

FORM & FUNKSJON: – Trappen er en kombinasjon av form og funksjon. Jeg ønsket å bruke trappen som romdeler mellom stuen og spisestuen, uten å stenge helt av. Derfor ble det hullete vegger, sier designer Biljana Jovanovic.
FOTO: GERARDO ALTEMIR

– De runde veggene er dekket av pleksiglass og eikelister. Striper med pleksiglass er ført ned i spor i eikelistene. Det var en lokal møbelsnekker som ga oss både ideen og som laget innrammingen i trappeåpningen. Vi er kjempefornøyd med resultatet, sier Sollie.

BOKSER: Denne spesielle trappen er designet av Gabriella Gustafson og Mattias Ståhlbom ved arkitektkontoret TAF i Sverige. De er laget av furubokser stablet oppå hverandre. FOTO: BOBO OLSSON

BOKSER: Denne spesielle trappen er designet av Gabriella Gustafson og Mattias Ståhlbom ved arkitektkontoret TAF i Sverige. De er laget av furubokser stablet oppå hverandre. FOTO: BOBO OLSSON

Selve vindeltrappen er bestilt hos en trappeprodusent. Veggen av pleksiglass fungerer også som delvis vegg inn mot soverommet som ligger bak tappen.

TETTE TRIN: Modell Tuva har tette trinn uten trappenese. Sikkerhetsglasset er festet til trinnene med bolter i børstet rustfritt stål. FOTO: TRAPPERINGEN.NO

– Det er ikke mulig å se gjennom pleksiglasset, men det slipper inn lys. Dermed får vi mer lys inn på soverommet og i stuen enn vi ville fått med en tett vegg.

Folk vil ha eik og glass

Hagen AS er Nordens største trappeprodusent, og har produsert trapper i Stryn siden 1934. De leverer den tradisjonsrike Stryntrappa og den nyere serien Escalia.

TREND: En stram trapp mot den røffe betongveggen gir et moderne inntrykk. FOTO: TRAPPERINGEN.NO

Tidligere var folk flest mindre opptatt av hva slags trapp de hadde, og det var få som oppgraderte og byttet ut den lakkerte furutrappen som gjerne fulgte med i nybygde hus. Men for omkring 15 år siden skjedde det en endring.

– Vi merket at folk begynte å bli mer bevisste på hva slags trapp det var i huset, og de ville at den skulle passe til selve huset og resten av interiøret. Flere begynte å oppgradere trappen før de flyttet inn i nytt hus. Det var ikke vanlig tidligere, sier administrerende direktør i Hagen AS, John Herman Foss Hagen.

Nå velger de fleste trappetrinn i eik, gjerne hvitpigmentert, og mange ønsker rekkverk i herdet glass eller børstet stål.

Stålvanger er også populært. Vindeltrapper, som familien Sollie har valgt, er ikke så vanlig.

– Vindeltrapper er luftige og tøffe. En del tror at de tar mindre plass enn trapper med rette trinn, men selv om det visuelt ser slik ut, er ikke det tilfelle. En del ønsker seg slik trapp, men det er ikke så mange som ender opp med det, sier Foss Hagen.

Velger man vindeltrapp, bør det være adkomst til begge etasjer også på annet vis.

Det er fordi det ofte ikke er mulig å bære store møbler i en slik trapp, og skulle man ha behov for båre, kan det også bli for trangt.

Lys i trinnene

– På 90-tallet merket vi behovet for å kunne tilby spesiallagde trapper, og da lanserte vi Escalia-serien. Nylig lanserte vi en ny kolleksjon i den serien med rekkverk festet med bolter og trinn i både værbitt og mørkbeiset eik, sier Foss Hagen.

Helt nytt er at selskapet også leverer trapper med lys innfelt i trinnene. Det gjør også Boligtrappen i Kristiansand, for eksempel.

– Det aller meste er mulig, men vi ser at de fleste fortrekker lys på veggen. I det siste har vi også hatt en økt etterspørsel etter trapper i douglasgran, sier daglig leder i Boligtrappen, Thomas Spieler.

Douglasgran gir brede og lange plankebord og er attraktivt på gulv. Mange ønsker samme kvalitet i trappen.

– En trapp i douglasgran gir et veldig stilig uttrykk, men folk flest velger eiketrinn og glassrekkverk. Det er også en del som vil ha vangeløse trinn, sier Spieler.

Ostehull i rekkverket

Biljana Jovanović er selvstendig designer og fikk nylig i oppdrag å designe en trappeløsning til en ung barnefamilie som skulle renovere leiligheten sin i Budapest.

– De spurte om jeg kunne designe noen trapper som passet inn. Jeg fikk all friheten jeg ønsket og satte i gang, forteller Jovanović.

Trappen er en kombinasjon av form og funksjon, samtidig som det var noen tekniske begrensninger i rommet hun måtte ta hensyn til.

– Hullet i gulvet var lite, og kunne ikke gjøres større, derfor er trappen ganske bratt. Jeg ønsket å dele spisestuen og stuen uten å stenge helt av, og derfor valgte jeg hullete vegger, sier Jovanović, og legger til at hun liker å skape design som er annerledes enn det en ser til vanlig.

Furubokser i stabel

Gabriella Gustafson og Mattias Ståhlbom ved arkitektkontoret TAF i Sverige har også sans for design utenom det vanlig, og laget nylig en trapp til en bolig i Stockholm, som består av furubokser stablet oppå hverandre.

VANGELØSE: Vangeløse trappetrinn er festes til veggen med to bolter i stedet for til en lang vange eller plate. Dermed oppleves trappen mer svevende og trapperommet blir mer luftig. FOTO: HAFRSFJORD TRE AS

– Kunden hadde et ønske om å bytte ut den eksisterende stigen mot en trapp. Det var ikke mulighet til å lage noe stort hull i bjelkelaget, ei heller var det plass til å romme noe annet enn et lite trinn på nedre plan, sier Gabriella Gustafson.

Dermed ble arkitektduoen tvunget til å lage en trapp med komprimerte mål.

– Ved å lage en trapp hvor trinnene gikk i hverandre, så reduserte vi plassen vi trengte, samtidig som det visuelt ble en veldig skulpturell trapp.

 

Tenk sikkerhet

Trappeprodusenten i Stryn jobber kontinuerlig med å kombinere kvalitet, design og sikkerhet.

Foss Hagen sier at sikkerhetskrav nedfelt i byggeforskriftene krever at det aldri skal være mer enn ti centimeters åpning mellom trinnene eller i rekkverket, og at det syndes en del mot det.

NY MODELL: Salamanca er en helt ny trappemodell i Escalia-serien hvor eiketrinnene er mørkere enn det som har vært vanlig de siste årene. FOTO: STRYNTRAPPA

– Hvis det skjer en hjemmeulykke i trappen, kan trappeprodusenten bli stilt til ansvar hvis trappen ikke er levert etter forskriftene. Det kan se kjempekult ut med trinn som nærmest bare står rett ut av veggen, men det kan samtidig være farlig, så det er viktig å tenke sikkerhet og ikke bare utseende, sier Foss Hagen.