Vi leier ut huset for å spe på feriebudsjettet. Da kan vi bruke de 20.000 kronene vi får i leieinntekter til reise. Det kommer alltid godt med, sier Rune Tobiassen, som eier en enebolig i Kristiansand.
Det er fjerde året han og kona leier ut boligen sin.
- Vi pleier uansett å være borte mye fra huset i løpet av sommeren, så da står det jo tomt likevel, sier Tobiassen til fvn.no.
Eneste kostnad er jobben med å rydde og vaske ned huset.
- Ja, det er stress i to dager, men vi må jo uansett ta en skikkelig runde en gang i året. Til jul blir det bare vanlig vask.
- Gode penger å tjene
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, anbefaler andre å gjøre som familien Tobiassen.
- Jeg anbefaler absolutt å leie ut, særlig hvis du kan bo billig på hytta eller hos svigermor mens du selv leier ut, eller hvis du likevel er på ferie. Det er en fin ekstrainntekt, hvor det er mulig å få meget gode leieinntekter midt på sommeren.
Han får støtte av Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef i Storebrand.
– Utleie av egen bolig eller hytte krever en del forberedelser, men er man villig til å ta jobben, er det gode penger å tjene på å leie ut.
20.000 kroner skattefritt
Så lenge utgiftene dine med utleie og skatt ikke overstiger leieinntektene, lønner det seg med utleie.
- Hvis man ikke får godt betalt for utleien, kan nok mange oppleve at det er mye arbeid og lite overskudd, sier Gundersen.
Tidligere kunne du skattefritt leie ut boligen et helt år, dersom utleieperioden gikk fra juli til juni. Men nå blir leieinntekter ved utleie av hele boligen skattepliktige når leien overstiger 20.000 kroner.
- Og det er ikke sånn at 20.000 kroner er et fribeløp. Når leieinntektene det, må du betale skatt av hele leieinntekten, minus fradrag.
Dette betyr at lite omfattende utleie er skattefri, men straks utleien genererer inntekt over 20.000 kroner, må du betale skatt av alt, sier forbrukerøkonomen.
Du kan kreve fradrag for utgifter knyttet til utleien, som andel av kommunale avgifter, forsikring, brensel, strøm, annonsering, vask og reiseutgifter ved tilsyn.
Vedlikeholdsutgifter får du ikke fradrag for, men du kan kreve et standard fradrag for slit og elde av møbler på 15 prosent av brutto leieinntekt.
Forsikring
Det kan være et sjansespill å slippe ukjente inn i hjemmet, og derfor kan det være gunstig å kreve at den som bestiller er over en viss alder, og skal være til stede under hele leieperioden.
- Det kan være at vi er for naive, for vi kjenner ikke dem som kommer inn i hjemmet vårt. Vi bruker nemlig Finn.no. Men samtidig så er det utrolig mye trivelige folk i verden, og vi tar kun barnefamilier som skal til Dyreparken, sier Tobiassen.
- Sikre deg betaling på forskudd, anbefaler Gundersen og utdyper:
- Det kan fort være vanskelig å få inn pengene etter utleieperioden. Vær tydelig hva som gjelder, og ta for eksempel 30 prosent av beløpet ved bestilling og resten 30 eller 60 dager før leiestart. Dessuten bør du ha klare regler for hvordan avbestilling blir håndtert, sier forbrukerøkonomen.
Nøkleby Holth oppfordrer til å lage kontrakt og ta depositum. Da sikrer du deg mot økonomiske belastninger som følge av utleien.
Det er Ingeborg Flønes, direktør Forbrukerservice i Forbrukerrådet, også opptatt av.
- Den andre parten kan være hyggelig nok, men misforståelser oppstår ofte, så sørg for å ha det skriftlig. Da kan du også bevise hva som er avtalt etterpå, sier hun og fortsetter:
- Det kan også være smart å ta bilder av boligen før du leier ut. For hvis du oppdager at sofaen er spjæret opp når gjestene skal dra, og de påstår at den var sånn, er det greit å ha bilder fra ankomsten. Da havner regningen hos rette synder, sier Flønes.
Rydd vekk
Gundersen anbefaler å fjerne smykker, verdifulle gjenstander og ting du er redd for. Også lett omsettelige verdisaker.
- Tyveri utført av leietaker blir fort avslått eller avkortet av forsikringsselskapet når du har gitt tyven tilgang til boligen, sier han.
Sjekk med forsikringsselskapet ditt om du må ha egen utleieforsikring eller om den eksisterende innbo- og villaforsikringen gjelder for sommerutleie.
Nøkleby Holth sier at det kan være greit å lage en bruksanvisning til leietakerne. Denne kan for eksempel inneholde informasjon om strøm, vann eller avløp som de må være oppmerksomme på.
- En slik bruksanvisning kan forhindre skader og spare deg for problemer. Og dersom du har alarm, er det lurt å opprette en egen kode for leietakerne eller bytte kode når utleieperioden er over, avslutter hun.
Schibsted-avisene er i samme konsern som Finn.no
Fakta:
- Leieinntekter blir skattepliktige når leien overstiger 20.000 kroner. Da må du betale skatt av hele leieinntekten, minus fradrag.
- Du kan kreve fradrag for utgifter knyttet til utleien, som for eksempel andel av kommunale avgifter, forsikring, brensel, strøm, annonsering og vask.
- Ha tydelige regler for utleie. Lag kontrakt og krev depositum.
- Ta deler av leiebeløpet ved bestilling, og resten 30 eller 60 dager før leiestart.
- Fjern verdisaker du er redd for.
- Endre koden til husalarmen når utleieperioden er over.
- Kilde: Sparebank 1, Storebrand