Vi vet at Jesus ble født i en stall, men hvordan bodde han?

Det er påske, og det naturlige spørsmål for en boligjournalist er naturligvis: “Hvordan bodde Jesus?” Da vi prøvde å bruke Google til å finne svaret, kom det stort sett bare opp treff om at “Jesus bor i hjertene våre”.

biskopbiskoprett

ARKIVFOTO: Rune Meyer Berntsen

Biskop Halvor Nordhaug ble dermed redningen.

Det finnes en vits eller sann historie – derom strides de lærde – om dagens ungdom: ‘De bor hjemme til de er 30, og hvis de gjør noe, så er det under.’

For Jesus sin del, stemmer dette.

Biskopen i Bjørgvin kan fortelle at Jesus vokste opp i Nasaret. Der bodde han sammen med foreldrene Maria og Josef til han var 30 år.

– Stort mer enn det vet vi ikke, men vi må anta at de bodde rimelig enkelt. Det var ikke noe særlig rikdom i Nasaret på den tiden, men det er heller ingenting som tyder på at de var veldig fattige. De var nok helt alminnelige folk, sier Nordhaug.

Et lite steinhus

Fosterfaren Josef var tømrer av yrke, men det betyr ikke at han bygget et hus til sin sønn.

Da Jesus dro hjemmefra, gikk han omkring med disiplene i tre år. I Det nye testamentet kan vi lese om hvordan han drev med frelse og helbreding.

– Han hadde ingen egen bolig, men hadde nok en slags base hos Peter.

– Og hvordan bodde Peter?

– I et lite rundt hus bygget av stein og med bjelker på taket. Hos Peter hadde nok Jesus tilhold ofte.

Gjestfrihet

Biskopen forteller at han også var ofte hos sine tre søsken, Marta, Maria og Lasarus, i Betania utenfor Jerusalem. Ellers var han avhengig av at folk åpnet sine dører for ham.

– Han bodde hos folk han møtte på sin vandring. Gjestfrihet ved Middelhavet og østover er en æressak. Jesus var omstridt, men også veldig respektert. Det var nok mange som ville huse ham.

Nordhaug forteller at gjestfrihetskodeksen var en helt annen i Israel den gang enn slik den er i Norge i dag.

– De levde tettere på hverandre. Man skulle ta imot fremmede som var på reise dersom de ba om det.

Påske på hytten

Nordhaug feirer påsken på hytten i Fredrikstad. Påskeaften drar han tilbake til Bergen, og tidlig søndag morgen skal han fortelle om påsken på Nyhetskanalen. Han skal også holde påskegudstjeneste i Austrheim, der kirken har 150-årsjubileum.

– Og 2. påskedag skal jeg se Fredrikstad slå Brann, ler han.