I en lagerhall står rad på rad med ting som er reddet fra søppelfyllingen. Snart skal tingene bli til noe annet. En drøss med gamle garderobeskap, bokser, tau, sykler og ting er allerede forvandlet: Paller er blitt hagemøbler. Kjeler er blitt lamper. Stuebord har fått understell laget av stillasdeler.
- Et gulv kan utmerket godt kle en vegg og omvendt, sier Nils Håmo, som er daglig leder i Gjenbruket AS i Moss.
Kaster 86 prosent mer
Bedriften har laget gjenbruksmøbler til flere kjente utesteder i Oslo, Fretex-butikker, Øyafestivalen – og private hjem. De har benyttet gammel kledning til møbler. Dører og bølgeblikk er blitt til prøverom, disker og barer.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn kastet 86 prosent mer avfall i 2013 enn i 1992. Gjenbruk er trinn to i det såkalte avfallshierarkiet, der avfallsreduksjon troner høyest. Etter gjenbruk kommer materialgjenvinning (f.eks. at plastsøppel blir til nye plastprodukter), energiutnyttelse (avfallet brennes) og deponering (kaste på fyllingen). Det er et mål i norsk avfallspolitikk at avfallet skal behandles så nær toppen av hierarkiet som mulig.
En sjanse til
Nils Håmo og kreativ leder i Gjenbruket, Renzo Miracco gir verdiløst søppel en sjanse til.
- Det blir til noe unikt, eller det blir bearbeidet og får nytt liv som isolasjon og skruer, forklarer Håmo.
Dilemmaet er at det tar tid.
- Gud vet hvor mange spiker vi har trukket ut, tid som har gått med til å bearbeide dører, stål, bølgeblikk, gassflasker og stilasjedeler, sier han.
Mange tar snarveien
Det kan fort bli dyrere enn å handle planker på byggevarehandelen, og ikke alle er villige til å betale prisen for bearbeidingen.
- Mange tar snarveien med å få «grå plank-uttrykk» på veggen med for eksempel beis, sier Håmo.
I lagerhallen står et bord, laget av en gammel dør, klart til en privatkunde. Prislappen vil bli 9000-10.000 kroner.
- Vi opplever at stadig flere er opptatt av gjenbruk og er ute etter noe som skiller deres hjem fra naboens, sier Håmo.
Gode råd
Han har noen grunnleggende råd å gi folk som vil skape nye ting av gamle.
- Det enkleste er å starte med noe som har tilnærmet lik form som det du ønsker å lage, tipser han.
En dør kan bli et bord, veggdekor eller sengegavl, alt som har form som en lampeskjerm kan bli en lampe.
Noe verktøy må du også ha.
- Med skrudrill, vanlig håndsag og gjerdekasse, hammer, sandpapir og kanskje noe linolje, lakk eller malesaker kommer du langt, mener Håmo.
Ikea-hacking
Siv Endresen driver interiørdesignfirmaet Weightless Values og har nylig gitt ut boken «Ikea-hacking», der hun gir tips og oppskrifter på hvordan du kan skape Ikea-møbler om til noe nytt. Hun oppfordrer alltid kunder til å gjenbruke, eller kjøpe noen møbler brukt.
- Ikke bare er det fint for miljøet, men det er med på å skape et personlig og unikt hjem. Er man litt handy selv, gir det en enorm glede, og masse stolthet, å kunne redesigne eller pusse opp et møbel. I tillegg er det bra for lommeboken, sier hun.
I boken viser hun blant annet hvordan to krakker blir til en sykkel, slik designerne Andreas Bhend og Samuel Bernier fant på. Tepper blir lett puter. Et lite bord kan skapes om til en puff.
- Bare pass på at bordet er solid og stødig nok til å tåle vekten av en person. Ofte er et bord for høyt for en puff, så det er viktig at beina er i et materiale som kan kortes ned, råder hun.
Idealisme
I tillegg til det kreative elementet, handler gjenbruksmøbler for Håmo om holdninger til miljøet, til bruk og kast.
- Materialene er allerede her, og mye av det er solide saker som kan ombrukes som de er, sier han.
Spesielt trekker han frem høy materialkvalitet i kledningen på eldre hus, som ble laget av sentvoksende skog.
- Den er tett i veden, så den beskytter i stor grad seg selv og fungerer dermed ikke som en svamp, sier han.
Håmo er stolt over å kalle gjenbruksengasjementet idealisme.
- Vi handler så mye stæsj som er produsert i lavkostland. Hva det egentlig koster i form av miljøbelastning, kan man spekulere på, sier han.
Du trenger:
- Et lite bord, beis, skumgummi, 10 cm tykk, sag, saks, stiftepistol, hammer.
- Sag av de nederste 15 cm av bordbena.
- Mal/beis hvis du ønsker.
- Skjær til skumplasten i samme størrelse som bordplaten, 59 x 59 cm.
- Klipp til vatt, ca. 75 x 75 cm.
Slik gjør du:
- Legg bordplaten på «ryggen» oppå vatten og skumplasten. Pass på at bordet ligger kant-i-kant med skumgummien, og at det er nok vatt til at du kan stramme til og feste på bordplatens underside.
- Stram vatten rundt skumgummien og på bordets bakside. Stift den fast 2 cm inn fra kanten. Klipp bort overskytende vatt.
- Stift stoffet, først langsidene, så hjørnene. Pass på at det stiftes fast der sargen senere skal festes og dekke avslutningen på stoffet.
- Fremgangsmåten er basert på Nomäs bord fra Ikea, men du kan bruke et hvilket som helst lite bord. Tilpass da målene etter bordet.