FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

PÅSKESTEMNING: Skal det være et lysende egg til frokost? FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

Min mormor skiftet gardiner, hentet opp krokusbroderte duker fra kjelleren og tørket støv av høns og annet fjærkre i porselen når påsken nærmet seg. Og resultatet ble et skikkelig knallgult påskehjem. Jeg vil også gjerne pynte til påske, men har lagt meg på en litt enklere linje.

Disse morsomme egglysene har blitt en gjenganger hos oss. Lysene lager du enkelt og raskt av ting du har fra før.

FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

DU TRENGER: Gule og hvite lysstumper, eggeskal og eggeglass. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

Skal du bake eller koke egg til frokost? Ta vare på eggeskallet! Dersom du kakker egget så høyt opp som mulig får du bedre plass til lyset og det vil brenne lenger.

Finn frem de gule stearinlysene fra i fjor. Fortvil ikke om det bare lysstumpene igjen, du trenger ikke mer enn 2 1/2 cm. Siden det fortsatt var mye igjen av mine gule lys måtte jeg dele dem opp i små biter.

FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

SOM PLOMMEN I EGGET: De gule stearinlysene skal bli selve eggeplommen i lyset. Del lysene slik at de passer til høyden på eggeskallet. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

Sett de gule lysstumpene oppi eggeskallet. La eggeskallet stå støtt i et eggeglass mens du jobber.

Smelt hvite lys i en kjele på svak varme. Dersom disse lysene har vært brukt må du klippe av den sort veken slik at ikke stearinen tar farge av den. Når lysene har smeltet fisker du ut resten av veken med en gaffel.

FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

PASS PÅ: Vær forsiktig når du smelter lys. Stå ved komfyren mens lysene blir flytende. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

Så heller du lysmassen oppi eggeskallet, rundt den gule lysstumpen. Jeg helte fra en liten fløtemugge for å få bedre kontroll. Det er fort gjort å søle noen dråper hvit stearin på de gule lysene, men stearindråpene kan du pille forsiktig bort før de stivner.

Når stearinen har stivnet er lyset ferdig. Da er det bare å dekke til påskefrokost.

FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

FERDIG: Synes du at lysene ser ut som kokte egg? FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

God påske!