De to møbeldesignerne står bak merket designstudioet Vera & Kyte. Duoen har fått oppmerksomhet på internasjonale møbelmesser, og i anerkjente magasiner som Wallpaper, Elle Decoration UK og T Magazine. I fjor vant de årets nykommer hos «Bo Bedre Design Award» og fikk sin første kontrakt på masseproduksjon av møbler.

- Hva er det med møbler så er så fascinerende?
Vera: - Tingene vi omgir oss med påvirker miljøet vi bor i, og hvordan vi har det rundt oss. Møblene våre skal spille sammen med hvordan vi lever livene våre.

- Hva er det styggeste møbelet dere har hatt?
Åshild: - Å, herlighet. Jeg hadde en gang en rosa sakkosekk. Men når jeg tenker meg om var den egentlig en favoritt.
Vera: - Et kollektiv jeg bodde i hadde et enormt massasjedusjkabinett med downlights og stoler i. Det var helt grusomt. Litt sånn glamour.

- Har dere konstant lyst til å pusse opp hjemme?
Åshild: - Vi får utløp for mye av den siden på jobb. Jeg vil ikke bli for opptatt av hvordan alle har det hjemme. Det er ikke sånn at jeg drar hjem til folk og analyserer alle møblene de har.
Vera: - Helt enig. Jeg har et bevisst, men ikke hysterisk forhold til interiør. Jeg vil at hjemmet mitt skal være behagelig å bo i. Jeg har en blanding av ting jeg har arvet, design jeg har investert i, og møbler fra IKEA.

- Hvordan begynte samarbeidet mellom dere?
Åshild: - Vi hadde ikke møtt hverandre før vi gikk sammen på Kunst- og Designhøyskolen i Bergen. Det første prosjektet vi gjorde sammen var et julegaveverksted. Så sendte vi inn forslag til ulike konkurranser. Vi fant ut at vi funket bra sammen.
Vera: - Mot slutten av studiene ble vi tildelt et stipend fra Norsk Industri. Vi reiste rundt på besøk til ulike møbelbedrifter for å se hvordan de jobbet. Da bodde vi nesten oppå hverandre i et halvt år. Vi måtte finne ut om vi skulle begynne å søke jobber, eller starte noe for oss selv. Vi la en plan, og bestemte oss for å gi det fem år. Fikk vi det til, skulle vi fortsette. Vi har kommet lenger enn vi trodde på bare to år.

- Hvilke møbel er det vanskeligste å jobbe med?
Vera: - Stoler. De har mange ergonomiske krav. I det stolen treffer rumpen så kjenner forbrukeren om stolen funker eller ikke. Også må produktet bringe noe nytt inn i markedet, der det kommer nyheter hele tiden.

- Ser dere mest på møbelets funksjon, eller møbelet som et smykke?
Åshild: - Når vi lager et ny design, tenker vi at det skal være tilpasset industriell produksjon. Vi har ikke fokus på å lage en stol det bare finnes én av, såkalte unika-produkter. Møbelproduksjon er industri.
Vera: - Men aldri si aldri, kanskje kommer vi til å lage noen unika-produkter en gang vi også?

- Hva var vendepunktet?
Åshild: - Vår utstilling på møbelmessen i Milano i april har åpnet mange dører for oss. Vi konkurrerer mot utrolig mange unge, flinke møbeldesignere. Nå jobber nesten alle mot de samme, internasjonale produsentene. Det er derfor alle møtes på de store messene. Du må bli lagt merke til.

- Hvordan klarte dere det?
Åshild: - Når man presenterer tingene sine på møbelmesser, får man tildelt noen kvadratmeter. Allerede der ville vi gjøre ting litt annerledes.
Vera: - I stedet for å vise frem en liten hylle, en stol og et bord hver for seg slik mange gjør, komponerte vi et lite rom av møblene våre.

- Litt som hos IKEA?
Vera: - Ja, det kan du godt si. Det gjør at folk umiddelbart forstår hvordan møblene spiller sammen. Da vi lanserte kolleksjonen vår i 2013, begynte de første, små oppslagene å komme i skandinavisk presse. Da får man et navn og blir synlig, og det betyr mye.

- Når kan jeg kjøpe møblene deres i vanlige butikker?
Åshild: - Vi har allerede fått våre første kontrakter om produksjon! Men det er så stor konkurranse i bransjen, at vi ikke kan si noe mer. Resten er hemmelig.

 

Vera Kleppe

Alder: 26
Bor: Fjellsiden
Bakgrunn: Kunst- og Designhøyskolen i Bergen
Favorittserie: Vi har ikke TV. Men jeg liker The Office.

Favortittreisemål: Jeg har evinnelig plan om å dra til New York. Der bor bestevenninnen min.
Favorittmat: Vestlandslefse.

Åshild Kyte

Alder: 31
Bor: Møhlenpris
Bakgrunn: Kunst- og Designhøyskolen i Bergen
Favorittdrikke: Kaffe med melk.
Favorittsnop: Lakris.
Favorittfarge: I dag er det mørkegrønn. I morgen er det en annen.

Tospann: Vera Kleppe og Åshild Kyte står bak Vera & Kyte. Møblene blir skapt i studioet på Verftet.

Tospann: Vera Kleppe og Åshild Kyte står bak Vera & Kyte. Møblene blir skapt i studioet på Verftet.