Med motorsykkel i taket og en barfront av stilasrør, har tapasrestauranten fått et rått uttrykk.
I et av Oslos eldste murhus midt på Grünerløkka har Trond Kjellvold og Pål Høyde åpnet hovedstadens største tapashus, Escalon. At maten er viktig er det ingen tvil om, men også interiøret er nøye gjennomtenkt. Her har de brukt inspirasjon fra to kontinent.
– Det er veldig viktig å ha et bevisst forhold til interiøret når man skal åpne restaurant. Man må skape et miljø folk synes er trivelig og interessant. Sette en ramme rundt en anledning. God mat, god service og interiør. Alt henger sammen for å skape en restaurant, sier Høyde.
Mye gjenbruk
Den kjente arkitekten Einar Salomonsen har hjulpet dem, og kunsthåndverkeren Nina von Hirsch har designet bord og bar. Alt er laget i Barcelona, Valencia og Ghana.
– Vi ville gjøre noe helt nytt. Det ble jævlig bra til slutt, sier Kjellevold.
Verkstedet de kom over i Barcelona drev med gjenbruk. Alt av bord og hyller er produsert på verkstedet, bordplatene er laget i Ghana.
– Det er blitt tøft. Når man kommer inn døren er det som å komme inn i en annen verden. Her er det farger og robust, sier han.
Se flere bilder i bunnen av artikkelen.
Barfronten er laget av gamle stilasrør, og i taket over inngangspartiet henger en gammel motorsykkel fra 1950.
– Det skal være deilig å spise, å se på ting i lokalet – ikke bare glane på en vegg, mener Kjellevold.
Rått uttrykk
Det er altså en snekker i Barcelona som har laget nye møbler av gamle materialer til målene de ga. På den måten har de fått et unikt og skreddersydd preg.
– Møblene har et helt spesielt uttrykk og sjel. Det er viktig at restauranten ikke ser for ny ut, den skal jo brukes, sier Høyde.
De to har hatt et ønske om å få frem at restauranten holder sted i en gammel bygård. De har bevart litt av de gamle teglsteinsveggene, mens andre vegger er pusset. Her er ingenting gipset og malt, totalt sett har restauranten fått et rått uttrykk.
– Det skal være behagelig å sette seg ned. En god og varm stemning. Det skal være folkelig og imøtekommende. Glatt er liksom ikke helt vår stil, sier Høyde.
Slet i starten
I dag har de to Escalón-restauranter i Oslo og tre i Bergen. I tillegg kommer Escalón Catering, To glass vinbar og Royal Gourmetburger og gin på Engen.
Men det har ikke alltid gått på skinner. Det ble en tøff start da den første tapasrestauranten ble åpnet i Bergen i 1998.
– Det var en forferdelig opplevelse. Hverken nordmenn generelt eller kommunen skjønte helt dette med tapas. Vi fikk faktisk ikke bevilgning fordi tapas ikke ble klassifisert som mat, sier Kjellevold.
Men det snudde. I 2005 kom de første plusstallene. I 2012 omsatte restaurantene hans for 50 millioner, i 2013 ble det 60 mill og 70 mill i 2014. I 2015 tror han de vil bikke 100 millioner.
I 2017 åpner de to nye steder, men av konkurransehensyn ønsker de ikke å si hvor.