Huset som sto der først, er et mørkt trehus, bygget cirka 1930. Det tilhørte tidligere onkelen til Jørgen Juel Andersen, og Andersen fikk tilbud om å kjøpe en del av tomten.
– Først ønsket vi å bygge et frittstående hus på tomten, men det ville blitt ganske lite, forteller han.
Avstanden mellom husene ville heller ikke kunne brukes på en god måte som hage.
– Det ville blitt et areal mellom husene som verken vi, eller de ville hatt særlig stor glede av, sier han.
Tomten var stor, på nesten 1,3 mål, men spesielle reguleringer for området tilsa at Byantikvaren måtte gjøre utgravninger hvis de skulle bygge enten en enebolig over 70 m² eller et tilbygg på over 100 m². Onkelen ønsket å unngå utgravning. Hva var da den beste løsningen?
Større tomt
Arkitekten bak huset, Bibbi Sandbu i Landsbyarkitektene, kom på ideen om å flytte husene sammen. Det gamle huset var allerede seksjonert til en tomannsbolig.
Nå ble seksjoneringen gjort om fra horisontal til vertikal. Dermed kunne grunnflaten på det nye huset – som ble definert som tilbygg – økes til snaut 100 m², og mer plass ble frigjort ute.
Der kan barna til Juel Andersen og samboer Ingrid Juel Langmoen, Aurora (2,5) og Sondre (5), boltre seg med sklie, huskestativ og god plass.
– Slik fikk vi brukt hagen mye bedre, sier Langmoen.
– Å bygge til gir ofte bedre utnyttelse av tomten, forteller Sandbu.
Hagen ble seksjonert etter at huset sto ferdig, og det opprinnelige huset fikk nye eiere.
Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!
Tilpassing
Sandbu forsøkte å gi det nye huset et moderne uttrykk, samtidig som det skulle tilpasses det gamle huset i materialvalg, farge og størrelse.
Fasadeplater i fibersement og flatt tak med takterrasse på toppen, med en tilhørende ståltrapp, gir et moderne preg, men nybygget reflekterer også det gamle.
Gesimshøyden (avstanden fra bakken til overgangen mellom vegg og tak) er den samme – 6,9 meter – og panelet er liggende på begge husene.
– Det nye huset skulle underordne seg det gamle uten å prøve å etterligne det, forklarer Sandbu.
Hun er klar på at en frittstående enebolig gir større frihet i utformingen enn tilbygg, som gjerne krever at man tilpasser seg det eksisterende og ikke endrer terrenget særlig. Sandbu mener imidlertid at man bør få stå relativt fritt i utformingen av tilbygg.
– Når man bygger i samme stil som det gamle, blir det ofte dårligere. Da kan det være bedre å heller trekke det moderne uttrykket lengre, mener hun.
Rev mellombygget
Noen ekstra utfordringer kan komme ved å bygge inntil et annet hus.
– Påkoblingen kan være teknisk vanskelig. I dette tilfellet hadde ikke mellombygget på det gamle huset kjeller, slik som det nye. Det nye ville altså gå dypere, forteller Sandbu.
Hele det gamle mellombygget, bygget på 70-tallet, måtte rives og settes opp på nytt.
Da fikk det også elementer som binder sammen det nye og gamle, som smale, avlange vinduer, slike som også Juel Andersen har i sitt hus.
En av tingene Juel Andersen er spesielt fornøyd med inne i huset, er trappen, som de tegnet sammen med trappedesigneren. Spilene i rekkverket i trappen er ulike, både i tykkelse, bredde og fargenyanse på treet.
– Vi ønsket et organisk utseende. Nye hus kan gjerne bli litt vel sterile, mener Juel Andersen.
Han er også svært tilfreds med å ha latt en lampebutikk (Kolstad lys i Bærum) få komme med forslag til belysningen i hele huset, basert på arkitekttegningene.
Kärs eikegulv går igjen på alle gulv, også i utleiedelen i kjelleren.
Underveis i prosessen ble det klart at huset trengte en bærende stolpe i stuen i andre etasje. Det løste arkitekten ved å tegne en integrert hylle rundt pipen. Familien fant ut at de fleste møblene de allerede hadde, ikke passet inn noe sted. Mye er derfor kjøpt nytt, spesielt tilpasset rommene i huset.
Lydtett til nabo
De gikk en rekke runder med plan- og bygningsetaten i kommunen for å få lov til å bygge et hus i en annen stil enn det første huset. Arkitekt Sandbu anbefaler alle med lignende byggeønsker å få i stand en forhåndskonferanse med kommunen.
– Regn med en del søknader, advarer Ingrid Ingrid Juel Langmoen.
I stedet for glasshuset de ønsket på terrassen, endte de opp med å legge inn opphøyde takvinduer, som gir stor romfølelse i trappen og godt med lys inn i huset.
Det som først og fremst trakk opp kostnadene, var å legge til rette for kjeller med utleiedel. Da måtte de grave opp grunnen.
– Grunnarbeid er dyrt, understreker Andersen.
Utleiedelen har fått egen inngang, med trapp som går mellom de to husene. Trappesjakten fungerer også som støyisolering.
– Den tette beliggenheten er faktisk hundre prosent problemfri. Vi hører aldri noen ting fra naboen, forteller Andersen.
Slik er lovverket:
- Hvis du ønsker å bygge et tilbygg helt inntil eksisterende bolig, som en egen boenhet, er det i hovedsak plan- og bygningsloven med underliggende forskrifter du må forholde deg til.
- – Det er mange forhold man bør være oppmerksom på, forteller Ketil Krogstad, avdelingsdirektør ved Direktoratet for byggkvalitet.
- – For det første kan det være lokale rammer i kommunen av betydning, gitt i arealplan/reguleringsplan. I tillegg er det en rekke tekniske bestemmelser i plan- og bygningsloven som må tilfredsstilles.
- For eksempel har loven krav om minimum fire meter avstand til nabogrense, men avstandsregler i kommunens reguleringsplan kan overstyre denne.
- Lovbestemmelsene skal sikre at nye boliger får riktig kvalitet. Helse, miljø, sikkerhet og brukbarhet står sentralt.
- Det er et krav i loven om at man må engasjere profesjonelle aktører, eller såkalte ansvarlige foretak.
- – De ansvarlige foretakene får et selvstendig ansvar for at kravene oppfylles, forteller Krogstad.
- Hvis man ønsker å opprette ny eiendom, eller endre en eiendom, må man søke om tillatelse. Man må gi et nabovarset på forhånd og identifisere nye grenser («rekvirere en oppmålingsforretning»).