Blant annet ble det hevdet at nyere tepper er allergivennlige, fordi støvet legger seg i teppet. Dermed hvirvler det ikke rundt i luften.

– Vi vil presisere at det er mulig moderne tepper er bedre enn de gamle, men de er fortsatt støvsamlere, heter det i en pressemelding fra forbundet.

– Er en stor risiko

– All erfaring tilsier tepper fortsatt ikke rengjøres så godt eller hyppig som de må om markedsføringsargumentene skal holde stikk. Astma- og Allergiforbundet anbefaler derfor fortsatt glatte flater for et best mulig inneklima, opplyser forbundet.

Fagsjef inneklima, HMS/Miljørettet Helsevern, Kai Gustavsen, er krystallklar:

– Det finnes ingen studier som motbeviser dette eller taler til fordel for tepper. Det er en risiko å legge tepper når man har små barn, sier han.

Får støtte av lege

Jan Vilhelm Bakke er er spesialist i arbeidsmedisin og overlege i Arbeidstilsynet. Han har skrevet en artikkel om tepper og allergi.

– Teppegulv forverrer miljøet og fører til plager for alle med allergi og overfølsomhet, skriver han.

– Likevel har teppebransjen jevnlig fremsatt udokumenterte påstander om at moderne tepper ikke lenger representerer noe problem for inneklima. Hver gang har det blitt tilbakevist, skriver Bakke.

– Krever enormt vedlikehold

Gustavsen anbefaler ikke tepper.

– Det krever enormt vedlikehold. Da må man være en bevisst familie, som starter renholdet utenfor boligen din. Det handler ikke bare om det du har under beina. Det er viktig hva du fyller barnerommet med; leker og slike ting barn finner og tar med seg hjem. Støv og drit vil dale ned og legge seg på områder som det er umulig å få rengjort. Barnerom er jo generelt overfylt, og samler støv, sier han.

– Vil ikke se skiten

Tekstiler innendørs må ut av huset og luftes – før det slipper inn igjen.

– Med tepper skjuler du jo det som detter ned. Det er jo mange som ikke vil se skiten, men det er verdifullt å se hybelkaniner, presiserer Gustavsen.

Han understreker at hvis man absolutt vil ha teppe, må man ha et regime rundt dem.

– Vi anbefaler det ikke. Velg heller andre ting som kan fungere bedre. Ha en plan for hva man har tenkt å gjøre. Et teppe varer ikke evig selv om det ikke er hull i det, for eksempel, sier han.

– Handler om renhold

På TV3s informasjonsavdeling henviser de til Halvor Bakke, som var den som bragte uttalelsen om tepper i onsdagens program.

– For meg handler dette om renhold. Er man allergiker, støvsuger man oftere. Dette med tepper er ikke en kampsak for meg, men jeg mener de har en funksjon i rommet. De er lyddempende og de fører til at støvet har et sted å legge seg, i stedet for at støvet virvler rundt i rommet, sier Bakke.