– Dette var min og selgers vurdering av hva som var det minste han var villig til å akseptere, sier eiendomsmegler Stian Bruaas, som sto bak prising, visning og salg i Skjolddalen 3 på Nesttun tirsdag.
Leiligheten ligger i midterste etasje i huset på bildet.
Der var det 83 interesserte. Flere av dem måtte gå skuffet derifra. Irriterte kjøpere har tatt kontakt med Bonansa og Bergens Tidende, fordi de mener dette handler om lokkepriser. De synes de er blir lurt til å kaste bort tiden sin på å gå på visninger der de ikke har noe å gjøre.
Leiligheten gikk hele 40 prosent over prisantydning.
– Tok du feil?
– Nei, man kan aldri vite sikkert hva salgssummen vil ende på. Hvis jeg hadde priset den til 2,8 kunne man risikert at responsen uteble. Det har vært vesentlig større avvik tidligere. Vi kan ikke ta utgangspunkt i at markedet er i høygir. Jeg vil anta at samtlige budgivere som ikke når frem i budrunden blir skuffet. Hvis man først legger inn bud så ønsker man jo å kjøpe boligen, og det er som regel bare én som kan få aksept. Slik vil det være ved alle boligsalg.
– Priset du feil?
– Priser man feil gjør man en dårlig jobb for selger. Jeg er nøktern og nøye. Jeg kan ikke prise boligen ut fra mine eller selgers drømmer og håp. Det er et ekstremt fokus på takst, men dette handler også om mennesker. Taksten er ikke en fasit.
– Priset du riktig da?
– Det viktigste for meg er at vi har en fornøyd kjøper og en fornøyd selger. Jobben min er ikke å finne ut hvor vi havner. Det er det markedet som styrer. Jeg er ikke tankeleser.
– Hva med de som gikk på visning og trodde de hadde råd, men som bare kastet bort tiden?
– De aller fleste går på mange visninger før man til slutt får tilslag. Ved å gjøre dette vil jo man også få nærmere innsikt i hva som er i markedet og hvilke kriterier som er viktige å få oppfylt når man først skal gjøre en såpass stor investering. Jeg tror folk forstår at det er markedet og ikke megler eller takstmann som avgjør den reelle markedsverdien. Det er jo aldri kjekt at folk blir skuffet, men slik er det når det kun er én som kan få aksept.
– Jeg har vært med på alle scenarier, for det motsatte hender jo også. Det finnes boliger som ikke blir solgt eller som går under takst. Her ble kvadratmeterprisen cirka 49.000 på Skjold. Det er sentrumspriser, sier Bruaas.
Til kamp mot lokkepriser
Både Prognosesenteret og Forbrukerombudet slåss mot lokkepriser i eiendomsmarkedet, og har gjort det lenge. I flere år har det vært mulig å finne eksempler hvor meglers prisantydning ligger flere hundre tusen kroner lavere enn taksten på boligen.
– Det er hett i Bergen tydeligvis, men dette låter ikke helt bra, sier Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret.
Han mener det ikke skal være mulig å bomme så grovt.
– Riktignok har budrunder en egen psykologi. Men dette er snakk om nesten 30 prosent over takst. Jeg håper virkelig ikke det er snakk om lokkepris.
Øye er samtidig sikker på at prisantydningen på Skjold er en taktisk pris.
– Det behøver man ikke være Einstein for å skjønne. Jeg håper dette er et enkeltstående tilfelle. Jeg skjønner ikke hvorfor prisen er under takstmannens. Hvis tilliten til takstmenn reduseres, går det utover megleren. Da ender vi til slutt opp med tullepriser. Vi har gode systemer for prisingen. Selger har tillit til denne og det er tillit i verdikjeden oppover. Dette er grunnen til at bransjen selv kjemper imot nettopp lokkepriser. Det er ikke smart for meglerbransjen på lang sikt, sier Øye.
Han tror tilfellet fra tirsdag kveld på Skjold handler om en megler som har forsøkt å være lur, samtidig som han har et salgsobjekt som treffer i markedet.
– Det opererer vi ikke med
– Hva slags forhold har du til lokkepriser, Bruaas?
– Verken jeg eller de jeg jobber med opererer med lokkepriser, men vi kan ta feil. Alle hos oss har lest gjennom og gjort oss kjent med de reglene vi er underlagt, og forholder oss til dem. Feil forekommer, men noe bevisst prising vesentlig lavere enn takst har jeg aldri opplevd selv. Hva andre meglere gjør, blir spekulasjoner.
Han mener tirsdagens salg er et resultat av en fin leilighet og mange interesserte.
– Jeg tenker at jeg har en fornøyd selger og en fornøyd kjøper. Det er viktigst for meg. Det er heller ikke slik at alt som legges ut selges til priser over prisantydning eller takst. Det ligger mange boliger på Finn som ikke er solgt og som ikke blir solgt før det gjerne har vært flere visninger. Det er også flere tilfeller i dagens marked hvor prisantydningen reduseres etter gjentatte visninger uten respons. I de tilfellene har gjerne megler og takstmann overvurdert boligens reelle verdi i forhold til markedets oppfatning. Det er mange faktorer som gjør at det går i den ene eller andre retningen. Noen ganger går det over, andre ganger under. Min jobb er ikke å finne ut hvor vi havner. Det er det markedet som styrer.
– Har du andre salgsobjekter i markedet akkurat nå, og hvordan er de priset i forhold til takst?
– Jeg har flere. Den ene er priset på takst. Den andre er priset 250.000 under. Og så er det en som er priset 300.000 under, men det er ikke kommet bud ennå. Og så er det en som er priset 60.000 under, sier Bruaas.
Han understreker at hver av disse har sine historier. Noen av dem har vært ute i markedet med andre meglere og andre priser tidligere, uten at det har blitt solgt.