Daglig leder hos Utleiemegleren, Eirik Hove, sier det er blitt dyrt for studentene nå.

Han forteller at utleiemarkedet er såpass kostbart at det stort sett er store kollektiv som leies ut til deres studentkunder.

– Det er ikke lett å finne enkeltrom eller hybler, konstaterer han.

Mer studentvennlig før

I fjor sto over 10.000 med luen i hånden ved studiestart. Da havner man på gulvet i en gymsal eller tilsvarende, med mindre man har gode venner med en sofa til låns.

Bonansa skrev i forrige uke at Bergen er dårligst i landet på hybler til studenter. En undersøkelse som nettavisen Khrono, som eies av Høgskolen i Oslo og Akershus, har gjort, viser at kun 1 av 24 studenter i Bergen får tak over hodet gjennom studentsamskipnaden.

– Det var mye mer studentvennlig for noen år siden, sier Hove.

– Nå kommer det rundt 30.000 studenter hit, men det finnes bare et par tusen boliger. Da kan ikke alle bo i sentrum, sier han.

Alle vil bo ett sted

Han viser oss objekter i Allégaten på Nygårdshøyden. Her leies det ut rom i kollektiv, der fem deler kjøkken og bad. Prisen ligger på rundt 7000 kroner i måneden – for hver av dem som skal bo der.

– Er de bortskjemte disse studentene?

– Jeg vil heller si at de er kresne. De vil bo midt i sentrum, selv om det er bedre utvalg utenfor. Det er viktigere for dem å bo sentralt enn hvordan standarden er, sier Hove.

Da må man også opp i pris.

Dyrt å bo alene

På Finn.no og hybel.no finnes det i øyeblikket hybler på 10 kvadrat ved togstasjonen for 5800 kroner i måneden. Litt oppover i fjellsiden kan du få 13 kvadrat for 5000 kroner i måneden – dersom du er jente. I Skuteviken kan du og sengen din få plass på 14 kvadrat for 5350 kroner i måneden. 10 kvadrat på Laksevåg koser 4950 kroner i måneden. 8 kvadrat midt i sentrum koster 5650 kroner i måneden. På Kronstad kan du få bo på 12 kvadrat for 5900 kroner.

Felles for alle disse er akkurat at mye er nettopp felles: Du deler kjøkken, bad og fellesområder med andre.

Skal du ha en hybel for deg selv, må du opp i rundt 9000 kroner.

Alternativt kan du gå sammen med et par venner, og leie en leilighet – for eksempel i Steinkjelleren, for like under 20.000 kroner i måneden, eller på Nygårdshøyden for rundt 17.000 kroner i måneden.

– Kast dem ut!

Søker du derimot etter Studentsamskipnaden i Bergen-boliger i Bergen, får du totalt null treff.

Tirsdag tok sentralstyremedlem i FpU, Bjørn Siem Knudsen, til orde for at de altfor få studentboligene i Bergen skal leies ut til dem med gode resultater på eksamen.

“Stryker man på eksamen, mister du deler av stipendet. Vi vil at også studentenes rett til studentbolig skal avhenge av eksamensresultat,” skriver han.

  • Hva mener du?