Flere meglere Bonansa har snakket med tror det vil være vanskelig å få store tomter i fremtiden. Det betyr ikke at folk ikke ønsker det.
– Det er mange av oss som går med en villadrøm og en liten «arkitekt» i magen. Det å realisere sin egen bolig fra A-Å med alle fasiliteter og kvaliteter man drømmer om, sier Stian Grøtte hos Privatmegleren.
Det er imidlertid enklere sagt enn gjort.
– Trenden er at det blir færre tomter for salg, og at tomtene blir mindre. Vi vil ikke se så mange tomter på 1,5 mål frittliggende, eller såkalte eplehagetomter, i fremtiden, sier han.
Ønsker strengere reguleringer
Dette tror de heller ikke i hovedstaden
– Vi har jo et sosialistisk Norge som driver på hele tiden, uansett hvilken regjering vi har. Vi burde bygget ut kommunikasjonen og strekt byene heller enn å pakke oss inn, sier Nils O.M. Nordvik, partner i Nordvik & Partners.
Han forstår ikke hvorfor man ønsker å gjøre alt mindre og tettere, og sier at det er mange som er interressert i store tomter.
– Vi har et stort og langstrakt land som er helt supert. Det må jo være mye bedre om folk som har råd kan få mulighet til å kjøpe store tomter. Man kan ikke tvinge folk til å bo i fuglekasser oppå hverandre. Se bare til Italia og Frankrike. Der er det forbudt å dele opp tomter flere steder, sier Nordvik.
Han påpeker at det er lukrativt å dele opp tomtene, men mener myndigheten burde gripe inn.
– I enkelte flotte strøk med ærverdige villaer burde det lagt strenge reguleringer. Se på Bygdøy og i Holmenkollen. Der har de drevet fortetning, og det burde vært forbudt. Det hadde vel vært mye bedre om man beholdt det herskapelige preget. Vi har mye land å ta av, det er bare trist om det meste av tomter skal være små og alle skal bo oppå hverandre, sier han.
– Sjeldent så store tomter for salg
Det ligger 37 tomter ute for salg i Bergen nå, kun åtte av eneboligtomtene er på over ett mål. 20 av dem er på under ett mål, ned mot 500 kvadratmeter – resten er enten nøstetomter eller større tomter for utbygging av større prosjekt og flere boliger.
Som megler i Bergen opplever Grøtte stadig at det er folk som etterspør tomter. Han har en tomt på rundt 1,5 mål for salg nå, og der er det allerede meldt seg ti interessenter – og det før visning.
– Det er veldig sjelden vare å få så store tomter med god beliggenhet, nå er det mer oppdeling av tomtene som selges. Fra regjeringens side kom det for to år siden klare føringer om mindre tomtestørrelser for enebolig. I Bergen og omegnskommunen kan man ikke forvente at man skal kunne få store tomter. Før var liksom ett mål helt normalt. Nå blir det presset ned i 400-700 kvadratmeter. Leilighetskomplekser, 4- og 2-mannsboliger, samt rekkehus vokser frem overalt og skal prioriteres i nye bystrukturer, sier Grøtte.
Mange gjør dessuten god butikk på å dele opp større tomter i flere og mindre. Privatmegleren har selv fem tomter for salg, hvor tre er solgt til utbygger og to på det åpne markedet. Dette er en eiendom hvor det tidligere var en eldre bolig med stor tomt, og faktisk eplehage også.
– Det er marked for tomter, så det er flere som driver med dette for å tjene penger. Det er samtidig en risiko i det, for en prosess med full regulering innebærer store kostnader, i tillegg er det alltid usikkerhet rundt kommune og regulering. Det må nesten være penger i det for at de skal ta den kostnaden.
Mange har en drøm om stor hage
Grøtte vet om flere som er på jakt etter tomt, både barnefamilier som ønsker større tumleplass i gode oppvekstmiljø, og eldre som ikke er klar for leilighet – men som heller ønsker seg en mindre tomt til en bolig på ett plan.
Og store tomter i trygge og barnevennlige områder er det fortsatt en del som drømmer om. De har slett ikke gitt opp drømmen om epletrær i hagen.
– Nei, den lever fortsatt, absolutt. Mange ønsker seg også plass til drivhus, i tillegg til en plen hvor man kan sparke litt ball og ikke minst trampoline. Senest i går snakket jeg med en engelskmann som skulle flytte familien over, og det eneste kravet til datteren var enda større trampoline enn det hun hadde.
Flere tomter som selges kommer aldri ut på markedet. De som er mest interessert i tomt søker nemlig opp ledige tomter, finner tomtenummer og eier – og kontakter dem direkte. Det kan være både utbyggere og privatpersoner.
– Jeg ringte en gang på vegne av noen på en ledig tomt. Da fikk jeg beskjed om at jeg faktisk var den tredje som ringte den uken, og at tomten nok ikke var for salg. Så stor interesse, og tomten lå ikke engang ute noe sted. Men den ligger i et av Bergens desidert mest attraktive strøk nord for sentrum, det var det tydeligvis mange som visste om. Selv antydninger om 4-5 millioner kroner var uinteressant for eier. Den skulle ikke selges, den skulle bare ligge der, sier megleren.
– Det er masse folk som bare venter på den rette eiendommen, og når den kommer så hopper de på. De vet at de må det, for det er ikke sikkert de får sjansen igjen. Det er logisk at tomteland i og rundt sentrum mot bydelene blir «spist opp» hvert eneste år. Det blir mer og mer mangelvare som igjen fører til prispress på de som er igjen.
- Visste du at… Malene som vant en arkitektkonkurranse, der 26 familier har valgt å bygge hennes hus, ikke kom inn på Arkitekthøyskolen?
– Tomtene blir mindre
Grøtte får støtte av flere meglere Bonansa har vært i kontakt med som også har tomter for salg nå.
– Tomtearealene blir mindre og mindre og det skyldes jo press på tetthet. Store tomter sentralt i Bergen blir det nok ikke lett å få tak på, sier Hugo Førde hos DNB Eiendom.
Han bekrefter at det er stor interesse rundt tomter, samtidig som det er slik at det ofte går litt lenger tid fordi det rundt et kjøp av tomt er behov for større undersøkelser.
Også i Alvøen ligger det en stor tomt med sjøutsikt for salg.
– Det er sjeldent at vi har så store tomter for salg, det går langt mellom hver gang, sier Tor Arne Fostervold i Eiendomsmegler Vest.
Han sier at dette ofte er kostbare tomter og at de derfor ikke rives bort umiddelbart – men at det er veldig stedsavhengig.
Også han ser at det nok vil bli mindre areal på tomtene i fremtiden.
– Det er ikke helt i tråd med det markedet ønsker. Man kan regulere så mye man vil, men man klarer ikke å presse folk inn i boliger de ikke vil ha uansett hvor mye myndighetene ønsker det. Jeg jobber mye med nybygg og ser at barnefamilier ikke er interessert i leiligheter, det er for de yngre og eldre, sier Fostervold.
- 150.000 har lest saken Bonansa skrev i februar: To verdenskriger, en tysker på halvannen meter, en halt dame med overbitt, en ridder til hvit hest, burleske fester, en blondeingeniør, kulepennimport, et grønnsåpekokeri og skokrem. Dette er historien til Nygårdshøydens første villa, som er til salgs for første gang på hundre år
Vi tror du også vil like disse sakene:
- LAKSEVÅG: Huset keiser Wilhelm besøkte elleve ganger selges. Les den utrolig historien om paraplymester Eriksens eiendom
- NYGÅRDSHØYDEN: Gjør som 150.000 andre og les den elleville historien om Pippi-huset i Villaveien 1
- HJELLESTAD: Denne eiendommen er forsøkt solgt i nesten et år
- KYRKJETANGEN: Huset var rosa og ble ikke solgt. Nå har eieren malt det og prøver igjen
- OS: De tar morgenbad fra hytten – og rett ned i sjøen
- TYSVÆR: Steinars hagestue får internasjonal oppmerksomhet
- FYLLINGSDALEN: Her ligger den eksotiske hagen til Tony – midt mellom høyblokkene