Heidi Sperre-Flesland er Bonansas faste trend- og designekspert. Hun er også kjent under aliaset Fru Fly.

Heidi Sperre-Flesland er Bonansas faste trend- og designekspert. Hun er også kjent under aliaset Fru Fly.

Vi nordmenn er litt trauste av oss, og ulike nyanser av hvitt og grått er vanlige valg når vi pusser opp.

Tør du?

Vi kan strekke oss til å male noen fondvegger i knallfarger eller svart, men få tør å male hele rom i noe annet enn de nøytrale fargene, kanskje unntatt på barnerom.

oransje8

oransje6

oransje5

Likevel varsler trendrapportene om sprekere i fargevalg fremover.

Fargerike sier at samfunnstrendene går i retning av det energiske, sosiale og fargeglade. Å omgås utendørs, drive fysisk aktivitet og få frisk luft gir oss både energi og positivitet. De mener at oransje er en vital og modig farge, og presenterer flere forskjellige nyanser som vi kan leke oss med.

Går helt over i rosa

Vi har den klare oransje som vi forbinder med 60-70 tallet, en mer nøytral nyanse og en varmere nyanse som går over i det rosa.

oransje3

oransje2

Den sistnevnte nyansen var også Nordsjö sitt valg da de kåret årets farge, nemlig copper oransje.

De skrev i sin begrunnelse at tiden endelig er inne for å omgi seg med varme rosa, røde og oransje farger. Det er tydeligvis ”på høy” tid at hjemmene våre fylles med en positiv følelse og en varm omtanke med oransje, helst i kombinasjon med lys rosa, nøytrale sandtoner, et glimt av klargult, klar hvit, tre og kobber.

Vitaminpille

Altså er trendekspertene og de som vil selge oss farger enige, men er du klar for oransje?

oransje4

Generelt er den nordiske stilen ganske fargefattig, og vi kan vel ikke forvente at det endrer seg radikalt uansett hva trendene og ekspertene sier.

Men vi bruker mye penger på oppussing, er rastløse interiørmessig, og vi trenger varme – så kanskje oransje virkelig gir det løftet du trenger i en kald og mørk vinter? Om ikke du velger å male et helt rom i oransje, kan du jo ta inn enkelte fargerike elementer, for eksempel et møbel.

Eller gjøre som de tøffe funkis-folkene som velger oransje kjøkken, dører eller vinduskarmer som kontraster i en ellers nøytral og stram stil.

oransje1

En knalloransje stol kan være rene vitaminpillen i et hjem. Ellers kanskje det å male et skap nøytralt oransje er akkurat det du trenger for å få sol i stuen?

Eller hva med en varm-oransje lampe som kontrast til den grå veggen din? Og hvis du er enda mer forsiktig, kan du gjøre som jeg. Test ut farger på småting først, og se om du blir komfortabel med dem.

Kjøp en oransje kopp, mal litt på et lerret eller se om en oransjemønstret pute i sofaen gir deg et lite kick. Bare prøv, det virker!