– Bolighuset er i brukbar stand, men her er en del som må repareres. Dette er en sjelden vare i markedet, og det er jo beliggenheten som er spesielt god, sier Magne Storheim, regiondirektør hos Eiendomsmegler Vest, og ansvarlig megler for denne eiendommen.

Småbruket som nå skal selges ligger helt for seg selv nede ved sjøen på Kvalheim på Radøy, og har en prisantydning på 3,5 millioner kroner.

– Dette er en kjempeplass, jeg flyttet inn her da det sto ferdig i 1958, forteller June Solvår Helland (68).

Les også: Bergens Villa Villekulla selges

småbruk6

FOTO: Eiendomsmegler Vest

 

Småbruket er en del av det som en gang i tiden var en svært stor eiendom som har vært i slekten helt tilbake til Junes tippoldeforeldre.

Oldemoren ble tidlig enke og delte eiendommen med sine to sønner, en av dem Junes bestefar. Han bygde det som ble hovedbruket på denne delen av eiendommen, og selv om June, lillesøsteren, mor og far bodde på østlandet til hun var ni år – så vendte de altså tilbake.

De bodde på hovedbruket med besteforeldrene et par år mens Junes far bygget nettopp dette småbruket i det som da var utmark. I 1958 sto det ferdig, og familien på fire kunne flytte inn.

– Jeg tror det var fars drøm å komme tilbake og overta denne plassen, forteller June.

Mange fine barndomsminner

Faren hennes var utdannet gartner, og de drev med grønnsaker og bær – og senere også sauer. Av de ca 21 målene er rundt 11 av dem dyrket.

småbruk3

FOTO: Eiendomsmegler Vest

Far til June døde for 25 år siden, og søsteren flyttet til østlandet. June giftet seg og flyttet til ektemannens gård på Helland, og har derfor ikke bodd på bruket i voksen alder. Da hun overtok småbruket for 15 år siden valgte hun å benytte det som fritidseiendom.

– Det er jo barndomshjemmet mitt, en utrolig spesiell plass, sier hun, og fortsetter;

– Det har vært fantastisk å vokse opp her, det var bading hver eneste dag i sommerhalvåret i barndommen min. Du kan trygt si at det var idyll, sier hun.

Og det var ikke bare June og familien som badet der, også naboer og andre var hjertelig velkommen.

– Det er mange som hadde dette som sin badeplass, og slik har det vært i senere tid også. Jeg har aldri sagt nei til noen, forteller hun.

– Vi sier jo at det var mye finere vær før, men jeg vet ikke jeg. Jeg tror vi badet uansett vær, ler hun.

Les også: Ja, familien bor i dette drivhuset

Vemodig å selge

Hun beskriver en fantastisk oppvekst, og er glad for at hun har alle minnene.

småbruk5

FOTO: Eiendomsmegler Vest

– Vi fikk nok med oss mange verdier som de i mer tettbygde strøk ikke får oppleve. Vi var med i arbeidet på gården, både når det gjelder bærplukking og det å levere grønnsaker til gartnerhallen. I tillegg fikk vi være i lag med mange dyr, forteller June.

Å bo så tett besteforeldrene ga henne også mye.

– Vi ble nære, og det var kjekt å høre dem fortelle om sin barndom og ungdom – som jo var en kontrast til den vi hadde.

Nå håper hun at andre vil finne seg til rette på småbruket, og hun innrømmer at det blir spesielt å selge.

– Jeg har gått noen runder med meg selv, men jeg tror jeg gjør det rette. Jeg er snart 70 år, og har ikke muligheten til å holde det selv lenger. Nå håper jeg at det kommer til andre som kan få fine opplevelser her, sier hun.

Les også: Her har tiden stått stille

Mange interesserte

June mistet mannen sin for to år siden, og eldstesønnen har overtatt gården på Helland – der hun også fortsatt bor. Moren hennes er blitt 90 år og bor i leilighet på Manger, datteren er bosatt på østlandet – og yngstesønnen bor på Os. Da er det ingen i nær familie som har mulighet til å ta over Småbruket, og nå skal altså andre få muligheten oppleve idyllen på Kvalheim.

Det er ikke boplikt på bruket, og kjøper kan dermed velge om den vil bo der eller om den vil bruke det som fritidsbolig.

småbruk4

FOTO: Eiendomsmegler Vest

– Det er allerede mange som har meldt interesse, og vi har hatt både visning og forhåndsvisning, men det er nå til helgen vi har hovedvisningen, sier megler Storheim.

– Hvem er det som er interessert?

– Så langt har det vært mange unge barnefamilier. Men det er også noen godt voksne, så du har hele spekteret. De snakker om det gode liv, sier han.

Det er 2-3 kilometer til barneskole og 4-5 til kommunesenteret på Manger. Til Bergen tar det rundt tre kvarter å kjøre.

– Jeg selger en del mindre småbruk, og interessen er ofte fra folk fra Bergen som ønsker litt andre kvaliteter i hverdagen, sier megleren.

Flere av de interesserte har snakket om å bruke det som fritidseiendom i starten, og så kanskje flytte dit permanent.

Vi tror du også vil like disse sakene: