Erik Hanøys fredagsskråblikk på Bonansa om at han kastet boss i en nabos bosspann skapte stort engasjement. Er det noe som trigger snakketøyet til en bergenser så er det boss. Gjett hva vi i BIR synes om det?

Vi kaster 433 kilo hver

I BIR jobber vi for at husholdningene i våre ni eierkommuner skal kildesortere bosset slik at vi kan bruke ressursene i avfallet på nytt. I 2014 kastet hver og en av oss 433 kg avfall. I Hanøy sin husstand er de seks personer. Ganger du det med 433 kg så får du et høyt tall!

Flere av kommentarene til Hanøys skråblikk viste at det fins store familier som ikke har problem med å ha 140 liter til avfallet hver uke. Ja, det er til og med storfamilier som ikke setter ut spannet sitt hver uke. I åtte av ni BIR-kommuner (alle utenom Bergen) betaler husholdningene etter hvor mange ganger de setter ut spannet. Flere familier er så gode på kildesortering at de setter ut spannet hver andre eller tredje uke.

Et viktig poeng som kom frem i debatten etter Hanøys skråblikk er forbruk. Når vi ser at hver og en av oss kaster 433 kg avfall per år, så er det klart at mange har et stort forbruk. Vi lever i et overflodssamfunn og mange har råd til å kjøpe det de ønsker. Her må hver og en ta ansvar. Trenger du så mange ting? Kan du reparere i stedet for å kjøpe nytt?

Nei, det er ikke greit, Hanøy

Hanøys hovedspørsmål var om det er greit å kaste boss i andres spann. I utgangspunktet så er det ikke det. Hver husstand har sitt spann og det er rett som noen kommenterte at om det ligger avfall i spannet som ikke er riktig type avfall så er det husholdningen som eier spannet som får beskjed om feilsortering. Dette gjelder for eksempel om noe er kastet i papirspannet som ikke er papir og papp.

Så til svaret på spørsmålet om vi i BIR synes det er bra at BIR-innbyggerne engasjerer seg om boss.

Svaret er et rungende JA!

 

Heier på engasjementet

Det er en grunn til at det er så kjekt å jobbe i BIR. Vi har en viktig samfunnsoppgave og våre ansatte er alle miljøpådrivere. Vi ønsker å lære opp, engasjere og vise at det nytter å kildesortere. Vi jobber sammen for en god sak. Derfor heier vi på engasjementet i befolkningen, suger til oss gode innspill og prøver å bli bedre hver eneste dag.

Er det en ting som aldri vil forsvinne så er det avfall. Men avfall har endret seg. I dag er det ressurser som får nytt liv om det kastes riktig. Noe blir til nye materialer, mens restavfallet blir til strøm og varme.

Vårt tips til Hanøy og alle andre er å tenke igjennom innkjøp, kildesortere så mye som mulig og spørre naboen om lov om du skulle trenge plass til en ekstra bosspose eller to. Ved spesielle anledninger der mye restavfall oppstår er det mulig å kjøpe en ekstrasekk fra BIR. Takk folkens for engasjementet. Det gjør jobben vår enda gøyere!

  • I vinduet under kan du lese hele kommentarfeltet fra Facebook, og selv delta i debatten:

Er det greit å legge en bosspose i naboens spann like før tømming? Erik Hanøy vil gjerne vite hva du synes.

Posted by bt.no on 10. april 2015