Den kalde sommeren har gjort at frukt og bærene har modnes senere i år enn det som er normalt.

Jeg har lagt merke til å bærbuskene derimot har vokst mer enn normalt i år, men bærene har blitt veldig sent modne.

Flere plukker bær

Jeg elsker å plukke blåbær. Jeg har så lenge jeg kan huske plukket blåbær og bringebær på sensommeren. På hytten vår på Sotra tar min sønn Marcel og jeg med oss bøtten ut for å plukke blåbær hver dag vi får lyst på noe godt. Han får eksprimentere med nye retter med blåbær. Det blir servert blåbærgrøt med is, blåbærmuffins – og vi bruker til og med blåbær i salaten.

Mesteparten havnet i frysen slik at vi har utover vinteren. Hjemmelaget yougurt med en håndfull blåbær i er enn sunn og god variant til dessert som vi spiser mye av gjennom hele vinteren.

Det å sitte seg på huk i blåbærlyngen gir meg en indre ro. Når jeg sitter slik i nærværet med naturen senker skuldrene seg og tankene flyte fritt. For meg en det nesten som meditasjon.

Det gjør at jeg blir jeg ofte veldig kreativ og løsningsorientert.

Spytteklyse løser opp flekkene

Det hender dessverre av og til at vi får blåbærflekker på klærne. De blåbærtuene som vokser på solfylte steder, har begynt å bli bløte nå.

Når ulykken er ute og du har fått en flekk på klærne, er det lurt å spytte på flekken umiddelbart.

Spyttet inneholder enzymer og det hindrer flekken å sette seg så godt i stoffet. Kaldt vann hindrer også at flekkene setter seg godt inn i stoffet, men jeg syntes ikke det er like bra som spytt.

Når du kommer hjem er det flere metoder som fungerer mot flekker.

Smører du flekken med det du måtte ha i kjøleskapet av disse midlene før du vasker klærne med ett vaskemiddel med enzymer, vil flekken forsvinne.

Dette funker mot blåbærflekker:

  • Sitronsaft
  • Surmelk
  • Eddik
  • Noen velger også å sprøyte litt oppvaskmiddel på flekken før den vaskes i maskinen, men det syntes ikke jeg har like stor effekt.

Det er anbefalt at det får trekke inn i klærne i 15- 20 minutter før du vasker dem.

  • Har du noen andre tips om hvordan man får bort  røde flekker på klærne blir vi glad for tips. Bruk gjerne kommentarfeltet under.

Trenden har snudd

For bare ett par år siden var det ikke så mange blåbærplukkende mennesker å treffe i skogen. Det gleder meg stort at det har blitt trendy å plukke bær.

Noe av grunnen til det kan være at vi er helse og sunnhet er viktig for de aller fleste av oss. Det har vært mye fokus på hvor sunt det er med blåbær og hvor mye antioksidanter de inneholder.

Det er også mange likes ute og går i sosiale medier når man poster at man har plukket og syltet bær. Det viser at de gode gamle tradisjonene vender tilbake.