Elisabet Høye, forfatter av vaskeboken «Ren glede». FOTO: BILLYBONKERS

Elisabet Høye, forfatter av vaskeboken «Ren glede».
FOTO: BILLYBONKERS

Er du klar for vårrengjøring av hjemmet? Vi har laget en liste over hva som bør vaskes over.

– Den vanlige helgevasken gjør hjemmet ofte litt overfladisk rent. Man kan godt å ta en runde innimellom der man vasker det man ikke husker på til vanlig. Det er spesielt tre rom som særlig har godt av en rundvask; kjøkken, bad og gang. Her blir det mer møkkete enn i andre rom, sier Elisabet Høye, forfatter av vaskeboken «Ren glede».

Hun anbefaler at man vasker fra topp til bunn, og at man ikke vasker taket, da det fort blir skjoldete. Bruk både grove og fine mikrofiberkluter, de fine til blanke overflater.

Sett av litt tid, skru på favorittmusikken og åpne vinduene.

1. Vask vinduene

Skikkelig møkkete vinduer trenger vann med Zalo og salmiakk i. Vask over vinduene med en klut eller forvasker, og nal bort vannet. Tørk vinduskarmene med en tørr klut.

2. Tørk støv

Støvet må bort. Tørk støv over alle flater, spesielt alle de utilgjengelige stedene, som oppå baderomsskapet og kjøkkenskapene. Bokhyller, lamper og pynteting fortjener også en omgang med støvkluten.

lister

3. Skapdører, dører og håndtak

Dette er ofte forsømte deler av hjemmet. Vask over med en mikrofiberklut for å fjerne støv og eventuelle flekker.

dør

4. Kjøkken, bad, gang og soverom

Børstet stål kan være en utfordring å vaske. Fingeravtrykk fjernes med matolje og tørkepapir, evt. vask med grønnsåpevann, ifølge boken «Ren glede». Et annet alternativ er å dyprense stålet med rødsprit og tørkepapir. FOTO: SYNNE HELLUM MARSCHHÄUSER

Børstet stål kan være en utfordring å vaske. Fingeravtrykk fjernes med matolje og tørkepapir, evt. vask med grønnsåpevann, ifølge boken «Ren glede». Et annet alternativ er å dyprense stålet med rødsprit og tørkepapir.
FOTO: SYNNE HELLUM MARSCHHÄUSER

Kjøkkenet: Vask skapfronter, inne i skapene, fliser i sprutsonen, kjøleskapet, fryseren, stekeovnen og søppelbøtten. Skapene kan du støvsuge og så vaske med mikrofiberklut. Ikke glem å rense sluket.

Er fryseren full av gammel mat? Gå gjennom den. Avis fryseren hvis den er full av is. FOTO: SYNNE HELLUM MARSCHHÄUSER

Er fryseren full av gammel mat? Gå gjennom den. Avis fryseren hvis den er full av is.
FOTO: SYNNE HELLUM MARSCHHÄUSER

Badet: Vask utenpå og inni skap og skuffer, vask fliser, fuger, toalett, vask og badekar/dusj. Husk å rense sluket!

Soverommet: Støvsug madrassene, tørk støv i klesskap/kommode, vask gardiner eller rullegardin.

Gangen: Rist dørmatten ute, vask skostativ og knagger.

bryter

5. Vegger og lister

Tørk støv på veggene med en tørr mikrofibermopp, og ta flekker med fuktig klut. Kan veggene dine vaskes bør du først fukte veggen, deretter dra moppen fra gulv til tak for å unngå at de blir stripete. Gå grundig over gulvlistene med en tørr klut, listene er fort gjort å glemme til daglig.

klut

6. Gi møblene en omgang

Vask over/støvsug møbler. Fjern matrester eller lignende med klut, og snu stoler og vask dem under beina. Sett på nye møbelknotter hvis de gamle er slitte eller ødelagte.

7. Støvsug og rist tepper

8. Støvsug og vask gulvene

Husk å trekke frem møblene.

(Kilder: Marthastewart.com, Elisabet Høye, housekeeping.about.com, ISS)