Gjenbruk og romantikk er stikkord for dette prosjektet. Vi har laget stearinlys i søte, gamle kopper.

Har du gamle halvbrente lys kan du smelte om dem, men klipp av den brente delen av veken, for den farger av.

Vi kjøpte ferdig stearinmasse og blandet litt rosa farge i den ene delen. Man kan også tilføre lukt.

Dekk til arbeidsflaten du jobber på, og ikke bruk redskaper du er redd for. Er du uheldig og søler, kan stearin fjernes med varmt vann, eller skrapes vekk med et bankkort eller lignende.

Kaffekopper skal nettopp tåle kaffe eller te som er varmere enn stearinen, og skal i utgangspunktet ikke sprekke.

Hvis du brenner lyset helt ned i koppen og vasker den godt med varmt vann, kan den være så god som ny etterpå – litt avhengig av mengden sot flammen avgir.

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

Dette trenger du:

  • Brukte stearinlys, ferdigblandet stearinmasse eller stearin og parafin
  • Termometer
  • Veke
  • Grillspyd eller en tynn pinne
  • Kjele (kan få merker i bunnen)
  • Syltetøyglass eller lignende

Fremgangsmåten:

Trinn 1: Gjør klar koppen. Den enden av veken som har metallbit på plasseres i bunnen av koppen. Den andre enden av veken fester du til en pinne eller lignende, som du legger over koppen. Det anbefales å kjøpe veke med metallbit på, så veken ikke flyter opp med stearinen.

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

Trinn 2: Har du ikke pinne? Da kan du få veken til å stå på plass med litt stearin. Plasser veken der du vil ha den, hell litt stearin over den og la den tørke til veken står av seg selv.

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

Trinn 3: Smelt stearin i vannbad. Varm opp vann i en kjele, og plasser beholderen med stearin oppi. Vi hadde et syltetøyglass med hvit stearin og et syltetøyglass med hvit stearin blandet med rosa farge. Har du for mye vann i kjelen, eller koker det opp, risikerer du at beholderen velter. Stearinen er klar for bruk når den er cirka 85 grader varm, og blank. Vi målte varmen med et sukkertermometer.

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

Trinn 4: Hell den smeltede stearinen i koppen. La det være igjen plass til etterfyll av stearin, for stearinen kan få en fordypning på midten underveis i tørkingen. Stikk i så fall hull ned i fordypningen og hell på mer stearin.

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

Trinn 5: La stearinen tørke i romtemperatur. Når stearinen er tørket, klipper du veken til i passende størrelse og fjerner pinnen.

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

FOTO: Synne Hellum Marschhäuser