Meteorolog hos Aurora Stenmark hos Meteorologisk institutt studerer vinterferieværet for hele landet nøye. Tirsdag fikk hun inn nye prognoser.

HELT NEDSNØDD VÆR: Nedsnødde og innesnødde hytter i tåke på Sjusjøen, der det har lagt seg store mengder snø og brøytekantene er historisk høye. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

HELT NEDSNØDD VÆR: Nedsnødde og innesnødde hytter i tåke på Sjusjøen, der det har lagt seg store mengder snø og brøytekantene er historisk høye. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– På fredag starter det med bygevær på Vestlandet. Det strekker seg til fjellet, men stopper når man kommer et stykke opp. Det kommer som regn ved kysten og snø i høyden. Lørdagen blir det lettere vær. Det kan være litt regn langs kysten, men er man i fjellet første vinterferiehelgen blir det perioder med opphold. Jeg kan ikke se perioder med strålende vinterferievær, men det blir perioder med ganske fint og sol, sier hun.

Her er ideer til andre aktiviteter

Dermed kan det være lurt å ha planer for litt både-og. VM på ski i Falun starter onsdag, selv om de norske utøverne ikke inntar løypene før torsdag. I fortsettelsen kan dog bli viktig å bruke oppholdsvær og solglimt på å bli like god som Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Therese Johaug og Marit Bjørgen.

Lørdag og søndag kan bli ganske fine, så da må du utnytte tiden godt.

Samtidig kan det være en god idé å ha planer for innendørs aktiviteter for både store, små, matglade og de som har lyst til å utføre ett og annet pek:

Utnytt godværsperiodene

For mandag kommer det dårlige været tilbake:

– Utover på søndagskvelden skyer det til. Da kommer det lavtrykk med sterk vind. Da blir det mer ruskete igjen, også utover mandagen. I begynnelsen av uken er det mer Sørlandet og Vestlandet som får bygeværet, sier Stenmark.

Perioder med sol

– Utover tirsdag og onsdag stopper det dårlige været litt opp igjen. Da kan det bli perioder med sol og litt mindre vind. En grov oppsummering er at man bør satse på lørdag og søndag, samt onsdag, sier meteorologen.

Mot slutten av vinterferieuken, som egentlig er litt for langt frem til å kunne si noe med sikkerhet, er det også sannsynligvis lavtrykksaktivitet som vil prege været i Bergen, på Vestlandet og i fjelltraktene i Sør-Norge. Da kan det være kjekt å få med ungene på hyggelige gjør det selv-aktiviteter innendørs.