Instagram og interiørgrupper på nett flommer over av bilder med ryddige hjem og bord med nydelige buketter.

Svært mange av disse er alt annet enn ekte vare. Det er silkeroser kjøpt på nettet eller i andre butikker som tilbyr dette.

  • Hvilke blomster pynter du med hjemme? Bruk kommentarfeltet i bunnen av artikkelen!

– Jeg har kunstige roser i vasene når jeg ikke har ekte, men jeg prøver å kjøpe roser en gang i uken, sier Marita Berg.

– Det er kommet mange fine kunstige roser på markedet, så jeg forstår at det er blitt populært. Men jeg syns likevel det er noe spesielt med ekte roser. Jeg syns de ekte er finere, og selv om de rosene man kjøper i butikken ikke lukter så sterkt, syns jeg det er noe spesielt med duften av de ordentlige rosene. Utvalget av ekte roser er stort, både når det gjelder farger, størrelser og prisklasser. Setter man rosene litt kaldt om natten, kan de stå lenge. Selv om det finnes mange flotte kunstige roser på markedet, kan de aldri bli som de ekte, sier hun.

Har ikke “grønne fingre”

Hun er langt fra den eneste som pynter opp med kunstige blomster.

– Jeg liker blomster veldig godt. De gir en varm og god stemning i rommet. Grunnen til at jeg velger silkeroser fremfor ekte, er ganske enkelt fordi de holder seg fine hele tiden. Jeg har selvfølgelig ekte planter og blomster også, men silkerosene er blitt en del av interiøret. Det er viktig for meg at rosene ser ekte ut, og jeg betaler gjerne litt mer for det, sier Katja Grønvold.

Det er flere som er blitt glade i de evigvarende blomstene.

– Jeg begynte å kjøpe kunstige blomster pga at jeg har innekatter som spiser på alt av levende blomster, om det er potteplanter eller stilkblomster. Men etterhvert er jeg blitt veldig glad i kunstige blomster fordi jeg absolutt ikke  har “grønne fingre”. Levende blomster trives ikke så veldig godt hos meg, sier Therese Haugen.

– Er de like fine som ekte?

– Nå er det begynt å komme utrolig mange flotte kunstige blomster. Jeg er personlig veldig svak for roser og hortensia. Det er ofte, men ikke alltid, en høyere engangsum for kunstige roser, men så må man jo huske at de ikke visner. I lengden er det billigere enn å kjøpe friske roser.

– Har du bare kunstige blomster?

– Jeg har enkelte ekte blomster også, sånn som de grønne i gulvpottene, men også de plantene finnes i kunstig utgave som er veldig pene. Det hender også at jeg kjøper ekte roser, men ikke så ofte, sier hun.

Liker variasjon

– Jeg har både ekte og falske blomster på bildene jeg legger ut. De falske er fra ebay og de ekte fra Mester Grønn eller Rema 1000. Jeg har falske roser for å slippe å kjøpe nye hele tiden, disse står alltid like fint og jeg kan variere med både potter og vaser for litt variasjon, sier Line Madsen.

– Ekte roser kjøper jeg dersom det er en spesiell anledning eller jeg vil ha en spesiell farge. De grå/rosa/lilla er mine favoritter av ekte roser. En del av de kunstige rosene synes jeg er finest i hvite, de andre avviker ofte i fargen i forhold til det som er vist på nett.

Hun forteller at hun betaler rundt 180 kroner for 20 stykker, noenlunde det samme som for ekte, bortsett fra at de kunstige selvsagt varer lenger. Men hva liker hun best?

– Jeg liker både ekte og falske godt. Jeg liker å variere, sier Madsen.

Ikke alle har forsøkt seg på de kunstige.

– Jeg velger å bruke ekte roser fordi jeg synes de har det lille ekstra, om jeg kan si det sånn. De er mye vakrere å se på, og da har man muligheten til å variere litt mer i farger. Det kan nok hende jeg prøver kunstige roser etter hvert, men foreløpig er jeg veldig fornøyd med 69-kronersrosene på Rema, sier Caroline Emilie Pettersen.

Så er spørsmålet: Klarer du å se forskjell på ekte og kunstige? Nyt de fine bildene under, fasiten står i bunnen av artikkelen.

katjarose2rett

1: Ekte eller kunstig? FOTO: Katja Grønvold

katjarose1rett

2: Ekte eller kunstig? FOTO: Katja Grønvold

aroserektehvit2

3: Ekte eller kunstige? FOTO: Britt Næss Fjeldstad

aroserekte14dgrett

4: Ekte eller kunstige? FOTO: Britt Næss Fjeldstad

aroserkunstig2rosa

5: Ekte eller kunstige? FOTO: Britt Næss Fjeldstad

arosermelissa2ekterett

6: Ekte eller kunstige? FOTO: Melissa Skavhaug

aroserlinefakerett

7: Ekte eller kunstige? FOTO: Line Madsen

arosermelissaekterett

8: Ekte eller kunstige? FOTO: Melissa Skavhaug

Rose2rett

9: Ekte eller kunstig? FOTO: Caroline Emilie Pettersen

aekterose

10: Ekte eller kunstige? FOTO: Marita Berg

aekteroserett

11: Ekte eller kunstige? FOTO: Marita Berg

aroserlinefake3rett

12: Ekte eller kunstige? FOTO: Line Madsen

katjarose3rett

13: Ekte eller kunstige? FOTO: Katja Grønvold

alinerett

14: Ekte eller kunstige? FOTO: Line Madsen

katjarose4rett

15: Ekte eller kunstige? FOTO: Katja Grønvold

theresehauge2rett

16: Ekte eller kunstige? FOTO: Therese Hauge

theresehauge3rett

17: Ekte eller kunstige? FOTO: Therese Hauge

 

Fasit:
Ekte: Bilde 3, 4, 6, 8, 9, 10, 14
Kunstige: Bilde 1, 2, 5, 7, 11, 12, 13, 15, 16, 17

(Bilde 3 og 4 er av samme bukett med 14 dagers mellomrom)