Hvordan skal det være på hytten? “Ekte” og enkelt eller lettvint og stilig? Folket strides, men ifølge forskning.no bruker nordmenn mer og mer tid på hytten – all den tid det har noe å si for hvordan vi vil ha det der. Og det har det nok.

FOTO: Eiendomsmegler Vest

MØNSTEROVERDOSE? Ja, får du? Eller er dette slik det skal være? Si din mening i kommentarfeltet. FOTO: Eiendomsmegler Vest

Folk flest bor i byer, men ikke i påsken. Da reiser tusenvis til fjells – og enda flere hvis vi regner med dem som reiser til landstedet i lavlandet.

– Halvparten av nordmenn har tilgang til en hytte.Vi reiser mer på hytten enn noen andre land utenfor Norden. Hyttene brukes året rundt, og kanskje aller mest i påskedagene, kan førsteamanuensis Winfried Ellingsen ved Agderforskning fortelle til forskning.no.

  • Hvordan vil du ha det på hytten? Fortell i kommentarfeltet!

Billig hytte

Bildene i denne artikkelen er hentet fra et oppussingsobjekt som er til salgs for under 800.000 kroner på Myking i Lindås kommune, og den billigste hytten som selges i Hordaland akkurat nå. Sistnevnte har prislapp 300.000 kroner.

Men er det slik det skal være på hytten, eller vil folk helst komme til varmekabler i oppkjørselen, innlagt vann og oppvaskmaskin?

FOTO: Eiendomsmegler Vest

LYST: Lyset slipper inn i loftsrommet, som har nydelig utsikt. Men er det nok for en hytteeier anno 2015? Si din mening i kommentarfeltet! FOTO: Eiendomsmegler Vest

Ifølge Forskningsrådets “Norsk miljøforskning mot 2015» var 2007 et merkeår for hyttelivet i Norge. Da tok hytten igjen huset i gjennomsnittsstørrelse. Enkle kår er byttet ut med varmekabler som kan styres med en SMS. Siden da har det ikke akkurat gått baklengs.

“I nasjonalsangen vår vil den norske mann i hus og hytte beskytte naturen. Den moderne hytteturist er mer opptatt av dreieskive i garasjen, som snur bilen og dermed gjør utkjøring på vei til nærmeste skianlegg til en lek,” skriver Forskning.no.

FOTO: Eiendomsmegler Vest

ENKELT: Hytten på Myking er enkel, men vil den neste eieren modernisere og gjøre den mindre spartansk? Fortell i kommentarfeltet hva du ville gjort! FOTO: Eiendomsmegler Vest

Et spartansk hytteliv er virkelig på vei ut, selv om det altså ennå selges unike objekter som hytten på Myking og den superbillige hytten på Stord. For disse markedsføres selvsagt som oppussingsobjekter.

Har for god råd

– I undersøkelsen spurte vi ganske forsiktig om hyttefolkets forhold til miljø. Flertallet trakk frem manglende sortering av søppel på hytten som det største miljøproblemet. Det er ganske interessant at ingen vurderte miljøaspektet ved at hytten deres på 200 kvadratmeter krever atskillig mer energi enn hjemmet deres.

– Når et gjelder endringene i hyttebruk, er et hovedproblem rett og slett at nordmenn har for god råd. Valg av oppvaskmaskin med trippel A-merking eller varmepumpe til hytten har ingen reell effekt på miljøregnestykket, det er forbruket vårt som er problemet, sier Carlo Aall ved Vestlandsforsking.

  • Hvordan vil du ha det på hytten? Fortell i kommentarfeltet!
FOTO: Eiendomsmegler Vest

GENUINT: Hva er din favoritt i dette interiøret? Fortell oss i kommentarfeltet. FOTO: Eiendomsmegler Vest

FOTO: Eiendomsmegler Vest

IDYLL: Utenfor hytten på Myking er det kun idyll som gjelder. FOTO: Eiendomsmegler Vest

  • Hvordan vil du ha det på hytten? Fortell i kommentarfeltet!
Det er i øyeblikket 259 fritidseiendommer til salgs i Hordaland. Du får neppe nøkler til noen av dem denne påsken, selv om du legger penger på bordet.
FOTO: Eiendomsmegler1

BILLIGST: Dette er den billigste hytten som er til salgs akkurat nå. Hytten ligger ved Lundarstøl på Stordfjellet og koster 300.000 kroner. FOTO: Eiendomsmegler1

Vi har sett på dem under 800.000 kroner, slike som hytten på Myking uten innlagt vann og rivningsobjektet på Stord. Idyllen utenfor hytten står ikke helt i stil til de innvendige kvalitetene – om du da ikke er spesielt interessert.
FOTO: Eiendomsmegler1

NOE HER DU VILLE BEVART? Fortell oss i kommentarfeltet hvordan du vil ha det på hytten. FOTO: Eiendomsmegler1