Danske Banks landssjef i Norge, Trond F. Mellingsæter, mener bankene vil få færre muligheter til å avvike fra de nye reglene. Men tilleggssikkerhet vil samtidig gjøre det mulig med høyere gjeldsbelastning enn 85 prosent.

– Det blir mer press på mamma og pappa, det er liten tvil om det, sier Mellingsæter til Dagens Næringsliv.

Han viser til at tilleggssikkerhet for å få lån vil bli viktigere, og at de som ikke klarer det, må ta til takke med utleiemarkedet i en periode mens de legger seg opp penger. Men bankene regner ikke med at det blir stopp i utlånsveksten, mener han.

Leder for DNBs personmarked, Trond Bentestuen, synes også at bankene kommer godt fra det. Han betegner tiltakene som gode og understreker at bankene fortsatt skal få lov til å bruke skjønn og fleksibilitet.

Leder for personmarkedsområdet i Nordea, John Sætre, er usikker på om boligprisene kan bremses med de nye reglene, men mener det viktigste er at bankene fortsatt får utøve skjønn.

– I tillegg er det bra at regjeringen vil ta tak i det virkelige problemet, nemlig for lite nye boliger, sier Sætre.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener boligprisveksten vil fortsette. Det eneste tiltaket som kunne ha bremset prisveksten, ville ha vært boligskatt, mener de to.