FOTO: Gidske Stark

HOTEL MUNDAL: Er tegnet av Peter Andreas Blix. FOTO: Gidske Stark

Sogningen Idar Kvam (53) og canadiske Carrie Giroux (54) er på besøk i Fjærland og rusler rundt i hagen til nedlagte Hotel Mundal. De legger nesene mot rutene og kikker inn, og snakker om hvor trist det er at det vakre hotellet fra 1891 står tomt. Så tar de en selfie med hotellet i bakgrunnen som de legger ut på Facebook med teksten: «Vårt nye prosjekt». Det var ment å være en spøk.

Drømmer om palmer og strender

De reiser tilbake til Lethbridge, Canada, hvor de bor i Carries nyoppussede hus. Der drømmer de om palmesus og strender. De savner klimaet i California hvor de bodde før, og drodler om å starte en liten bed and breakfast i Karibia.

En drøy måned senere leser Idar på nettutgaven til Sogn Avis at hotellet i Fjærland er kjøpt av Ola Moe, som søker etter vertskap til driften. Han kaster seg over tastaturet og sender en e-post, samtidig som det slår ham at uten erfaring fra hotelldrift kan han og Carrie trolig se langt etter oppdraget. Allerede samme dag får de svar. 1. april er de på plass. De har seks uker på seg til hotellet skal åpne for sommeren.

PEISKOS: Peisestuen har flere sittegrupper og en vakker peis med blomsterdekor. FOTO: Gidske Stark

PEISKOS: Peisestuen har flere sittegrupper og en vakker peis med blomsterdekor. FOTO: Gidske Stark

Håndplukket

- Det er nesten ikke til å tro. Alt har gått så fort, sier Idar. Han og Carrie tar imot oss i nyåpnede Kafé Mikkel, oppkalt etter Fjærlands første brefører Mikkel Mundal, som stiftet hotellet i 1891 sammen med sine tre søsken og en svoger. På kjøkkenet står gourmetkokk Tobias Fischer og tilbereder dagens lunsj. Han er håndplukket fra Tyskland til Hotel Mundals kulinariske satsing.

Rommet er som et levende museum, fylt av gamle møbler, kunst og klenodier. På den ene veggen henger et gedigent kart over Sogn og Fjordane, laget til Bergensutstillingen i 1898. I taket glitrer tre prismekroner av krystall. Høye vinduer med originalt, enkelt glass slipper sommerlyset inn. Skjønt sommer – fortsatt er fjelltoppene som omkranser den vakre fjordbygden dekket av snø.

INGEN TV: Hotellet har ikke fjernsyn, men inviterer gjestene til sosialt samvær over spill og musikk. FOTO: Gidske Stark

INGEN TV: Hotellet har ikke fjernsyn, men inviterer gjestene til sosialt samvær over spill og musikk. FOTO: Gidske Stark

Stengt i fjor

Idar forteller at hotellet ble drevet av samme familie fra åpningen i 1891 og helt frem til 2008. Etter noen års drift med nye eiere ble det stengt i fjor, for første gang siden andre verdenskrig.

Det manglet ikke på oppgaver da Carrie og Idar flyttet inn. Taket måtte tettes, mye måtte repareres og males. Møbler og interiør var stuet bort hulter til bulter på hotellet, i uthuset, og i boligen paret har flyttet inn i, vegg i vegg med hotellet. Til sin store glede oppdaget de at det meste av hotellets originale møbler, kunst og interiør er intakt. Carrie har brukt flere uker på å sette puslespillet sammen.

- Vi har åpnet en gigantisk skattkiste. Hver eneste dag finner vi noe nytt og fantastisk.

TIL BORDS: Spisesalen har original, sjablonmalt blomsterdekor over brystningspanelet.  FOTO: Gidske Stark

TIL BORDS: Spisesalen har original, sjablonmalt blomsterdekor over brystningspanelet. FOTO: Gidske Stark

Dagens skatt

Hun legger dagens skatt på bordet: Et fotoalbum fra 1914 med bilder som viser tilblivelsen av et gigantisk teppe i ull, spunnet og vevet av en bunadskledd lokalbefolkning i hotellets hage. I dag henger det vakre teppet i korridoren i andre etasje.

Målet er å kjøpe minst mulig nytt, for å gi gjestene en autentisk følelse av å stige inn i fordums tilværelse. Det finnes ikke et eneste fjernsyn på hele hotellet. Ikke har vertskapet planer om å gå til anskaffelse av TV heller.

- Det unike med dette stedet er at man gjennom årene har reparert, uten å restaurere og modernisere. Det ønsker vi å fortsette med i samråd med Riksantikvaren og den nye eieren, forteller Idar.

ENKELT: Vakkert enkeltværelse med utsikt mot fjorden. FOTO: Gidske Stark

ENKELT: Vakkert enkeltværelse med utsikt mot fjorden. FOTO: Gidske Stark

Store løft

Likevel er det store løft som skal til. Nye brannsikringstiltak er satt i verk, på litt sikt må taket skiftes, og både sentralvarmeanlegget og røropplegget må fornyes. I dag fryser vannet i rørene vinterstid.

- Har dere tatt dere vann over hodet?

- Det tror jeg ikke. For oss er dette en drøm som er gått i oppfyllelse. Den nye eieren er villig til å investere. Vi har masse energi, entusiasme og pågangsmot, og har inngått en avtale om å opparbeide eierskap etter hvert. Det er en vinn-vinn situasjon, sier Idar.

BLOMSTER: Hotellet er et skattkammer av møbler fra ulike tidsepoker. Carrie har brukt flere uker på å finne ut hvilke møbler som hører sammen. FOTO: Gidske Stark

BLOMSTER: Hotellet er et skattkammer av møbler fra ulike tidsepoker. Carrie har brukt flere uker på å finne ut hvilke møbler som hører sammen. FOTO: Gidske Stark

Spøkelsene

Det finnes ikke to like rom på Hotel Mundal. Alle de 35 gjesterommene har sitt eget, særpregede møblement. Suiten i det karakteristiske tårnet er opplagt det mest populære, med buet karnapp og veranda med utsikt over fjorden og snødekte fjell. Her har dronning Sonja overnattet ved flere anledninger. Stuene i første etasje står som de alltid har stått, med sine vakre veggmalerier, håndlagde takkonstruksjoner i tre, og sittegrupper fra ulike tidsepoker. Her er spisesal og peisestue, spillrom og musikkrom. Sistnevnte med en gammel, portabel sveivegrammofon, fele og nystemt piano. I spillrommet henger en gammel, svart brudekjole med blonder og slep.

- Hvor er det blitt av spøkelsene hotellet har vært kjent for?

- Haha, vi har hørt om dem og kalt på dem, uten å få svar. Jeg har ved flere anledninger gått omkring på hotellet klokken fire om natten, uten å høre antydning til spøkerier. Så jeg tror de må ha forlatt oss, ler Carrie.

UNIKT: Hvert eneste værelse har sitt eget, særpregede møblement. FOTO: Gidske Stark

UNIKT: Hvert eneste værelse har sitt eget, særpregede møblement. FOTO: Gidske Stark

Fant hverandre på Facebook

Idar og Carrie var knapt fylt 20 da de møttes første gang. Carrie var på besøk fra Canada i Sogndal, hvor hun har slektninger på morssiden. Etter en kort romanse dro Carrie tilbake til Canada, og de mistet kontakten. De giftet seg og fikk barn hver på sin kant.

Mer enn et kvart århundre etter kom Carrie til å tenke på Idar. Hun var skilt, og hennes fire barn var i ferd med å vokse seg ut av redet. Hun fant ham på Facebook. Resten er historie, som det heter.

- Det er helt uvirkelig, men det føles som jeg er kommet hjem. Hjem til røttene mine, sier Carrie.

FINTFOLK: Suiten i tårnet har buet karnapp med veranda mot fjorden. Her har dronning Sonja overnattet ved flere anledninger. FOTO: Gidske Stark

FINTFOLK: Suiten i tårnet har buet karnapp med veranda mot fjorden. Her har dronning Sonja overnattet ved flere anledninger. FOTO: Gidske Stark

Fakta om Hotel Mundal

  • Tegnet av arkitekt Peter Andreas Blix.
  • Åpnet i 1891 av Olaus og Brita Dahle, og Britas tre brødre.
  • Hotellet i sveitserstil regnes som et av de flotteste trehotellene i Norge.
  • Ble drevet av samme familie frem til 2008, da familien solgte deler av hotellet. Familien solgte seg helt ut i 2010.
  • Ola Moe overtok som eier i 2015.
  • Åpnet dørene 14. mai i år, etter å ha holdt stengt forrige sesong.