Det er 265 bruktboliger for salg i Bergen kommune, i januar var det 214.  Bonansa får anslått at det er rundt 300 meglere i Bergen og omegn, noe som da tilsier at det i snitt er mindre enn én bolig ute for salg per megler.

jardbergrett– Ser man etter på annonsene er det dessuten noen navn som går igjen på flere av dem, det vil si at mange står uten oppdrag. De fleste av disse meglerne jobber på provisjon. Det bør være 6-700 bruktboliger for salg til enhver tid for at det skal være godt med jobber, sier Jard Berg, leder i Vestlandets eiendomsmeglerforening og fagansvarlig i Krogsveen.

Dette merker også enkelte av meglerfirmaene.

– I 2013 gikk et av fire meglerfirma med underskudd. Det er stor kamp om oppdragene og høye kostnader, sier Berg.

– Kun én av tre meglerstudenter får jobb

Samtidig har endomsmeglerstudiet rekordmange studenter. Berg anslår at kun én av tre vil få jobb. Studiet på BI i Bergen teller nå 148 studenter, i 2011 var det 95.

– Antallet studieplasser er i dag for høyt, sier Berg.

– Hvorfor?

– Det er vel rundt 6000 meglere i Norge, så er det 2-3000 som er under utdanning. Det er ikke nok oppdrag til alle, sier han.

Da blir det ikke lett for alle dem som snart skal gå fra studiet og inn i jobbmarkedet som megler.

– Hvorfor det er så mange studieplasser hvert år tør jeg ikke å svare på. Men skal jeg være ærlig, så synes jeg det er for mange. Det blir tøffere og tøffere å få seg jobb, sier Berg.

– Vi vet at mange havner andre steder enn i eiendomsmegling. Både innen forvaltning, i forsikringsbransjen og i banker. Noen velger også å studere videre,  eiendomsmeglerstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå ved BI, sier Tore Bråthen, professor i forretningsjus ved Handelshøyskolen BI.

Han har ikke et inntrykk av at dette er et studium som leder ut i arbeidsledighet, og mener at utdanningen kvalifiserer for mer enn megling.

– Det er nå ca 300 meglere i Bergen og kun 265 bruktboliger for salg. Hvilke tanker gjør du deg om det?

– Ikke annet enn at dette er noe som til enhver tid vil variere. Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom de tallene, sier han.

Glorifisert yrke

Berg mener på sin side at studiet er såpass spesialisert at det ikke er mange andre jobber en vil få.

– Dette er et fantastisk yrke om man lykkes. Det er både givende og variert. De må først og fremst få jobb, så må de virkelig stå på de første årene for å få seg en posisjon, sier han.

Han tror litt av grunnen til at så mange velger denne utdanningen er at det å være eiendomsmegler ofte blir hauset opp.

– Det skrives om at meglere tjener mye, at man har det så bra, at man kjører fine biler. Dette er ikke realiteten for de aller fleste. Det å oppnå suksess er ikke så enkelt som det fremstilles.

Da han var ferdig på studiet for 13 år siden var det under 300 ferdigutdannede meglere på landsbasis, og studiet fantes bare i Oslo.

– En trenger ikke gå så mange år tilbake før man fikk jobb med en gang, og gjerne før man var ferdig med skolen. Sånn var behovet, men slik er det ikke lenger.