SOLGT: Strandgaten 209, et bygg med tre seksjoner, er solgt til en arabisk eiendomsaktør for i overkant av 30 millioner kroner. FOTO: DNB Næringseiendom

SOLGT: Strandgaten 209, et bygg med tre seksjoner, er solgt til en arabisk eiendomsaktør for i overkant av 30 millioner kroner. FOTO: DNB Næringseiendom

En investor fra Saudi-Arabia har nylig kjøpt eiendom i Bergen.

Eiendommen det er snakk om er Strandgaten 209. Det er snakk om tre seksjoner, og den er allerede fullt utleid.

– Eksotisk

– Det er jo litt eksotisk når slikt skjer, det er ikke ofte vi får besøk fra Saudi-Arabia, sier Rossy Addington.

Han er direktør for DNB Næringseiendom i Bergen, og har vært ansvarlig for salget.

Eiendommen var tidligere eid av Dalseid & Fløisand Eiendom. Prisen var på i overkant av 30 millioner kroner.

Saken var først omtalt hos eiendomsmagasinet.no.

Liker Bergen og bergenserne

Kjøperen er Saad Abdulaziz Alhabib. Om han er sjeik eller prins er uklart. Det vet heller ikke Addington. Alhabib skal ha en del eiendommer i hjemlandet og har opprettet et norsk selskap Al Habib Holding As, hvor Newsec med Asle Løvstad er leder nå i forbindelse med kjøpet.

Addington kan fortelle at skal ha et lite feriested på Vestlandet, og er dermed ikke helt ukjent med området. Salget ble gjennomført i desember, og eiendommen er nå overtatt.

– Men hva i all verden får en fra Saudi-Arabia til å investere i Bergen?

– Det spurte jeg ham om selv. Han likte Bergen som by og bergenserne som personer, sier Addington.

Forståelig nok.

Arbeidskrevende og spennende

Alhabib er den eneste utenlandske kjøperen av næringseiendom i Bergen i hele 2014, og ettersom han i tillegg er utenfor EU, har det vært en del frem og tilbake.

– Det har vært en arbeidskrevende og spennende jobb, men han fremstår som en grei og ryddig kar som har gjort tingene han skal gjøre systematisk og greit. Det har vært lange og tidkrevende prosesser, men det har gått fint å dra løpet fra ende til annen, sier megleren.

Addington forteller at det i Stavanger er et helt annet marked for utenlandske investorer, og at det ikke er på samme måte i Bergen:

– Dette er fordi det er mange store “oljerelaterte ” kontorbygg i Stavanger og omkringliggende områder. Dette er en egen aktivaklasse som omsettes fortløpende yielet med lange leieavtaler. Dette har vi ikke i Bergen. Ser vi på det som skjer på Sandsli, så ligger eldre kontorbygg i stor grad nede for telling med brukket rygg. 50 prosent av kontorledigheten i Bergen er på Sandsli, og her er mer enn 80.000 kvadratmeter ledige kontorarealer. Vi får håpe store deler av dette kan omreguleres til bolig. Det er egentlig beklagelig at eldre kontorbygg – mer enn 30 år uten leietakere er i ferd med å gå ut på dato. Det koster i mange tilfeller like mye å oppgradere et eldre bygg til dagens standard som det koster å føre opp et nybygg.