I januar kom en av verdens minste stoler på markedet, og det er designerne Kasper Salto og Thomas Sigsgaard som står bak.

Ideen oppsto på sett og vis med tanke på en reol.

Prosjektet har vart i mange år, og det startet allerede i 2001. For rundt tre år siden møtte de Joakim Lassen (CeO i Montana), og det ble fart på sakene.

– Vi ønsket å gi mulighet til en ekstra sitteplass uten at en må flytte på noe. Ofte oppbevares ekstrastoler på loft eller i en garasje, vi tenkte at det måtte være behov for noe som var litt nærmere, forteller Kasper Salto.

kiildesignere

DANSKE DESIGNERE: Det er de danske designerne Thomas Sigsgaard og Kasper Salto som har designet GUEST-krakken. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Måtte passe i en reol

kiildesignstol

FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

De begynte å tenke ut ulike løsninger for hvordan man kan få en stol til å passe i en reol.

– Vi ga oss selv mange utfordringer med det. En standard bokhylle måler 30x30x30 (cm) – det er nok til å plassere noe en kan sitte på, men man får en utfordring med høyden som bør være rundt 48 cm, sier han.

De har derfor jobbet hardt med et system der de kan plassere en stol i en bokhylle, og der stolen kan stå klar på ekstrem kort tid.

De vurderte lenge stol med rygg, men dette slo de fra seg. Det neste fokuset ble på hvordan stolen kunne foldes ut på en kjapp måte.

Slitesterk

kiildesignstol2

PRAKTISK: Kasper Salto er en av designerne bak GUEST. Stolen får plass i reoler og andre steder, og er tenkt som et praktisk supplement i en hverdag der mange av oss bor på mindre plass. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Svaret på alt ble GUEST.

– Dette er en av verdens minste stoler, sier de, og demonstrerer hvor raskt den foldes ut og legges sammen.

Den har vært på markedet siden januar. Den er testet på samme måte som andre stoler, og testet med et trykk på 230 kilo. Det er med andre ord en robust og slitesterk liten sak.

Den koster en del, men det skyldes at den består av femti deler – der mye av det har vært spesiallaget.

Bruksområdene er mange, her er tanken at det skal være lett å finne frem ekstra sitteplasser når en får gjester, men en kan også ta den med seg rundt. Og så passer den svært godt i trange ganger og inngangsparti.

– Mine sønner liker den veldig godt, dette er en stol de kan ta med over alt, sier Thomas Sigsgaard.