16 nye boliger har blitt solgt i Stavanger siden midten av juni. I fjor var tallet 67 for samme periode.

Venter med å kjøpe nytt

– Folk venter med å kjøpe nye boliger. Når du kjøper ny bolig, er det jo slik at du kjøper til dagens markedspris og flytter inn i boligen ett-to år senere. Man vil ikke risikere at boligen faller i verdi i løpet av den tiden, sier samfunnsøkonom Bjørn Gran til aftenbladet.no.

På hele Vestlandet ble 332 nye boliger solgt siden juni. Det er 47 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og 18 prosent færre enn samme periode i fjor, ifølge rapporten ECON Nye boliger.

«Særlig dårlig salg finner vi i Stavanger», slår rapporten fast.

122 solgt i Bergen

I Bergen ble 122 nye boliger solgt i sommer. Vestlandet er delt, og i Bergen er det relativt god utvikling med salg som ligner fjorårets.

I Sandnes ble det solgt 31 nye boliger, i Oslo ble det solgt 380 boliger og i Kristiansand 43 boliger.

Oslo-tallene er veldig gode, ifølge Gran. I juni var det rekordsalg på hele Østlandet, og det gikk mot rekord i Oslo.

– Så vi hadde forventet noe lavere aktivitet i sommer. Nå kommer det mange nye boligprosjekter for salg i Oslo, og det bidrar jo til det høye salget.

I Rogaland forøvrig ble det solgt 73 nye boliger i sommer.

– 2013 var det nedgang i boligsalget. Den sommeren var det også lavt salg, med 21 salg i Stavanger. Men den gang var det lavt jevnt over hele Vestlandet. Denne sommeren skiller Stavanger seg spesielt ut. Sannsynligvis har det sammenheng med lavere oljepris, sier Gran.

Gjennomsnittsprisen per kvadratmeter for splitter ny bolig er fortsatt høyest i Stavanger med 56.800 per kvadratmeter. I Bergen er kvadratmeterprisen 51.300, og 54.000 i sentrum nord.

Vi tror du også vil like disse sakene: