NOSTALGI: Finn frem vaffeljernet og drøm deg tilbake til barndommen. Det er nok flere enn meg som har hatt en vaffelstekende bestemor.  FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

NOSTALGI: Finn frem vaffeljernet og drøm deg tilbake til barndommen. Det er nok flere enn meg som har hatt en vaffelstekende bestemor. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

Høst er TV-tid. Og jeg synker dypt ned i sofaen foran skjermen. Men noen ganger ser jeg på TV uten å se på TV. Jeg ser nemlig ikke på det som kameraet fokuserer på, og jeg følger ikke med på dialogen. Jeg ser på stoler, bord og panelvegger. Slik er det å se på TV 2-serien “Farmen” for meg. Jeg aner ikke hva konkurransen går ut på eller hvem som er hvem av deltakerne. Jeg henger meg opp i interiøret og tenker at jeg gjerne skulle vært der for å ta en nærmere kikk på blåfargen og bakstetrauet.

Men jeg har for lengst innsett at jeg ikke er “Farmen”-materiale. Jeg er småredd katter (jo, de kan faktisk være ganske skumle og uforutsigbare) og andre gårdsdyr. Jeg digger den gode madrassen min og jeg liker å ta lange varme dusjer. Jeg trives best med å få mat på bordet gjennom å hamre på et tastatur, i motsetning til å rote i jorden eller slakte selv. Jeg er en som søker komfort. Men likevel tiltaler det meg; nostalgien, roen og følelsen av at noe er ekte. Og da tenker jeg altså ikke på deltakerne i serien.

DEKK TIL FEST: I gamle dager brukte man det fine serviset kun på høytidsdager, men hva om du tar frem arvegodset på en helt vanlig hverdag? Det gjør noe med deg å drikke kaffe av en skjør liten kopp.

DEKK TIL FEST: I gamle dager brukte man det fine serviset kun på høytidsdager, men hva om du tar frem arvegodset på en helt vanlig hverdag? Det gjør noe med deg å drikke kaffe av en skjør liten kopp.

Jeg tenker på gårdslivet. Tidsepoken og det denne representerer. Jeg tenker på bestemor som oppdro fem unger på en gård i Trøndelag, hennes lett krokede fingre, det grå håret med krøllruller i. Forkle, raggsokker og tresko. Jeg tenker på hennes rømmevafler, broderte duker og fine servise. Jeg tenker på store støvler stående til tørk ved kjøkkenovnen, filleryer på kalde soveromsgulv og kronprinsesse Märtha som stirret på meg fra et utklipp opplimt på den grønne toalettveggen. Jeg tenker på potetkjelleren, grisungene og høyloftet. Jeg tenker på det å bade i vannet nedenfor gården, gjemme seg på kvisten og rote i min fars gamle ting. Jeg tenker på det at butikken stengte klokken to på lørdager og at jeg først i nedoverbakke oppdaget at sykkelen jeg fant bak låven ikke hadde bremser.

FLOWER POWER: Det kan helt enkelt ikke bli for mye blomster. Gå for blomstermønster og blomsterbroderi, topp det hele med en blomsterbukett fra hagen. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

FLOWER POWER: Det kan helt enkelt ikke bli for mye blomster. Gå for blomstermønster og blomsterbroderi, topp det hele med en blomsterbukett fra hagen. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen

For meg var gårdslivet ferie. For bestemor var det hardt arbeid.

Men jeg tar det med meg. Minnene og historien om de som var før oss. Derfor er det ekstra spesielt for meg å lage bestemors vafler. Dekke på med gammelt servise og brodert duk. Fortelle barna mine om tider som har vært. Og litt sånn med det tredje vaffelhjertet i munnen legger jeg gjerne om til trøndersk. De e itj nå vanskele førr mæ de, sjø. Æ e egentli ei trønder veitj!

Vil du også ha en smak av bestemors vafler? Da trenger du:

  • 4 egg
  • 400 g sukker
  • 1 kg hvetemel
  • 1 liter h-melk
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • ½ ts kanel
  • 3 dl seterrømme
  • 250 g smør

Visp sammen egg og sukker i en bakebolle. Bland vaniljesukker, bakepulver, kanel og mel. Hell melblandingen og melk opp i bollen litt og litt. Smelt smøret og rør det inn. La røren svelle en liten time før du begynner å steke. Server med syltetøy, rømme og friske bær.

ALLE HJERTER BANKER: En ting er sikkert, familien kommer løpende i det duften av nystekte vafler sprer seg i huset. FOTO: Stina Andersen /Fru Andersen

ALLE HJERTER BANKER: En ting er sikkert, familien kommer løpende i det duften av nystekte vafler sprer seg i huset. FOTO: Stina Andersen /Fru Andersen

Mer fra Fru Andersen:

Vi tror du også vil like disse sakene: