– Vi har en blokkeringssituasjon akkurat nå, sier meteorolog Kristin Seter hos Vervarslinga på Vestlandet.

– Og det er positivt?

– Ja, det er det. Vi ser alltid etter den greske bokstaven Omega i høyden. Forenklet kan man si at dersom man har et høytrykk som ligger mellom to lavtrykk og disse danner en Omega-form i høyden, så får man stabilt, fint vær.

  • Sjekk testen vår av bærbare kullgriller og grilltips lenger nede i saken

– Så nå kan vi starte grillsesongen?

– Det ser ut til å være gode forhold for grilling i første del av denne uken. Vi får beholde det fine været til og med torsdag i alle fall. Da kommer det inn et lavtrykk fra vest. Det spørs hvor stort og stygt det blir. Det kan hende høytrykket klarer å holde det på avstand. Da kan det bli fint til over helgen. Men det er altså gode nyheter i første omgang, men en god del vind i høyden, sier Seter.

Grillvær i nesten hele landet

– Akkurat nå er hele Vestlandet veldig fint. Unntaket er kanskje at det er mulighet for litt tåke på kysen av Møre og Romsdal. Og det er litt mer vind i lavlandet i Rogaland. Der må man være forsiktig hvis man vil ut i båt. Det kan muligens også bli litt mer skyer i Rogaland enn lenger nord. Det ligger nemlig skyer i Agder-fylkene som kan trekke inn.

– Det er med andre ord ikke så pent i Sørlandet?

– På Sørlandet og i Telemark er det litt mer skyet. Det er litt mer ustabil luft der. Enkelte modeller viser nedbør, men det har vi ikke så tro på. Det er bare litt skyer som ødelegger for godværsfølelsen.

Her er det varmest i landet nå

Seter forteller at det stort sett også er fint på Østlandet, men at det er litt tåke på kysten der også.

– Hvor er det varmest?

– Til nå har det vært varmest i Trøndelag denne uken. Det er ikke utenkelig at det vil fortsette sånn. Men i indre strøk av Vestlandet, vil det nok også bli varmt.

– Hvor varmt?

– Det kan nok bli over 25 grader.

Solid høytrykk

I nord er det også godvær.

– Akkurat nå er det fint i mesteparten av Nord-Norge, men det er litt tåke i Lofoten og Vesterålen. Det er fare for at den kan sive lenger inn mot Troms.

– Så da kan alle noen-og-fem millioner av oss nordmenn grille og kose oss i dagene fremover?

– Ja, det er egentlig et ganske solid høytrykk, og det kan hende det klarer å vinne over lavtrykket senere i uken også, sier Seter.

Vi har testet kulegriller

Interessen for grilling har aldri vært større, og tiden da kun pølser og kjøttstykker hadde æren av å bli grillmat, er for lengst forbi.

Nå legger vi nesten hva som helst på risten. Og tursesongen er slett ikke over.

BØR BLI VARM: En bra bærbar kullgrill får raskt opp varmen. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

– September er en fantastisk turmåned! Bruk lyse, fine ettermiddager til å utforske lokalmiljøet, og fyll hverdagen med gode øyeblikk, sier Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening.

–  Det er så deilig å ta søndags-, mandags- eller onsdagsmiddagen ute i det fri. Sats på enkle retter som kan lages på grill eller stormkjøkken. Eller varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos, foreslår hun.

Til grillen minner hun om at de fleste typer kjøtt og fisk, og de fleste grønnsaker, egner seg. Og hvorfor ikke prøve å fiske fisken selv?

– Etter hvert som bladene blir gule og lufta blir kaldere, er det bare å kle litt ekstra på seg, så kan grillsesongen vare til langt utpå høsten, sier Bakke.

Avstand viktig

Fordelene med å ha en bærbar kullgrill er flere.

SMAK: En kullgrill kan bidra med mye god smak. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

Den gir et bedre resultat enn engangsgrill, er snillere mot miljøet og får raskt opp varmen. Caroline Åkerstam, som er soussjef på restauranten Grill i Stockholm, har selv en bærbar, og hun synes den er praktisk, fleksibel og tar lite plass.

– Man får frem mye smak med en slik grill, og den fyller mange funksjoner, sier hun.

Ved kjøpet bør man tenke på at det skal være passelig mye plass mellom risten og bunnen av grillen, slik at det kommer inn nok luft og man dermed får effektiv forbrenning.

Det er også en fordel av grillen har stabile bein, sånn at det ikke blir for varmt under og tar fyr i gresset.

grill

Varierende resultat

Flere av grillene i testen blir raskt varme, men kapasiteten og bærbarheten er ulik.

De to dyreste modellene er stabile og gir et proft helhetsinntrykk, men er tunge å bære.

Grillen Weber Go-Anywhere presterer klart best. Med en jevn glød og et veldig godt grillresultat blir Weber testens vinner.

Vekten er et minus, men den er likevel lettere å ta med seg en del av de andre modellene, ettersom den kan løftes i lokket.

VARME: En bra bærbar kullgrill får raskt opp varmen. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

De billigste grillene er enkle å bære med seg, men de har absolutt ikke like bra kapasitet.

På delt sisteplass finner vi Biltema og Axley.

Biltemas modell kan man ikke flytte på i det hele tatt mens den er varm, og fargesjiktet på materialet faller av i flak etter én grilling.

I Axleys produkt får vi ikke plass til noe særlig kull, dessuten triller kullstykker gjennom risten i bunnen og lager brennmerker.

Er man ute etter et mer varig produkt, må man rett og slett betale litt mer.

Trender

Caroline Åkerstam har merket seg skandinavenes sans for grillmat, og hun mener også at noen tydelige trender preger nordiske måltider.

– Vi spiser mye tapasinspirert mat, altså småretter av alle sorter. Ber man til middag, starter man kanskje grillen og setter skåler med tilbehør på bordet, slik at gjestene kan velge sine egne favoritter, sier hun.

Takket være alle matlagingsprogrammene på tv tør folk å teste mer avanserte retter enn tidligere. Hva vi velger å grille varierer, men Caroline Åkerstam ser mer spennende kombinasjoner av kjøtt og grønnsaker enn tidligere.

Resultatene:

Best i test: Weber, Go-Anywhere

FOTO: PRODUSENTEN

Veiledende pris: 749 kroner

Type: Porselensemaljert lokk og underdel

Vekt: 5 kilo

Størrelse: 37 x 53 x 31 cm

Grillområde: 41 x 25 cm

Funksjoner: Ventiler i bunn/lokk, bein kan felles inn

Poeng

Kvalitet: 5

Kapasitet: 5

Bruk: 3

Totalsum: 4,3

+ Stabil. Beina kan låses fast. Utmerket grillresultat.

– Ganske tung. Tar lang tid å montere.

 

 

Landmann, Piccolino

FOTO: PRODUSENTEN

Veiledende pris: 299 kroner

Type: Rund kullgrill med emaljert lokk/bunn

Vekt: 3 kilo

Størrelse: 41 X 37 X 37 cm

Grillområde: 37 cm

Funksjoner: Justerbare ventiler, grilltang.

Poeng

Kvalitet: 4

Kapasitet: 2

Bruk: 5

Totalsum: 3,7 

+ Veldig lett å bære. Praktisk lokk. Bra tilbehør.

– Bruker lang tid på å bli varm. Langt mellom kull og gitter.

 

 

LotusGrill, 34 cm

FOTO: PRODUSENTEN

Veiledende pris: 1269 kroner

Type: Batteridrevet grill i stål og plast

Vekt: 3,7 kilo

Størrelse: 23,5 cm høy, 34 cm

Grillområde: 32 cm

Funksjoner: Beskyttelsesveske, tenngel og batteri

Poeng

Kvalitet: 4

Kapasitet: 3

Bruk: 2

Totalsum: 3,0 

+ Røykfri. Trenger lite kull. Blir ikke varm på utsiden.

– Håpløs å bære. Mest varme i midten.

 

 

Clas Ohlson, grillbøtte

FOTO: PRODUSENTEN

Veiledende pris: 129 kroner

Type: Minigrill med bein, grill i krom.

Vekt: 1,25 kilo

Størrelse: 22,5 X 27 X 27 cm

Grillområde: 27 cm

Funksjoner: Ventilhull langs kanten.

Poeng

Kvalitet: 3

Kapasitet: 2

Bruk: 3

Totalsum: 2,7 

+ Veldig mobil. Enkel å montere. Lav pris.

– Lite grillområde. Bruker lang tid på å bli varm.

 

 

Biltema, kulegrill

FOTO: PRODUSENTEN

Veiledende pris: 99,90 kroner

Type: Emaljert, kuleformet grill og askefanger

Vekt: 2 kilo

Størrelse: 36,5 X 35,5 X 28 cm

Grillområde: 35 cm

Funksjoner: Ventiler i lokk og bunn.

Poeng

Kvalitet: 2

Kapasitet: 4

Bruk: 1

Totalsum: 2,3

+ Stor grillrist. Lav pris.

– Umulig å flytte på. Malingen faller av. Ustabil.

 

 

Axley, kullgrill

FOTO: PRODUSENTEN

Veiledende pris: 149 kroner

Type: Avlang grill med bein som kan felles inn

Vekt: 2,7 kilo

Størrelse: 29 X 50 X 29 cm

Grillområde: 36 X 27 cm

Funksjoner: Ventiler i lokk og bunn, sidehåndtak.

Poeng

Kvalitet: 2

Kapasitet: 2

Bruk: 3

Totalsum: 2,3 

+ Enkel å transportere. Lav pris.

– Kullet lager brennmerker i materialet. Bakken blir varm. Bruker mye kull.

Slik testet vi:

  • Testselskapet WiseGuide har sammenlignet seks bærbare griller som er tent med kull, tennvæske og fyrstikker.
  • På grillene har vi lagt hamburgere, forkokt mais og tomater.
  • Vi har blant annet bedømt avstanden mellom risten og kullet, hvor raskt grillene blir varme og hvor lette de er å bære med seg.
  • Målene på grillene angir høyde, bredde og dybde.
  • Produktene er bedømt ut ifra kriteriene brukervennlighet, kapasitet og kvalitet. Høyeste karakter er 5 poeng.

Grilltips:

  • Rengjør risten rett etter bruk, når risten er avkjølt. Da vil ikke restene fra grillingen feste seg like hardt neste gang.
  • Ha alltid vann i nærheten når du griller, og fukt gjerne bakken litt før du starter.
  • Vær også obs på vind, som kan øke faren for skogbrann.
  • Fyr kun opp grillen på steder uten brannfare.

(Kilder: Caroline Åkerstam og Ingvild Lundberg Bakke)

To

Bland alle ingredienser og gni kryddermiksen inn i kjøttet før grilling.

Til oksekjøtt

1 dl anisfrø

1 dl peppermiks

5 knuste laurbærblader

1 dl korianderfrø

2 dl gresskarkjerner

1 dl palmesukker

1 dl gule sennepsfrø

1 dl chiliflak

1 dl pistasienøtter

Til kylling

100 g anchochili

34 g spisskummen

34 g sellerisalt

18 g korianderfrø

18 g tørket oregano

18 g pimientopulver

18 g tørket persille

50 g sukker

34 g tørket hvitløk

9 g røkt salt

100 g paprikapulver

(Kilde: Caroline Åkerstam)