– Jeg blir både bergtatt og småskjelven av å gå rundt her, sier den amerikanske backpackeren Susan (28) da hun står på utsiden av det fantasifulle huset.

Det ligner et gigantisk tre, prydet med vekster og dyreskikkelser. Susan er sterkt fascinert av stedet, men tør ikke overnatte her. Det er for «creepy and spooky».

– Da ville jeg drømme om burleske dyr hver natt etterpå, ler hun.

Et par fra Japan har derimot hatt én natt i gjestgiveriet, og sier smilende at det var «veldig inspirerende.» Noe mer vil de ikke utdype.

galthus2rett

TROLSK: Surrealistisk og trolsk. Arkitekt Dang Viet Nga ble inspirert av naturen rundt byen Dalat, og av arbeiderne til den katalanske arkitekten Gaudi. Reisehåndboken Lonley Planet skriver at dette i så fall er Gaudi på speed. FOTO: Crazy House

Crazy arkitektur

galthus3rett

LABYRINT: Crazy House er som en labyrint hvor en utforsker stedet via trange tunneler, bratte stiger eller broer med lave rekkverk. Den besøkende bør ikke ha klaustrofobi eller høydeskrekk, og små barn frarådes å gå rundt her. FOTO: Crazy House

galthus4rett

SPINDELVEV: Crazy House er av flere kåret til en av verdens mest bisarre bygninger. Skummelt, blir det også sagt, med fabeldyr, sopp og spindelvev, grotter og hodeskaller. Vil du vandre her om kvelden? FOTO: Crazy House

Huset er signert og eies av den vietnamesiske arkitekten Dang Viet Nga.

Hun er svært opptatt av dyre – og miljøvern, og ville bygge et hus som uttrykker ideologi og idealisme.

Med Crazy House ønsker hun å gi den besøkende opplevelsen av å være i ett med naturen.

Arkitekturen er ekspresjonistisk, med organiske, buede og komplekse former. Her er visstnok ingen rette linjer.

Det er bygget i stein, mur og treverk, og har et gråbrunt, lavaaktig uttrykk eksternt.

Grotter, sopper, hodeskaller og spindelvev er integrert i fasaden og i hagen. Vi føler vi beveger oss rundt i et mystisk, utenomjordisk landskap.

Dang Viet Nga er inspirert av den katalanske arkitekten og ikonet Antoni Gaudí. Hans organiske stil var også knyttet til kjærlighet til naturen.

Inne i Crazy House er det en påtagelig Gaudí-inspirert utforming av rom og møbler.

Speil, senger, lamper, smijern og mosaikk minner om jugend-/art nouveau-stil, kalt modernismo i Spania under Gaudís virketid.

Men i dette bygget er det meste utført så ekstremt outrert og overveldende, at selv Gaudís byggverk, interiør og møbler må underkaste seg denne fantasirikdommen.

Eventyr i alle rom

Huset er som et eventyr. Når vi går fra rom til rom, er vi drevet av opplevelser underveis, og av pur nysgjerrighet.

Ingen rom er like. Det er rene labyrinten her inne. Intet logisk mønster i rominndelingen. Vandringen føles absurd.

Assosiasjonene går til Alice i eventyrland. Besøkende og skribenter har trukket paralleller til eventyrfortelleren Walt Disney og til kunstneren og surrealisten Salvador Dalí. «Surrealistisk» er ett begrep som går igjen i beskrivelser av bygningen.

Andre gjengangere er bisarr, kitsch og neo-gotisk (stil).

galthus5rett

VINDUER: Vinduene er alltid buede i formen. Arkitekten har plassert dem slik at «sollys og månelys skal flomme inn fra alle himmelretninger». Det er en gjennomført organisk symbolikk og estetikk i bygningen. Her er en delikat koloritt med avdempede nyanser av pastell, som kan minne om innsiden av en konkylie. Andre steder er interiøret også knyttet til hav. FOTO: Crazy House

Tja, Crazy House er i hvert fall alt annet enn minimalismens stramme linjer. Vinduene er buede og gulvene bølgende.

Det kan være svært lavt under taket i klaustrofobisk trange korridorer. Ulik bygningskropper er bundet sammen med broer – smale og bratte, med lave rekkverk.

Derfor advarer reisehåndboken Lonely Planet familier med små barn mot å besøke huset.

Amerikanske Susan kommenterer tørt at en ikke bør ha høydeskrekk eller være «påseilet» her. Hun ble visst en smule svimmel av det hele.

På oppdagelsesferden finner vi ti ulike soverom som er dedikert hvert sitt dyr eller – plante.

Rommene, som leies ut til overnatting, er merket med navn som står i stil med interiøret: Kenguru – med en kenguruskulptur som har ildsted i buken. Ørn – hvor peisen er formet som et gigantisk ørne-egg. Tiger – hvor vi blir hilst velkommen av en tiger i naturlig størrelse, med røde, glødende øyne. Bjørn, fasan, maur, termitter og planter som kalebass og bambus.

Det er også et «Spider web garden area» med bryllupssuite. Det var kanskje her den japanske kvinnen vi møtte, tok med sin utkårede og fanget ham i nettet?

Bygger fortsatt

galthus6rett

GULBRUNT: Hele huset er gjennomført med tema fra natur og naturens palett. FOTO: Crazy House

Enkelte steder er området avsperret på grunn av bygningsarbeid. Som nok en parallell til Gaudí, og hans langvarige byggeprosjekt La Sagrada Familia, er også Crazy House under stadig påbygging.

Nye ideer og nye midler gjør at arkitekten og eieren ønsker å bygge videre.

Bygningen åpnet i 1990 og skal etter planen være ferdig i 2020. Den trekker turister i hopetall. I 2014 hadde Crazy House to hundre tusen besøkende.

Det tok for øvrig sin tid før innbyggerne i Dalat aksepterte og begynte å like det særegne huset. Motstanden har tidvis vært stor.

Dette kan sammenlignes med Gaudís organisk formede hus, Casa Milá.

Det ble dårlig mottatt av lokalbefolkningen da det ble bygget, og fikk kallenavnet La Pedrera (katalansk for «stenbrudd»). I dag er det et landemerke i Barcelona, og noe innbyggerne er stolte over. Slik har det også gått med Crazy House.

Bygningen høster mye anerkjennelse for sin unike arkitektur.

Det har satt Dalat på kartet som et stadig mer populært reisemål Vietnam. Crazy House fremheves i utallige reiseartikler, og er oppført på internasjonale rankinglister over verdens rareste, mest bisarre hus.