I dag ble det lagt frem ferske boligtall for august i regi av Eiendom Norge. De legger frem eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk i starten av hver måned.

Tidligere i dag skrev Bonansa om babyboomen for 25 år siden. Man mener nå at det er denne som presser de norske boligprisene.

Norge øker med 2,5 prosent, Bergen med 2,0 prosent

Christian Dreyer.

Christian Dreyer.

Boligprisene i Bergen økte med 2,0 prosent i august måned.

– August historisk sett viser en sterk oppgang. Det er derfor vi sier man må se juli og august i sammenheng, sier Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Tallene viser en oppgang i boligprisene i Norge på 2,5 prosent.

KILDE: Eiendom Norge

KILDE: Eiendom Norge

I august øker Bergen mindre enn resten av landet, på årsbasis øker Bergen mer

Boligprisene i Bergen har hatt en svakere utvikling enn landet under ett, der prisene har gått opp med 2,5 prosent sist måned.

Bergen har en 12 måneders vekst på 9,8 prosent. Det er sterkere enn landet for øvrig som har en 12 måneders vekst på 7,7 prosent.

– Faktisk prisøkning i Norge er på 2,5 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner økte prisene med 1,1 prosent, sier Dreyer.

Svakest utvikling har vi i Stavanger og Trondheim.

KILDE: Eiendom Norge

KILDE: Eiendom Norge

Det selges flere boliger i Bergen enn i fjor, og det går raskere enn i resten av landet

Det ble solgt 615 boliger i Bergen i august måned, noe som er 1,3 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2014. Så langt i 2015 er det solgt 4460 boliger i Bergen, 10,3 prosent flere enn i 2014.

– Gjennomsnittlig salgstid i august var på 33 dager i Norge. I fjor var dette 41 dager. Antall solgte boliger har gått ned med 2,5 prosent. Dette skyldes mye Stavanger, som har en kraftig nedgang. Utenom det er omsetningen veldig normal, sier Dreyer.

– Utviklingen så langt i år preges i liten grad av usikkerheten i norsk økonomi og arbeidsledigheten. Men dette vil nok forsterkes fremover.

Gjennomsnittlig salgstid i Bergen i juli var 18 dager. Det er vesentlig raskere enn resten av landet, som hadde 33 dager i gjennomsnitt.

Gjennomsnittsboligen i Bergen koster nå kroner 2.850.000,-.

Færre boliger for salg

Antall boliger for salg er 4,5 prosent lavere enn i fjor.

Nå tror man at 2015 blir det året man har solgt flest boliger i Norge.

Utviklingen er sterk. Det er ingen andre år man sammenligner med som er sterke enn dette, utenom 2006.

– Dette ligger nok i overkant av hva mange ønsker seg i utvikling når det gjelder boligpriser. Vi ser ingen tendenser til avmatning i boligmarkedet. Trenden i markedet viser sterk prisutvikling. Knekken vi har fått i august, er høyere enn man er vant til. August er en all-time-high noen sinne i markedet, sier Dreyer.

Samlet hittil i år er den sesongkorrigerte veksten på 3,3 prosent.

De siste tolv månedene har en vekst på 7,7 prosent, men denne forventer man at går ned til 5,5 prosent. Fjorårets høst var veldig sterk, og man tror ikke det blir likedan i år på nasjonalt nivå.

Alle regioner øker

Regionale tall viser oppgang i alle målbare regioner. Oslo har hatt en vekst i august på 1,7 prosent. Denne regionen øker mindre fordi juli var bra og fordi presset stort sett dreier seg om mindre leiligheter.

– Det er blitt normalt å kjøpe før man selger. Det er en psykologieffekt man får i sterke markeder som gir et press på de boligene som ligger der, sier Dreyer.

  • Oslos 12-månedersvekst er på 12,2 prosent.
  • Tromsøs 12-månedersvekst er på 10,4 prosent.
  • Bergens 12-månedersvekst er på 9,8 prosent.
  • Trondheims 12-månedersvekst er på 6,9 prosent.
  • Stavangers 12-månedersutvikling er på minus 1,2 prosent.

– Vi ser at tilbudssiden øker i Bergen med rundt 10-15 prosent, sier Dreyer.

Tror det blir reduksjon i prisveksten

Det er Oslo som er motoren i eiendomsmarkedet i Norge. Én av fire boliger selges der.

– Hvis man ser Norge under ett, er utviklingstrekkene mer krevende og beveger seg mer mot Stavangers nivå, blir det uttalt på pressekonferansen der Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no er på plass.

– Ikke vurder augusttallene isolert sett, lyder anbefalingene.

Populært betyr ikke nødvendigvis salg

Tirsdag skrev Bonansa om de mest populære eiendommene i Bergen på Finn.no. Det er tydelig at bergenserne liker å snikkikke på boliger de egentlig ikke har råd til, for det er de dyreste, mest spesielle og største boligene som har høyest trafikk på boligportalen.

– Erfaringsmessig er det dyre objekter som får flest klikk på nett, for det er en del personer som er nysgjerrige, sa megler i DNB, Erik Alæk.

Blant de mest populære eiendommene i august var et gods Bonansa har skrevet om. I øyeblikket selger nemlig en av Bergens rikeste menn sin praktvilla for 23,5 millioner kroner. Spesielle eiendommer er også populære, selv om det ikke betyr at de blir solgt. Veldig mange har sjekket ut annonsen for den flytende øyen med luksusvilla som er til salgs i Bergen. Verken denne eller eiendommen til Bergens-rikingen er solgt, til tross for utrolig mange nysgjerrige.

Slik gikk det forrige måned

Forrige måned viste Eiendom Norges tall at boligprisene i Bergen falt med 0,4 prosent i juli. Til tross for dette hadde boligprisene i Bergen hatt en sterkere utvikling enn landet under ett, der prisene gikk ned med 1,1 prosent mens norske huseiere var på ferie.

I juli var tolvmåndersveksten i Bergen på 9,2 prosent, som også var sterkere enn resten av landet. I Norge under ett hadde boligprisene steget med 6,8 prosent i juli.

Forrige måned ble det solgt 316 boliger i Bergen – en økning på én prosent fra samme måned i fjor. Gjennomsnittlig salgstid i Bergen i juli var 22 dager. Det var vesentlig raskere enn resten av landet, som hadde 50 dager i gjennomsnitt. Gjennomsnittsboligen i Bergen kostet 2.850.000 kroner i juli.

OPP, OPP, OPP: Prisene i Bergen stiger. FOTO: Flickr-brukeren Magnus Halsnes, gjengitt med Creative Commons-lisens

OPP, OPP, OPP: Prisene i Bergen stiger. FOTO: Flickr-brukeren Magnus Halsnes, gjengitt med Creative Commons-lisens

Trodde på prisøkning

Alice Slaaten.

Alice Benedicte Slaaten, megler.

Megler Alice Benedicte Slaaten hadde tro på økning i bergensregionen i forkant. Fasiten til Eiendom Norge viste at hun fikk rett.

– I forrige uke solgte jeg en bolig ved Bybanen til en halv million over takst. Det mest interessante var ikke prisen, men at 40 personer viste interesse for leiligheten. Det sier noe om etterspørselen, sier hun.

Samtidig har Bonansa sett på omsetningshastigheten for dyre eiendommer i Bergen, der det gjerne kan ta et helt år å selge boligen. Ved Kyrkjetangen i Bergen ligger en villa for salg. Den var i utgangspunktet rosa, men ble fjernet fra markedet og malt grå for å gjøre den mer attraktiv. En såkalt “perle på Hjellestad” har ligget ute for salg siden oktober i fjor, uten av selger har fått omsatt boligen sin.

– Det som går fort i Bergen er sentrumsnære eiendommer til 2,5 millioner. Og det går fort, det, sier eiendomsmegler Erik Mortensen.

Det viser også boligbarometeret til Privatmegleren i Bergen.

– Med riktig beliggenhet går boligene som varmt hvetebrød, sier Slaaten.

Dette er de viktigste boligingrediensene

Og “riktig” i denne sammenheng handler om disse ingrediensene:

  • Sentralt
  • Barnevennlig
  • “Rett” adresse
  • Gode solforhold
  • Utsikt

– Vanligvis er det høyest prisvekst i begynnelsen av året. Om det ikke oppstår vesentlige endringer i økonomien vet vi allerede nå noenlunde hvordan høsten blir. Vi forventer ikke noen voldsom prisvekst ut året. Først i januar får man kanskje en to-fire prosents vekst, og slik er det nesten hvert eneste år. Tilbudssiden vil avgjøre høsten. Begrenses utbudet kan vi får prisvekst i måneder hvor vi gjerne ser prisfall, sier Slaaten.

Vi tror du også vil like disse sakene: