I helgen ble den svære eiendommen på Kalfaret lagt ut for salg. Prislappen er 23,5 millioner kroner. Det er andre gang i år en eiendom i denne prisklassen selges. I vår ble Villaveien 1 på toppen av Nygårdshøyden lagt ut for salg med prisantydning 23 millioner kroner.
- Hvilket hus ville du hatt for denne prislappen; Villaveien 1 eller Årstadgeilen 4? Stem i bunnen av saken!
Åstadgeilen koster en halv million mer, og er med det den dyreste i Bergen i 2015.
Kjøpte huset for 4,5 millioner
Årstadgeilen 4 eies av Didrik Trumpy Martens (47), som på skattelistene i oktober i fjor lå på 22. plass i Bergen med en formue på over 256 millioner kroner.
Sammen med sin kone Manuela kjøpte han eiendommen i 1998.
Den gang var prisen en ganske annen: 4,5 millioner kroner betalte ekteparet for den herskapelige eiendommen – en femtedel av prisantydningen i dag.
Tegnet av mesteren selv
Årstadgeilen 4 ble tegnet av Einar Oscar Schou i 1926. Arkitekten ble født i Kristiania i 1877 og døde i Bergen i 1966.
Etter å ha studert ved Den Kongelige Tegneskole og Kunstakademiet i Stockholm, ble Schou assistenten til slottsarkitekt Agi Liljekvist under oppføringen av Kungliga Dramatiska Teatern i den svenske hovedstaden.
Det var kanskje der han hentet inspirasjon til å tegne Den Nationale Scene i Bergen, før mesterverket av en bygning ble oppført mellom 1906 og 1909.
Siden tegnet Schou en rekke villaer og forretningsgårder i Bergen. Blant disse er fasaden til Bergens Telefonkompagni og Nedre Fløibanestasjon. Schou står også bak Stadsporten og Fløien Folkerestaurant. Det er også Schou som har tegnet det som i sin tid var Bergens Arbeiderblads bygning i Christian Michelsens gate, fremdeles kjent som BA-huset, selv om Bergensavisen AS solgte bygningsmassen for flere år siden.
- Du kan lese mer om Einar Oscar Schou her (ekstern lenke).
821 kvadratmeter og 16 rom
Blant villaene Schou tegnet var altså Årstadgeilen 4.
Didrik Trumpy Martens ærverdige villa på Kalfaret strekker seg over hele 821 kvadratmeter og har 16 rom. Salget betegnes som ”en sjelden anledning” og er i øyeblikket den dyreste eiendommen som er for salg i Bergen.
Fra villaen og hagen som strekker seg rundt den kan man se mer eller mindre hele byen, med Store Lungegaardsvann i forgrunnen og Løvstakken og Askøy i bakgrunnen.
På innsiden av den herskapelige villaen finnes blant annet en egen vinkjeller. Innventaret bærer preg av luksus med marmor, kakkelovn og mosaikk.
Og selv om huset begynner å nærme seg 100 år, er innsiden vesentlig modernisert.
Martens… Nå tenker du kanskje på brød og kaker?
«En dag i det herrens år 1720 steg en 22 år gammel mann i land på Tyskebryggen. Turen fra København hadde vært hard, sjøsyken raste rundt i kroppen.»
Sitatet er hentet fra lokalhistoriker Jo Gjerstads bok om firmaet J. Martens, som kom ut ved 125-årsjubileet for ti år siden.
Stamfar for det som nå er J. Martens AS og for de kjente bergensbedriftene Baker Martens og Tran-Martens er Detleff Martens, som ble født i 1698. Han kom til Bergen fra Nord-Tyskland i 1722 som 22-åring. Ingen vet med sikkerhet hvorfor han dro til Bergen, men mye tyder på at han var soldat. Fire år etter at han kom tok han borgerskap som bakermester.
Og de fleste vil nok forbinde Martens-navnet med nettopp det; bakervarer. Det var også slik det startet. Men derfra strakte en gren seg mot skipsmegling.
Laksefisker og shippingmillionær
Det er fra denne grenen fiskeentusiast og skipsmegler Didrik T. Martens stammer. Han er femtegenerasjon Martens. Han hadde jobbet to år i J. Martens AS da faren, Helge Martens, brått døde i 1995. Det ble en brå overgang til administrerende direktørtittelen for unge Didrik, som den gang var 27 år.
Nå er 20 år gått, og mangt har skjedd. Familiekonsernet er solgt, men Martens er fremdeles involvert i en rekke selskaper i Bergen.
Han er først og fremst eier og daglig leder av Trumpy AS, som har Martens-selskaper under seg. I tillegg er han involvert på eiersiden i Eikeneset Herregaard AS i Strandebarm. Han er også styreleder og har eierinteresser i en rekke selskaper, blant dem shippingselskapet Peak Project Carriers AS, Nordens største konsulenthus innen innkjøp- og kostnadsstyring Inventura og suksessforetaket Colonialen Fetevare AS.
Martens er også tysk konsul i Bergen.
Som kurisoa kan det også nevnes at Martens er en av bare 75 personer som har lov til å fiske i Altaelven – en av verdens mest ettertraktede lakseelver, ifølge Nordlys.no.
Solgte familiekonsernet
Mest kjent er han nok for å være eier av familiekonsernet J. Martens AS, som var landets ledende skipsmegler-, transport- og logistikkonsern. I 2009 ble selskapet slukt av utlendinger da de ble en del av tranportgiganten Kuehne + Nagel. Det var Martens selv som besluttet å selge samtlige aksjer i J. Martens Holding AS, som igjen eide J. Martens AS for en hemmelig sum.
I finans og analytikerkretser ble det antydet at salgsummen var et sted mellom 400 og 750 millioner kroner den gangen Martens solgte for seks år siden, ifølge Dagens Næringsliv.
Hans videre planer var å lede den internasjonale transport- og logistikkbiten av organisasjonen rettet mot offshoreindustrien.
Investerer tungt
Tidligere i år fikk Fjell Subsea Products 20 millioner kroner til å utvikle nye subsea-ventiler, ifølge Offshore.no. Da var det var blant andre Trumpy i Bergen som investerte. I mai kjøpte trønderske ProVenture og Trumpy cirka 35 prosent av aksjene i Fjell Subsea Products på Straume, som blant annet leverer hydrauliske koblere og kuleventiler til havbunnsinstallasjoner.
I fjor investerte Martens tungt i tung last, da rederi- og meglergruppen Peak kjøpte seg inn i fire skip beregnet på nisjemarkedet for store og tunge prosjektlaster, ifølge Sysla.no. Martens var den gang selskapets toppinvestor.
Martens har funnet en ny drømmebolig i Bergen
Martens ønsker ikke selv å kommentere salget av boligen. Gjennom eiendomsmegler Tom Jørgensen hos Privatmegleren Vikebø & Jørgensen formidler han at salget skyldes at de nå har funnet en ny drømmebolig i Bergen.
– Han har funnet en bolig i det øvre prisskitet som han har hatt øye for i mange år. Han flytter til et annet sted i Bergen, som ikke er særlig langt unna, sier Jørgensen til Bonansa.
Didrik T. Martens kone, Manuela Martens, er medeier i interiørbutikken Decoroom i Bergen.
– Hun er utrolig interiørinteressert, og de nye eierne vil oppdage at de får en interiørperle utenom det vanlige. Selv gleder hustruen seg til å ta fatt på et nytt prosjekt, sier Jørgensen.
De 17 årene i Årstadgeilen 4 beskriver den nåværende eieren som fantastiske.
Huset er totaloppgradert av Martens og konen
– Hva har de gjort med huset?
– Det blir lettere å spørre hva de ikke har gjort. Og det er faktisk ikke mye. Bare eiendommen og hageanlegget er totalt oppgradert av dem. I tillegg har de gjort utrolig mye innvendig. Når man har en interiørekspert i huset, er det ikke mye som slippes av syne når det kommer til detaljer. Frem til de overtok var dette fylkesmannen i Hordaland sin bolig, forteller Jørgensen.
Han mener ord ikke strekker til når man skal beskrive eiendommen som nå er for salg.
– Ja, for hva er egentlig dette? Er det en villa, et slott eller et herskapelig gods midt i byen, spør han.
Etter det Bonansa kjenner til er det flere interesserte allerede, selv om boligen kun har lagt ute for salg i noen dager.
– Prisen er tilsvarende det Villaveien 1 ble lagt ut for i februar. Den gikk for mye mindre. Hva tenker du om det?
– De to eiendommene lar seg over hodet ikke sammenligne. Denne er virkelig helt unik, og det er ikke bare en arkitekttegnet bolig, men en Schou-tegnet villa som designmessig vil stå seg de neste 700 årene, sier Jørgensen.
(Kilder: Norsk Biografisk Leksikon, Norsk Kunstnerleksikon, Slektskrøniken «Fra privilegert skibsmægler til logistikkpartner» av lokalhistoriker Jo Gjerstad, Norsk Kartverk, Digitalarkivet, UIB Billedsamlingen Marcus, Bergen byleksikon, Skattelistene, Proff.no og Bergens Tidendes arkiv.)
Ps!
For moro skyld har vi laget denne avstemmingen, siden prisantydningene på boligene er så like. Villaveien 1, som Bonansa har skrevet mye om i år, ble lagt ut for salg i starten av februar. Kråkeslottet på Nygårdshøyden og villaen som nå skal selges i Årstadgeilen er de høyest prisede boligene i Bergen i år.
Vi tror du også vil like disse sakene:
- LAKSEVÅG: Huset keiser Wilhelm besøkte elleve ganger selges. Les den utrolig historien om paraplymester Eriksens eiendom
- NYGÅRDSHØYDEN: Gjør som 150.000 andre og les den elleville historien om Pippi-huset i Villaveien 1
- HJELLESTAD: Denne eiendommen er forsøkt solgt i nesten et år
- KYRKJETANGEN: Huset var rosa og ble ikke solgt. Nå har eieren malt det og prøver igjen
- OS: De tar morgenbad fra hytten – og rett ned i sjøen
- TYSVÆR: Steinars hagestue får internasjonal oppmerksomhet
- FYLLINGSDALEN: Her ligger den eksotiske hagen til Tony – midt mellom høyblokkene