Heidi Sperre-Flesland er Bonansas faste trend- og designekspert. Hun er også kjent under aliaset Fru Fly.

Heidi Sperre-Flesland er Bonansas faste trend- og designekspert. Hun er også kjent under aliaset Fru Fly.

Bergen en storby når det kommer til gatekunst, også i europeisk målestokk.

Fenomenet har eksistert lenge, og vi har i mange år sett disse spesielle kunstverkene på husvegger, lyktestolper, brannhydranter og ellers i bybildet.

Noen ganger er de først og fremst estetisk motivert, andre ganger tydelig politisk eller verdimessig ladet. Ikke sjeldent er det en humoristisk vri på kunsten også.

FOTO: Bart

FOTO: Galleri Geo

Gatekunst har en mystikk rundt seg, og ofte er kunstnerne anonyme. Med Norges mest anerkjente gatekunstner DOLK som forløper, er det bergenske gatekunstmiljøet kjent for kvalitet.

FOTO: Bart

FOTO: Galleri Geo

Bergen kommune har også sett verdien av gatekunst, og skrev i 2011 en fireårig kommunal graffitiplan. Kulturbyråd Harald Victor Hove uttalte den gang at ”graffiti og gatekunst møter folk der de er; det kreves verken kunnskap eller kapital for å ta del i den kreativiteten, lekenheten og samfunnsrefleksjonen som utfolder seg i gatekunsten. Dette er byens og gatenes uttrykksform, et demokratisk talerør for den som ønsker å uttrykke seg gjennom bokstaver, symboler, form, farger, grafikk og bilder”.

FOTO: Bart

FOTO: Galleri Geo

Fra å se på gatekunst som hærverk, har folk fått opp øynene for, og anerkjent kunsten. Og nå begynner altså gatekunsten å bli så populær at den er kommet inn i galleriene. Galleri Geo på Engen er et av galleriene som stiller ut, og selger DOLK, Dot dot dot, La Staa, Bot stencil og Stein for å nevne noen.

FOTO: Bart

FOTO: Galleri Geo

Mange av verkene til DOLK ligger i 100-tusen kroners klassen, men man kan få flotte gatekunstverk til en mer overkommelig pris også. Det spørs som med all annen kunst om det er samleverdien, motivet eller uttrykket du er opptatt av.

FOTO: Bart

FOTO: Galleri Geo

Gatekunst appellerer til meg, og mange med meg, fordi de tar tempen på samfunnet vi lever i. Det er aktuelt og viser ofte et brennende engasjement for samfunnet. Det viste for eksempel i gatekunstnerkollektivet BART gjennom sitt initiativ for noen måneder siden der de auksjonerte vekk en stor samling gatekunst til inntekt for Palestina. Det samme kunstnerkollektivet holder også POP UP-utstillinger der det er mulig å få tak i gatekunst i alle varianter og prisklasser.

En ting er sikkert; gatekunst er ettertraktet for tiden. Det er kunst med mening, og ved å sikre deg et verk kan du vise et verdimessig standpunkt, få inn en humoristisk tvist i stuen eller et urbant innslag i interiøret. Hva som skjer med gatekunsten når det kommer inn på stueveggen, gjenstår å se.